Social Icons

.

Pages

20 Ιανουαρίου 2011

Environment News / Περιβάλλον / Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην παραγωγή τροφίμων


Η παγκόσμια πληθυσμιακή έκρηξη, σε συνδυασμό με τη σταθερή επίδραση της αλλαγής του κλίματος, αναμένεται να φέρει, σε μια δεκαετία από σήμερα, επικίνδυνες ελλείψεις τροφίμων σε πλανητική κλίμακα. Ωστόσο, τα νέα δεν είναι δυσάρεστα για όλες τις χώρες.

 

Αυτά υποστηρίζει μελέτη που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Παγκόσμιο Οικολογικό Ταμείο, αν και η εκτίμησή της για άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου το 2020 προκάλεσε τις αντιδράσεις επιστημόνων.
Τα νέα που φέρνει η μελέτη «Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην παραγωγή τροφίμων: μια ματιά με ορίζοντα το 2020» είναι ανησυχητικά.
Διαπιστώνεται ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα θα υπάρχει έλλειμμα 14% στην παγκόσμια παραγωγή σίτου σε σχέση με τη ζήτηση. Επίσης, έλλειμμα 11% στην παραγωγή ρυζιού. Το αναμενόμενο έλλειμμα στην παραγωγή καλαμποκιού θα είναι μικρότερο, μόλις 9%. Αντιθέτως, προβλέπεται πλεόνασμα 5% στην παραγωγή σόγιας.
Οι αλλαγές κατανέμονται ανισομερώς στον πλανήτη. Στην Ευρώπη αναμένεται μείωση των σοδειών έως και 10% στην περιοχή της Μεσογείου ενώ οι σοδειές σταριού προβλέπεται να αυξηθούν κατά περίπου 5% στις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Οι σοβαρότερες επιπτώσεις θα απαντηθούν στην Αφρική, καθώς οι ασθενέστερες βροχοπτώσεις θα μειώσουν τις σοδειές έως και κατά 50% σε ορισμένες χώρες.
Λαμπρές προοπτικές διαγράφονται, όμως, για τον αιθιοπικό καφέ, λόγω του συνδυασμού της αύξησης της θερμοκρασίας και των αλλαγών στις βροχοπτώσεις. Στην ασιατική ήπειρο, όπου η μεγαλύτερη απειλή είναι η λειψυδρία, αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για την κεντρική και νότια Ασία ενώ ευεργετικές για την ανατολική και νοτιο-ανατολική Ασία. Στη βόρεια Αμερική, η μείωση των βροχοπτώσεων αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις δυτικές Πολιτείες στις ΗΠΑ, ενώ για τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική προβλέπεται μείωση 2,5% έως 5% των σοδειών σίτου, ρυζιού, καλαμποκιού και σόγιας.
Αποτέλεσμα; Ο αριθμός των ανθρώπων, που θα λιμοκτονούν μπορεί, μέσα σε μια δεκαετία, να βρεθεί στο 20% του πληθυσμού του πλανήτη, από το 14% που είναι σήμερα σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η πείνα θα είναι ενδεχομένως πιο παρούσα στην καθημερινότητα, καθώς ένας στους πέντε συνανθρώπους θα πεινάει. Σήμερα, πεινάει ο ένας στους επτά. Και ο αριθμός των πεινασμένων παιδιών μπορεί να διπλασιαστεί. Γιατί οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 20%.
«Μέσα στην επόμενη δεκαετία, ένα στα δύο νεογέννητα στην Αφρική, ένα στα τέσσερα στην Ασία και ένα στα επτά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική θα είναι καταδικασμένα σε υποσιτισμό και κακή διατροφή. Η κακή διατροφή και οι ασθένειες που σχετίζονται με την πείνα μπορεί, τα επόμενα δέκα χρόνια, να οδηγήσουν σε διπλασιασμό των θανάτων των παιδιών κάτω των πέντε χρονών»,
γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Θα αλλάξουν και οι διατροφικές συνήθειες. «Σ' αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, θεωρούμε δεδομένο ότι πηγαίνουμε στο μπακάλικο για να αγοράσουμε κρασί από την Ευρώπη, μακαρόνια από την Ιταλία και ρύζι από άλλες παραγωγούς χώρες.
Το 2020, αυτό μπορεί να είναι πρόκληση», λέει η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οικολογικού Ταμείου, Λιλιάνα Χίσας.
Οι διαιτητικές αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν μετατόπιση σε κονδυλώδη και ριζώδη λαχανικά (πατάτες, γλυκοπατάτες κλπ) από δημητριακά. Επιπλέον, μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης, με έμφαση στα όσπρια.
Νέο σκάνδαλο, παρόμοιο με αυτό της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την
Κλιματική Αλλαγή;
Σάλος δημιουργήθηκε στην κοινότητα των επιστημόνων για το κλίμα από τη μελέτη, ιδιαίτερα η πρόγνωση για άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2020. Πολλοί θεωρούν ότι θα δέχεται σφυροκόπημα για μήνες, ενώ η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» παραλληλίζει το επεισόδιο με τις επικρίσεις κατά της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για τον λανθασμένο ισχυρισμό ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα λιώσουν και θα εξαφανιστούν μέχρι το 2035.
Η μελέτη αναρτήθηκε χθες στον δικτυακό τόπο EurekAlert!, της ειδησεογραφικής υπηρεσίας της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, για να το «κατεβάσουν» λίγες ώρες αργότερα. Όχι πριν αναπαράγουν την είδηση το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, το ισπανικό EFE, το τηλεοπτικό δίκτυο CTV στον Καναδά και άλλα μέσα.
Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο κλιματολόγος στη NASA Γκέιβιν Σμιντ επισήμανε ότι «η άνοδος κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου το 2020 (πράγμα το οποίο σημαίνει κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου μέσα σε δέκα χρόνια, δηλαδή με ρυθμό εξαπλάσιο ή επταπλάσιο του αναμενόμενου ρυθμού υπερθέρμανσης) στερείται, παντελώς, βάσης».
Η Λιλιάνα Χίσας αντέτεινε ότι η μελέτη βασίστηκε στα συμπεράσματα της Τέταρτης Αποτίμησης της IPCC το 2007 και ότι έχει τα διαπιστευτήρια του Οσβάλντο Καντσιάνι, Αργεντίνου επιστήμονα που στο παρελθόν ήταν εκ των επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας 2 στη Διακυβερνητική του ΟΗΕ και ως εκ τούτου κάτοχος του βραβείου Νόμπελ.
Η εκτελεστική διευθύντρια τής μη κυβερνητικής οργάνωσης απέκλεισε ενδεχόμενο να αποσύρει τη μελέτη και τόνισε ότι «ο επιστήμονας με το οποίο δούλεψα έλεγξε τα πάντα και κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει κανένα λάθος».
Με νόημα, η «Γκάρντιαν» σημειώνει ότι ο λανθασμένος ισχυρισμός για τήξη των παγετώνων των Ιμαλαΐων μέχρι το 2035 ήταν στο τμήμα της έκθεσης της Διακυβερνητικής,, που έλεγξε επιστημονικά η Ομάδα Εργασίας 2.

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com