Social Icons

.

Pages

17 Ιανουαρίου 2011

News / Ειδήσεις / Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ αναζητεί νέους και μορφωμένους


Στην ανανέωση της ηλικιωμένης ηγετικής ομάδας του κόμματος με νεώτερους, καλύτερα μορφωμένους, πολιτικούς και επιχειρηματίες προχωρά το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ, το οποίο 81 χρόνια μετά την ίδρυση του από τον μαρξιστή επαναστάτη Χο Τσι Μινχ, προσπαθεί να παραμείνει "σύγχρονο".


Το κόμμα θα επιλέξει νέα Κεντρική Επιτροπή που είναι πιθανό να περιέχει καινούργια πρόσωπα ενώ θα ψηφίσει αυτή την εβδομάδα για το κατά πόσο θα αποδεχτεί επιχειρηματίες στη παλιομοδίτικη σοσιαλιστική γραφειοκρατία της χώρας.
Τα μέτρα, στο πλαίσιο του ανά πενταετία συνεδρίου του κόμματος που διεξάγεται στην πρωτεύουσα Ανόι, αποτελούν αναγνώριση ότι η ηγεσία του Βιετνάμ χρειάζεται μία ανακαίνιση για να αναζωογονηθεί καθώς η οικονομία γλιστρά εκτός του άμεσου ελέγχου από το κράτος και λιγότερα μέλη της ηγετικής ομάδας φέρουν επαναστατικά διαπιστευτήρια.
Με την ηγεσία του να κυριαρχείται από γκριζομάλληδες γραφειοκράτες, το κόμμα αντιμετωπίζει την πρόκληση να προσελκύσει ταλέντο, καθώς οι μέρες που η ιδιότητα του μέλους ήταν ο μόνος δρόμος να βγεις από τη φτώχεια, έχουν παρέλθει.
«Στο παρελθόν ένας στους δέκα πτυχιούχους πανεπιστημίου θα εντασσόταν στη γραφειοκρατία και θα ήθελαν να ενταχθούν στο κόμμα, τώρα είναι το αντίθετο, εννέα στους δέκα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα», λέει πρώην αξιωματούχος και σύμβουλος της κυβέρνησης, ο οποίος προσθέτει ότι για τη σημερινή νεολαία «δεν υπάρχει ανάγκη να μπουν στο κόμμα».
Πάντως η μη ένταξη στο κόμμα βάζει μία οροφή για όσους εργάζονται σε κυβερνητικές υπηρεσίες και κρατικές εταιρείες και κατ'ιδίαν ορισμένοι ομολογούν ότι μπήκαν στο κόμμα γιατί δεν είχαν άλλη λύση.
Επίσης η ιδιότητα του κομματικού μέλους μπορεί να είναι πολύτιμη σε μία χώρα που οι διασυνδέσεις αποτελούν κλειδί στις επιχειρήσεις και η γραφειοκρατία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια προς την επιτυχία.
Πάντως ο ενθουσιασμός για ένταξη στο κόμμα και στις κομματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της τετραετούς εκστρατείας για τη μελέτη του Χο Τσι Μινχ «ως ηθικού παραδείγματος», έχει ελαττωθεί.
Η νέα γενιά μοιάζει να προτιμά τις συναυλίες από τις συναντήσεις της κομμουνιστικής νεολαίας και την αποστολή SMS από την αποστήθιση ομιλιών του Χο Τσι Μινχ. Το 60% των περίπου 90 εκ. κατοίκων της χώρας, είναι κάτω των 35.
Στην γειτονική Κίνα το ΚΚ άνοιξε τις πόρτες του στους επιχειρηματίες το 2002. Το 2006, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ επέτρεψε στα μέλη του να έχουν εμπλοκή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αν και οι συντηρητικοί απέρριψαν τότε να επιτραπεί να ενταχθούν επιχειρηματίες.

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com