Για τους περισσότερους ο καφές αποτελεί αγαπημένο ρόφημα και απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Την ίδια στιγμή πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει και προστατευτική δράση ενάντια στο διαβήτη τύπου 2, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει απολύτως κατανοητό γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Μια νέα έρευνα, λοιπόν, που έγινε στο πανεπιστήμιο UCLA αποκαλύπτει έναν πιθανό μοριακό μηχανισμό πίσω από την προστατευτική δράση του καφέ. Μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται σεξουαλική ορμόνη-δεσμευτική σφαιρίνη (SHBG), ρυθμίζει τη βιολογική δράση των σεξουαλικών ορμονών του σώματος, δηλαδή της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων, τα οποία εδώ και πολύ καιρό πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση καφέ αποδεικνύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα της SHBG.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα οι γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με εκείνες που δεν πίνουν καφέ.
Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία υπολογίζει ότι σχεδόν 24 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες στις ΗΠΑ - περίπου το 8 % του πληθυσμού - πάσχουν από διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και αντιπροσωπεύει περίπου το 90 - 95 % των περιπτώσεων αυτών.
Μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι υπάρχει μια "αντίστροφη σχέση" μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση καφέ, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για διαβήτη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο καφές μπορεί να βελτιώσει την ανοχή του οργανισμού στη γλυκόζη, αυξάνοντας τον μεταβολισμό ή βελτιώνοντας την ανοχή του στην ινσουλίνη.
«Αλλά το πώς ακριβώς εξηγείται αυτό παραμένει αδιευκρίνιστο», δηλώνει ο Dr. Simin Liu, καθηγητής επιδημιολογίας, «παρόλο που γνωρίζουμε πλέον ότι η πρωτεΐνη SHBG είναι κρίσιμης σημασίας ως πρώιμος στόχος για την εκτίμηση του κινδύνου και για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη.»
Για τη μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν 359 περιπτώσεις γυναικών με διαβήτη και ίδιου αριθμού γυναικών που δεν έπασχαν από διαβήτη, που επιλέχθηκαν μεταξύ σχεδόν 40.000 γυναικών που συμμετείχαν σε μια μεγάλη έρευνα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα της SHBG από ό, τι όσες δεν έπιναν καφεΐνη και είχαν 56 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από ό, τι όσες δεν έπιναν καφέ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεινέ) δεν συσχετίστηκε με τα επίπεδα της SHBG ούτε με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου