Μόλις 600 φώκιες Monachus monachus έχουν απομείνει πλέον, ενώ και οι ίδιες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους τους με κάθε τρόπο, προσαρμόζοντας ακόμα και τον τρόπο ζωής και αναπαραγωγής τους.
Να επισημανθεί ότι η φυσιολογική συμπεριφορά της φώκιας αυτής, της ''υπαγορεύει'' να ζει και να αναπαράγεται στις παραλίες της Μεσογείου, όμως πλέον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν της το επιτρέπουν. Έτσι, ένα τηλεοπτικό συνεργείο του BBC, το οποίο ταξίδεψε σε ελληνικό νησί που δεν κατονομάζεται, ανακάλυψε πρόσφατα ένα ''μυστικό καταφύγιό'' των Monachus monachus.''Η αναστάτωση που προκαλούν οι άνθρωποι ανάγκασαν το είδος να αποσυρθεί σε μη προσβάσιμα σπήλαια'' εξηγεί στο BBC ο ερευνητής Αλέξανδρος Καραμανλίδης, επιστημονικός συντονιστής της ΜOm, της οργάνωσης για την προστασία της Monachus monachus.
''Αυτή η τοποθεσία λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι φώκιες αισθάνονται τόσο ασφαλείς που βγαίνουν σε ανοιχτές παραλίες. Ο εντοπισμός της «μυστικής αποικίας» εμπνέει αισιοδοξία ότι τα συμπαθή απειλούμενα θηλαστικά μπορεί να βρουν την απαραίτητη για την επιβίωσή τους ηρεμία.'' προσθέτει ο Δρ. Καραμανλίδης.
Η κρίσιμη καμπή στην ιστορία του είδους, σύμφωνα με τους βιολόγους, ήταν όταν η Monachus monachus αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα κανονικά οικοσυστήματα της και να αποσυρθεί σε τοποθεσίες, όπου τα μικρά της είναι πιθανότερο να πεθάνουν από την κακοκαιρία.
Έτσι, τα ποσοστά επιτυχούς αναπαραγωγής της, μειώθηκαν σημαντικά.
Στο καταφύγιο που εντοπίστηκε όμως, ο αριθμός των γεννήσεων είναι από τους υψηλότερους στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν εξαλείφθηκε τελείως για την επιβίωση του είδους, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι και αυτή η τοποθεσία απειλείται από τους ίδιους παράγοντες που έδιωξαν τις φώκιες από το φυσικό τους περιβάλλον.
''Οι φώκιες επιβιώνουν μόνο στην Ελλάδα γιατί έχουμε αυτά τα απομονωμένα νησιά, στα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση, προσπαθούμε λοιπόν να προστατεύσουμε το μέρος αυτό ώστε να νιώθουν ασφαλή'' τονίζει ο Δρ. Καραμανλίδης.
Η οργάνωση MOm έχει απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να χαρακτηρίσει ''θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή'' το τμήμα αυτό του νησιού όπου ζουν οι φώκιες.
''Πρόκειται για ένα μικρό νησί στο Αιγαίο με όμορφες αμμώδεις παραλίες, εάν παραμείνει ανοιχτό στους ανθρώπους, ο κόσμος θα αρχίσει να συρρέει, διώχνοντας ξανά τις φώκιες'' καταλήγει ο Δρ. Καραμανλίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου