Social Icons

.

Pages

18 Ιανουαρίου 2011

Health / Υγεία / 10+1 όπλα για να πολεμήσεις τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας


image

Ο καρκίνος πρέπει και μπορεί να πολεμηθεί. Και αν δεν έχετε για όπλο σας την αυτοεξέταση- όπως με τον καρκίνο του μαστού- έχετε σίγουρα το προνόμιο της πρόληψης μέσω της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης.

 Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος κατά σειρά συχνότητας καρκίνος στις γυναίκες (στην Ευρώπη κάθε 18 λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα εξαιτίας του), μετά τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου. Η μέση ηλικία των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου κυμαίνεται μεταξύ 48 και 52 ετών. Η θνησιμότητα από αυτό τον καρκίνο έχει ελαττωθεί κατά 50% στα τελευταία 40 χρόνια και η συχνότητα της προχωρημένης νόσου κατά τη διάγνωση έχει ελαττωθεί κατά 70% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω, όπως καταλαβαίνεις, είναι αποτελέσματα της ενημέρωσης, της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας που πλέον μπορούν προσφέρουν ίαση ακόμη και κατά 99%!

ΒΗΜΑ 1ο: Μάθε το σώμα σου
Ο τράχηλος είναι το κατώτερο στενό τμήμα της μήτρας. Έχει ένα μικρό άνοιγμα προς τον κόλπο, που επιτρέπει να περνάει το αίμα της εμμήνου ρήσεως. Εκτός από το να επιτρέπει την έμμηνο ρύση, ο τράχηλος της μήτρας λειτουργεί ως φραγμός. Παίζει σημαντικό ρόλο στο να προστατεύει τη μήτρα σου από τις λοιμώξεις. Ο τράχηλος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του τοκετού, με το να διαστέλλεται και να επιτρέπει έτσι στο έμβρυο να γεννηθεί.

ΒΗΜΑ 2ο: Δώσε σημασία στα σημάδια
Καλό είναι να επισκέπτεσαι τον γυναικολόγο σου συχνά χωρίς να έχεις κανένα σημάδι. Θα πρέπει να γνωρίζεις ωστόσο ότι τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Αρχίζουν με υγρά καφέ ή ροζ χρώματος που εκκρίνονται από τον κόλπο και συνήθως έχουν άσχημη μυρωδιά.
Μπορεί να εμφανισθεί και μητρορραγία: Πρόκειται για αιμορραγίες που παρατηρούνται εκτός περιόδου και συνήθως μετά από σεξουαλική επαφή. Αργότερα προχωρώντας η νόσος μπορεί να παρουσιασθεί πόνος στην ουροδόχο κύστη και συχνοουρίες.

ΒΗΜΑ 3ο: Ενημερώσου για τον HPV (Ιός Ανθρωπίνων Κονδυλωμάτων)
Υπάρχουν 100 είδη Ιών του HPV που προκαλούν κονδυλώματα ή θηλώματα τα οποία είναι καλοήθεις όγκοι. Μερικοί όμως από αυτούς τους ιούς προκαλούν προκαρκινοματώδεις αλλοιώσεις στον τράχηλο που οδηγούν στον καρκίνο. Η ομάδα αυτή των Ιών, περίπου 30, μεταδίδονται σεξουαλικά από άτομο σε άτομο και μπορούν εκτός του τραχήλου να προκαλέσουν καρκίνο στον φάρυγγα, λαιμό, κόλπο, αιδοίο, πρωκτό και σπάνια στο πέος. Το 70% το προκαλούν ο τύπος 16, 18. Σύμφωνα με τον Μαιευτήρα- Γυναικολόγο, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Κο Αντώνιο Μαραγκουδάκη «περίπου 20% των ενηλίκων γυναικών, μολύνονται σε κάποια φάση της ζωής τους από τον ιό HPV-16. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μολύνσεις αυτές είναι καλοήθεις. Ένα ποσοστό από αυτές όμως, εξελίσσεται σε καρκίνο της γεννητικής και περιπρωκτικής περιοχής.»

ΒΗΜΑ 4ο: TESTάρισε την κατάσταση
«Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί -ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να αποτελεί- ετήσια εξέταση ρουτίνας για όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, καθώς ανιχνεύει κολπικές μολύνσεις, ορισμένα αφροδίσια νοσήματα και, κυρίως, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» αναφέρει ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνιος Μαραγκουδάκης και συνεχίζει. «Η εξέταση αποσκοπεί στην ανίχνευση κακοηθειών ή προκαρκινικών αλλαγών στον τράχηλο της μήτρας και το θετικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο ώστε να γίνει η τελική διάγνωση. Το τεστ Παπ δεν είναι διαγνωστικό και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να αποκλείσει το ενδεχόμενο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.» Έτσι λοιπόν σε περίπτωση που παρουσιάζεις ύποπτη συμπτωματολογία, είναι απαραίτητο να υποβληθείς σε βιοψία. Συνεπώς, ένα φυσιολογικό τεστ Παπ ΔΕΝ αποκλείει την πιθανότητα να πάσχεις από τη νόσο. Η χρησιμότητα της εξέτασης έγκειται στη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων και, επομένως, στην πρόληψη της ασθένειας. Ο Καθηγητής, κος Γεώργιος Φαρμακίδης, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Δ/της της Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από την πλευρά του επιμένει ότι «η δοκιμασία Παπανικολάου κάνει διάγνωση μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου και πιθανόν του κόλπου, γι’ αυτό πρέπει παράλληλα να γίνεται πλήρης γυναικολογικός και εργαστηριακός έλεγχος. Θα πρέπει να γίνεται μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας της γυναίκας, μεταξύ της 10ης και 20ης μέρας του κύκλου της περιόδου, και να επαναλαμβάνεται ανάλογα με την συμβουλή του γυναικολόγου (συνήθως μια φορά το χρόνο). Η δοκιμασία Παπανικολάου είναι έγκυρη κατά 80 – 85 % ποσοστό που εξαρτάται από τον τρόπο λήψεως και την ποιότητα του Εργαστηρίου.

ΒΗΜΑ5ο: Μην αποκλείεις και το Thin Prep
Το Thin Prep είναι ένας άλλος τρόπος ανάλυσης των κυττάρων του τραχήλου. Η λήψη γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στο τεστ Παπανικολάου αλλά υπολογίζεται πως η ακρίβεια στη διάγνωση μπορεί να αυξηθεί μέχρι 25%. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ειδικά σε περιπτώσεις παρακολούθησης προηγούμενων βλαβών του τραχήλου ή σε ασθενείς με ύποπτα ευρήματα ή ανακριβείς διαγνώσεις. Θα σου το συστήσουν αν βρεθεί ότι έχεις φλεγμονή ή αίμα στον τράχηλο, ή αν τα κύτταρα του τραχήλου δεν είναι τελείως φυσιολογικά.

ΒΗΜΑ 6ο: Εμβολιάσου…(αν είσαι έως 26 ετών)
Η Ε. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γυναικολόγος, Χειρουργός, Ειδικός Μαστολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, αναφέρει σχετικά: «Το 2007, ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά που έφερε ευχάριστα νέα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς δόθηκε στη διάθεση της επιστήμης το εμβόλιο που πλέον θα προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου και μπορεί να χορηγηθεί σε κορίτσια ηλικίας από 9 έως 26 ετών. Παρατηρήθηκαν πολλές αντιδράσεις για το γεγονός ότι, η σύσταση για χρήση του φαρμάκου, αφορά στη χορήγηση εμβολίου σε κορίτσια 9 ετών, δηλαδή πολύ πριν την ηλικία της σεξουαλικής δραστηριοποίησης. Όμως έρευνες έχουν δείξει ότι προγράμματα εμβολιασμού όλων των κοριτσιών ηλικίας 12 ετών, θα μπορούσαν να μειώνουν τους θανάτους από τη νόσο μέχρι και 75%. Είναι γεγονός ότι κάποια στοιχεία σχετικά με το εμβόλιο παραμένουν άγνωστα. Για παράδειγμα δεν είναι καλά γνωστό για το πόσο καιρό το εμβόλιο προστατεύει από τους ιούς HPV. Επίσης δεν είναι γνωστό εάν προστατεύει και σε ποιο βαθμό, τις γυναίκες που έχουν ήδη μολυνθεί από τους ιούς αυτούς. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην αμελούμε τα προληπτικά και διαγνωστικά μέτρα που προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις των μολύνσεων από τους ιούς HPV.» Το εμβόλιο όμως προστατεύει από όλους τους ογκογόνους τύπους; Στο ερώτημα μας απάντησε ο Καθηγητής, κος Γεώργιος Φαρμακίδης, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Δ/της της Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: «Υπάρχουν 2 εμβόλια στην Φαρμακευτική αγορά και τα δύο προστατεύουν 99 % από τους ιούς HPV 16 και 18, που είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο ποσοστό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μάλιστα η εμπειρία από την χρήση του έχει δείξει ότι το εμβόλιο είναι καλά ανεκτό και ασφαλές. Η ασφάλεια του είναι η ίδια με όλα τα άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν στην φαρμακευτική αγορά και πλέον έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμού και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία το καλύπτουν για τις ηλικίες από 12 έως 26. Ο εμβολιασμός γίνεται σε τρεις δόσεις. Μια αρχική δόση και δύο επιπλέον δόσεις μέσα σε έξι μήνες. Οπότε ο οργανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει επόμενες λοιμώξεις από αυτούς του τύπους.»

