Social Icons

.

Pages

13 Φεβρουαρίου 2011

Γυναικολόγος: οι 10 ερωτήσεις της ντροπής!

image

Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που θέλεις να ξέρεις σε σχέση με την περίοδο, την αντισύλληψη και το σεξ, αλλά ντρέπεσαι να ρωτήσεις τον γυναικολόγο σου. Γι' αυτό ο κ. Χάρης Χηνιάδης, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος απαντά σε όλες και σε βγάζει από τη δύσκολη θέση...

1. Όταν έχω περίοδο, επιτρέπεται να κάνω σεξ;
Εξαρτάται από το πώς αισθάνεσαι: Αν υπάρχει μεγάλη αιμορραγία και ταυτόχρονα πόνος στην κοιλιά, τότε μάλλον δεν θα υπάρχει και η ανάλογη διάθεση. Αλλά όταν η αιμορραγία δεν είναι μεγάλη, δεν τίθεται θέμα. Από ιατρική άποψη, δεν υπάρχει πρόβλημα.

2. Αν το αγόρι μου δεν φοράει προφυλακτικό, αλλά «τραβιέται» πριν από την εκσπερμάτιση, μπορεί να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη;
Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου είναι αβέβαιη. Δεν προφυλάσσει από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Ταυτόχρονα δεν σε προφυλάσσει ούτε από μια πιθανή εγκυμοσύνη. Είναι πιθανό να μην προλάβει να «τραβηχτεί» κάποια φορά. Ταυτόχρονα, υπάρχουν εκκρίσεις που προηγούνται της εκσπερμάτισης και είναι πιθανόν να περιέχουν ποσότητα σπερματοζωαρίων.

3. Το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα;
Όχι, σε καμιά περίπτωση. Αντίθετα μάλιστα. Αν η περίοδος είναι σταθερή, γίνεται πιο εύκολα η σύλληψη. Απλώς, οι γυναικολόγοι συχνά δίνουν αντισυλληπτικά χάπια ως φαρμακευτική αγωγή σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκαλούν υπογονιμότητα (π.χ. ενδομητρίωση).

4. Μπορώ να εντοπίσω τις γόνιμες ημέρες του κύκλου;
Αν ο κύκλος είναι φυσιολογικός και διαρκεί γύρω στις 28 ημέρες, τότε οι «ευνοϊκές» ή, αντίθετα, οι «κρίσιμες» μέρες για σύλληψη αρχίζουν από τη 10η και τελειώνουν στη 16η περίπου. Βέβαια, η τεχνολογία προσφέρει σήμερα για τον έλεγχο των γόνιμων ημερών και άλλες λύσεις με σχετικά υψηλή αξιοπιστία.

5. Πού μπορεί να οφείλεται ο πόνος κατά τη σεξουαλική πράξη;
Όταν ο πόνος είναι εξωτερικός, δηλαδή πριν από την πλήρη διείσδυση του πέους στον κόλπο, οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια. Αντίθετα, αν ο πόνος είναι βαθύς και εσωτερικός, οφείλεται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα.

6. Πώς θα ελέγξω αν πίσω από την επώδυνη επαφή, κρύβεται κάποιο οργανικό πρόβλημα;
Ο γυναικολογικός έλεγχος και η διεξαγωγή εξετάσεων, όπως το κολπικό υπερηχογράφημα, είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή διάγνωση. Όσο για την αντιμετώπιση του πόνου, θα εξαρτηθεί από τα αίτια που τον προκαλούν.

7. Οι συχνές πλύσεις του κόλπου με αντισηπτικά, είναι επιβλαβείς;
Η υπερβολή είναι πάντα επικίνδυνη. Γενικά όμως οι πλύσεις με αντισηπτικά σκευάσματα, αν δεν έχει προηγηθεί ιατρική οδηγία, βλάπτουν, γιατί καταστρέφουν την ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου, ο οποίος και γίνεται εξαιρετικά ευάλωτος σε κάθε είδους λοιμώξεις.

8. Αληθεύει ότι η χρήση του ταμπόν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον κόλπο;
Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν το ταμπόν δεν αλλάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν, π.χ., παραμένει στον κόλπο για περισσότερο από 6-8 ώρες, μπορεί να επιβαρύνει τη χλωρίδα της περιοχής. Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιείται το σωστό μέγεθος ανάλογα με τη ροή του αίματος και την ηλικία.

9. Επιτρέπεται το σεξ πριν το τεστ-Παπ;
Δεν απαγορεύεται, αλλά για προφανείς λόγους καλό είναι κάθε γυναίκα να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή 24 ώρες πριν υποβληθεί σε τεστ-Παπ.

10. Η υστερεκτομή σηματοδοτεί το τέλος της σεξουαλικής ζωής;
Μπορεί η υστερεκτομή να βάζει τέλος στη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά ποτέ δεν επηρεάζει, τουλάχιστον από ιατρικής πλευράς, την ικανότητά της να απολαμβάνει το σεξ με το σύντροφό της.

SociaLMagazinE

1 σχόλιο:

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com