Social Icons

.

Pages

6 Ιανουαρίου 2011

ΓΟΡΙΛΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ / GORILAS BEFORE THE END

NationalGeographic20071

Η ζωή στον πλανήτη μας, από την εμφάνισή της μέχρι σήμερα, έχει περάσει από διάφορα στάδια εξέλιξης. Μέρος αυτής της εξελικτικής διαδικασίας αποτελεί και η εξαφάνιση ορισμένων ειδών όταν αυτά δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους. Η ταχύτατη όμως εξαφάνιση των ειδών της άγριας ζωής που γίνεται πλέον με πρωτοφανείς ρυθμούς, αποτελεί ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα της σημερινής εποχής.

    Από την εποχή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων έχει να αντιμετωπίσει ο πλανήτης τέτοια μανία καταστροφής όπως αυτή που αντιμετωπίζει από τον άνθρωπο τις τελευταίες δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι ως το 2020 γύρω στα 10.000.000 είδη ζώων και φυτών θα έχουν εξαφανιστεί. Μόνο τις δεκαετίες του '70 και του '80 εξαφανίστηκαν από τα τροπικά δάση περίπου 1.000.000 είδη
Άμεσα, περισσότερα από 16.000 είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την «Κόκκινη Λίστα» των απειλούμενων ειδών που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας του Περιβάλλοντος. Στη φετινή «Κόκκινη Λίστα» με τα απειλούμενα είδη περιλαμβάνονται 16.119 είδη φυτών και ζώων, 530 περισσότερα από αυτά που συμπεριλαμβανόταν στην ανάλογη Λίστα του 2004. Συνολικά, στην «Κόκκινη Λίστα» ταξινομούνται περίπου 40.177 είδη, ανάλογα με τον κίνδυνο της εξάλειψης που διατρέχουν. Ο άνθρωπος είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη μείωση του πληθυσμού των περισσοτέρων ειδών, κυρίως μέσω της καταστροφής των βιοτόπων τους.

rugendo-massacre-5-tn

Αν οι ελέφαντες και οι γορίλες είναι το σήμα κατατεθέν της Αφρικής και θα έπρεπε να προστατεύονται, η πραγματικότητα είναι δυσοίωνη. Οι γορίλες και μάλιστα αυτοί που ζουν στα βουνά ανέρχονται σε 122.600 ­ αποθαρρυντικός αριθμός, που γίνεται ακόμη πιο αποθαρρυντικός αν υπολογίσουμε ότι στη Νιγηρία, στην Ουγκάντα και στη Ρουάντα, μεταξύ άλλων, οι εναπομείναντες ορεινοί γορίλες είναι στα όρια της εξαφάνισης, με πληθυσμούς μεταξύ 100 και 300. Το κυνήγι τους από λαθροκυνηγούς είναι αμείλικτο. Οι ντόπιοι πληθυσμοί τούς σκοτώνουν για το κρέας τους, για να τους πωλήσουν σε μεσάζοντες που θα τους προωθήσουν για ιατρικές έρευνες ή σε μαγαζιά ­ η μεταπώλησή μωρών γοριλών στις ευρωπαϊκές χώρες ανεβάζει την τιμή τους στις 200.000 λίρες. Σε κοινωνίες όπως το Καμερούν οι δεισιδαιμονίες οδηγούν στον αφανισμό των γοριλών αφού τους σκοτώνουν για να πάρουν το τρίχωμά τους ­ που το χρησιμοποιούν για να προφυλάσσονται από τα μάγια(!), ενώ τα δάκτυλά τους δίπλα σε μια έγκυο γυναίκα πιστεύεται ότι θα δώσουν δύναμη στο νεογέννητο. Η ειρωνεία είναι ότι ακόμη και προστατευμένοι γορίλες σε πάρκα «κινδυνεύουν» από τους ανθρώπους διότι είναι δυνατόν να τους μεταδώσουν διάφορους ιούς.

SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com