Social Icons

.

Pages

17 Ιανουαρίου 2011

Science / Επιστήμη / Εξερευνώντας Άλλα άστρα: Δύο αιώνες μετά


image

Το ταξίδι ανάμεσα στα αστέρια υπήρξε αυτοσκοπός για την ανθρωπότητα από τις πρώτες μέρες της. Αλλά έπρεπε να φτάσει η έναρξη της διαστημικής εποχής για να γίνει δυνατή η επίσκεψη σε άλλους κόσμους, οπότε αυτός ο στόχος εισήλθε στη σφαίρα της πραγματικότητας. Τώρα, μια εκτίμηση δείχνει ότι θα περάσουν τουλάχιστον δύο αιώνες μέχρι να επιτευχθεί ο πλήρης στόχος.

Οι ειδικοί πίσω από τη νέα δημοσίευση υπολόγισε το μέγεθος της ενέργειας και της καινοτομίας που θα χρειαστούμε για να επισκεφθούν άλλα αστέρια, και γενικά να κάνουμε την παρουσία μας γνωστή στο ηλιακό σύστημα και πέρα από αυτό.

Οι υπολογισμοί τους δείχνουν ότι τα 200 χρόνια αποτελούν το πλέον κατάλληλο χρονικό διάστημα για την ανθρωπότητα, ώστε να συγκεντρώσει επαρκείς γνώσεις και άφθονη ενέργεια για να τολμήσει μια επιχείρηση προς άλλα άστρα. Αλλά, προσθέτουν, αυτή είναι και μια αισιόδοξη εκτίμηση.

Ακριβώς όπως στις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών για το πόσο θα αυξηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός μέχρι το 2050, υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα, έτσι υπάρχει αβεβαιότητα και στην εξερεύνηση των άστρων. Με άλλα λόγια, όλα εξαρτώνται από το πόσο πολύ θέλουμε να εξαπλωθούμε ανάμεσα στα αστέρια.

Η εκτίμηση αυτή συντάχθηκε από ένα πρώην στέλεχος της NASA τον Marc Millis. Είναι επίσης ο ιδρυτής της Tau Zero Foundation, έναν οργανισμό αφιερωμένο στην υποστήριξη των διαστρικών ταξιδιών καθώς και άλλες συναφείς επιστημονικές επιδιώξεις.

Ένας από τους κύριους μηχανισμούς μέσω των οποίων διεξάγονται οι εν λόγω μελέτες είναι η αναγωγή. Οι ειδικοί αναλύουν πόσο αυξάνεται η μέση ταχύτητα των διαστημικών σκαφών ανάλογα προς τα χρήματα που επενδύονται στην εξερεύνηση του διαστήματος, και στη συνέχεια να προβλέψουν πότε αυτά τα δύο θα είναι αρκετά υψηλά ώστε να επιτρέπουν την εξερεύνηση του διαστήματος.

Τα δύο ζητήματα που συνδέονται με την επίσκεψη άλλων άστρων είναι η απόσταση και το κόστος. Οι πλησιέστεροι κόσμοι που αξίζει να επισκεφθούμε είναι δεκάδες έτη φωτός μακριά μας. Από την άλλη πλευρά, κοστίζει πολλά χρήματα να φτιάξουμε ένα γρήγορο κινητήρα.

Δυστυχώς, όλες οι μελέτες για το πόσο καιρό θα χρειάζονταν οι άνθρωποι για να φθάσουν σε άλλα αστέρια έχουν μέχρι σήμερα καταλήξει σε παρόμοιες απαντήσεις – αιώνες. Δεν υπάρχει προφανώς τρόπος για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο, αναφέρει η έκθεση.

“Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η πρώτη διαστρική αποστολή δεν φαίνεται πιθανή για τους επόμενους 2 αιώνες», λέει ο Marc Millis, προσθέτοντας ότι το έτος 2196 θα έχουμε επαρκή διαθέσιμη ενέργεια για να μας επιτρέψει τουλάχιστον μία αποστολή σε ένα άλλο άστρο.

Τέτοιες μελέτες δίνουν μία αφορμή και για την εύρεση νέων ενεργειακών πόρων στο διάστημα, γι αυτό και μερικοί κρίνουν σκόπιμο έναν αποικισμό σε άλλο πλανήτη. Οι δε απαιτήσεις που συνδέονται για την οικοδόμηση μιας τέτοιας αποικίας είναι τεράστιες και βεβαίως δεν αναφέρονται καν σε τούτη τη μελέτη.

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com