Social Icons

.

Pages

16 Ιανουαρίου 2011

Environment News / Σώστε τον πλανήτη ξεκινώντας από την… κουζίνα σας!


image

Δεν χρειάζεται να πάτε στην Πεντέλη ή στη Χαλκιδική για αναδάσωση. Και από την κουζίνα του σπιτιού σας μπορείτε να συμβάλετε στη σωτηρία του πλανήτη. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Μην ξεπλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από το νερό της βρύσης. Χρησιμοποιήστε λεκάνη και με το ίδιο νερό ποτίστε τα λουλούδια σας.
Τοποθετήστε το ψυγείο μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα για να εξοικονομήσετε ενέργεια.
Αφήστε το ζεστό φαγητό να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο...
Κάνετε συχνά απόψυξη στα παλαιού τύπου ψυγεία.
Βράζετε μόνο όσο νερό χρειάζεται για το τσάι ή τον καφέ σας. Αν όλοι οι Ευρωπαίοι έβραζαν ακριβώς την ποσότητα του νερού που χρειάζονται η ενέργεια που θα εξοικονομούνταν θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει το ένα τρίτο από τα φώτα στους δρόμους της Ευρώπης!
Επιδιορθώνετε άμεσα τις βρύσες που στάζουν.
Μην αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά του μισού λίτρου. Προτιμήστε μπουκάλια του 1,5 λίτρου. Οι οικονομικές συσκευασίες απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να κατασκευαστούν και συμβάλλουν στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών.
Αγοράζετε προϊόντα με λίγη ή καθόλου συσκευασία,. Για παράδειγμα προτιμήστε το τυρί που κόβεται και τυλίγεται σε χαρτί αντί για το συσκευασμένο σε πλαστικό μπολ.
Όταν ψωνίζετε, σκεφτείτε ότι κάθε προϊόν χρειάζεται ένα ποσοστό ενέργειας που ξοδεύεται για να παραχθεί. Για τα φρούτα θερμοκηπίου, για παράδειγμα, έχει ξοδευτεί μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας από ότι στα συμβατικά, διότι αναπτύχθηκε σε τεχνητό θερμαινόμενο περιβάλλον.
Επιλέγετε ντόπια τρόφιμα. Για να φτάσουν στο τραπέζι σας δε διανύουν μεγάλες αποστάσεις και έτσι εξοικονομείτε βενζίνη.
Προμηθευτείτε φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές αγορές –αν είναι δυνατό από αυτές με βιολογικά προϊόντα.
Χρησιμοποιείτε υφασμάτινη τσάντα κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια.
Μαγειρεύετε έχοντας κλειστό το καπάκι στην κατσαρόλα. Κλείστε την κουζίνα δέκα λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο.
Επιλέξτε το κατάλληλο σκεύος, όταν μαγειρεύετε. Όσο μεγαλύτερα είναι τα σκεύη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση σε νερό και η ενέργεια.
Διαλέξτε πλυντήριο πιάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης με χαμηλή κατανάλωση νερού.
Τσεκάρετε αν υπάρχει οικονομικό πρόγραμμα για λίγο λερωμένα πιάτα και πάντα να πλένετε με γεμάτο πλυντήριο.

Το μυστικό

Ανακυκλώστε τα καμένα λίπη και σπορέλαια της κουζίνας σας, αντί να τα πετάτε στο νεροχύτη σας. Ένα λίτρο τηγανόλαδου μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού! Τα χρησιμοποιημένα λάδια βουλώνουν επίσης τις αποχετεύσεις και διαρρέουν από τους κάδους ανακύκλωσης. Επιπλέον, τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λίπη καταλήγουν σε ζωοτροφές, κάτι που απαγορεύεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη διασφάλιση της υγείας των ζώων αλλά και των καταναλωτών. Με την ανακύκλωση, τα μαγειρικά λίπη μπορούν να μετατραπούν σε σαπούνι ή ακόμα σε βιοκαύσιμα. Αναζητήστε τα σούπερ μάρκετ στη γειτονιά σας που ανακυκλώνουν τα λάδια ή πάρτε πληροφορίες από το Δήμο σας.

by SociaLMagazinE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com