Social Icons

.

Pages

19 Ιανουαρίου 2011

News / Ειδήσεις / Η επίσκεψη του Hu Jintao στην Ουάσιγκτον


Ιστορική επίσκεψη πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση θεωρείται σημαντικές για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, που το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαιτέρως τεταμένες.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομάμα έθεσε στον Χου Ζιντάο το θέμα της βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών σε κάθε ευκαιρία.

Αναπροσαρμογή του γουάν ζητά ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο συναλλαγματική αναπροσαρμογή του γουάν, το οποίο όπως είπε παραμένει υποτιμημένο, και να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην κινεζική αγορά.
«Είπα στον πρόεδρο Χου ότι...
χαιρετίζουμε την αυξημένη ευελιξία του νομίσματος της Κίνας σε θέματα συναλλαγματικής ισοτιμίας», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Χου στο Λευκό Οίκο.
Κατά την άποψη του το κινεζικό νόμισμα «παραμένει υποτιμημένο και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγματικής αναπροσαρμογής» για να διασφαλιστεί ότι το Πεκίνο δεν θα έχει «ένα αθέμιτο πλεονέκτημα» στις διεθνείς αγορές.
Ο Ομπάμα χαιρέτισε τη δέσμευση του Χου ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα υφίστανται διακρίσεις κατά την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων στην Κίνα.
«Χαιρετίζω την προθυμία του να λάβει νέα μέτρα για την καταπολέμηση της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο τέλος της συνόδου κορυφής με τον ομόλογό του.
Έναρξη του διαλόγου με τον Δαλάι Λάμα ζήτησε ο Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο να συζητήσει με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, τον Δαλάι Λάμα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον.
«Στο βαθμό που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το Θιβέτ αποτελεί τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι ΗΠΑ προτείνουν τον διάλογο μεταξύ της Κίνας και του Δαλάι Λάμα προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές διατηρώντας την θρησκευτική ταυτότητα του λαού του Θιβέτ», σημείωσε ο κ. Ομπάμα.
Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι το Θιβέτ ανήκει στην Κίνα από τον 13ο αιώνα, κάτι το οποίο αμφισβητεί η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ.
Ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Κίνας- ΗΠΑ επιθυμεί ο πρόεδρος Χου
Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο ζήτησε σήμερα την μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας προκειμένου να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
«Οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι η αύξηση του εμπορίου και της συνεργασίας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις μας θα συμβάλει στην εμβάθυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας και θα ενίσχυση την πρόοδο των σχέσεών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας.
Οι στρατιωτικές σχέσεις βρίσκονται στην καρδιά των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με τις ΗΠΑ να ζητούν συχνά από την Κίνα να κάνει πιο διαφανείς τις αμυντικές της δαπάνες.
ΗΠΑ και Κίνα επιθυμούν η Β. Κορέα να απέχει από κάθε «νέα πρόκληση"
Επιπλέον, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα επιθυμούν η Βόρεια Κορέα να απέχει από κάθε «νέα πρόκληση» και εύχονται να επιτύχουν την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
«Χαιρετίζουμε τη μείωση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο και η Βόρεια Κορέα πρέπει να απέχει από κάθε νέα πρόκληση», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο.
«Είμαστε σύμφωνοι ότι ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», δήλωσε ο Aμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση κορυφής στον Λευκό Οίκο με τον κ. Χου.
Η Κίνα θεωρείται ως η μόνη δύναμη που διαθέτει επιρροή επί του βορειοκορεατικού καθεστώτος, το οποίο βομβάρδισε στα τέλη Νοεμβρίου ένα νησί της Νότιας Κορέας.

Με πληροφορίες από το AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com