ΒΗΜΑ 7ο: Μην αλλάζεις συχνά εραστές
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και συμπεριφορά σου. Η ασθένεια αυτή προκαλείται όπως είπαμε πιο πάνω από τον ιό HPV, που μπορεί να περάσει από άτομο σε άτομο με τη σεξουαλική επαφή. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο έντονη σεξουαλική ζωή έχεις και μάλιστα με περισσότερους από ένα συντρόφους, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να νοσήσεις από καρκίνο του τραχήλου. Επίσης, επιβαρυντικός παράγοντας, είναι και η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε πολύ νεαρή ηλικία.

ΒΗΜΑ 8ο: Πες όχι στο κρέας
Σύμφωνα με μελέτες, το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε λάθος διατροφή. Ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες, το κυρίαρχο διατροφικό πρότυπο με τις μεγάλες ποσότητες σε κρέας, λευκό αλεύρι και ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου. Το κρέας είναι βέβαια καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά είναι πλούσιο σε ακόρεστα λίπη. Επίσης, κατά το ψήσιμο, τηγάνισμα και μαγείρεμα κρέατος στον φούρνο δημιουργούνται από τις ζωικές πρωτεΐνες χημικές ενώσεις, γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες, που θεωρούνται καρκινογόνοι. Για όλους αυτούς τους λόγους η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να περιορίζεται σε δύο το πολύ γεύματα την εβδομάδα. Ο κίνδυνος περιορίζεται ακόμη περισσότερο όταν καταναλώνονται άπαχα κομμάτια κρέατος.

ΒΗΜΑ 9ο: Κόψε το κάπνισμα
Σύμφωνα με την Ένωση Γυναικολόγων της Γερμανίας όσο πιο νέα είναι η γυναίκα όταν ξεκινάει το κάπνισμα και όσο περισσότερα τσιγάρα την ημέρα καπνίζει, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις καπνίστριες, οι μολυσματικές ουσίες που υπάρχουν στο τσιγάρο επηρεάζουν την βλεννογόνο του τραχήλου της μήτρας, καθιστώντας δυσκολότερο για τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια λοίμωξη οφειλόμενη στον ιό HPV.

ΒΗΜΑ 10ο: Πιες αλκοόλ με μέτρο
Η αποφυγή του αλκοόλ ή η διατήρηση συνετών συνηθειών κατανάλωσης του
μπορεί να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το σώμα και το ανοσοποιητικό
σου σύστημα σε υγιή επίπεδα. Σαν γενική οδηγία, γύρω από το αλκοόλ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά οι γυναίκες να μην πίνουν τακτικά περισσότερες από 2 – 3 μονάδες αλκοόλ την ημέρα. Ενδεικτικά, μια μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί με ένα κανονικό ποτήρι μπίρας, μια μονή μεζούρα οινοπνευματώδους ποτού ή ένα μικρό ποτήρι κρασί.

ΒΗΜΑ 11ο: Βάλε προφυλακτικό
Πρόσφατη έρευνα στην Ολλανδία έδειξε ότι η χρήση προφυλακτικού σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά βελτίωσης βλαβών που σχετίζονται με τον HPV, στις γυναίκες και επιπέδων βλαβών στο γεννητικό όργανο των ανδρών. Οι ερευνητές λοιπόν υποθέτουν ότι η χρήση του προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα αναμόλυνσης των συντρόφων και περιορίζει έτσι τη διάρκεια της μόλυνσης.

Στο άρθρο συνεργάστηκαν οι: Ε. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γυναικολόγος, Χειρουργός, Ειδικός Μαστολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, ο Καθηγητής Γεώργιος Φαρμακίδης, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Δ/της της Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνιος Μαραγκουδάκης

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com