Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν τον γενετικό κώδικα (DNA) δύο βασικών εσπεριδοειδών, των μανταρινιών - κλημεντινών και των γλυκών πορτοκαλιών.
Οι ερευνητές στοχεύουν να αξιοποιήσουν τις γενετικές πληροφορίες που αποκόμισαν, για να παράγουν γενετικά τροποποιημένα εσπεριδοειδή, τα οποία θα είναι πιο ανθεκτικά, πιο εύγεστα και πιο θρεπτικά, καθώς επίσης πιο ικανά να ανέχονται το ακραίες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.
Παραμένει όμως αβέβαιο πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές- ιδίως στην Ευρώπη- στην προοπτική μεταλλαγμένων μανταρινιών και πορτοκαλιών.
Οι ερευνητές που «χαρτογράφησαν» γενετικά το...
μανταρίνι, προέρχονταν από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ εκείνοι του πορτοκαλιού, από τις Η.Π.Α. και τη θυγατρική εταιρία βιοτεχνολογίας 454 Life Sciences της Roche.
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Γονιδιωμάτων Φυτών και Ζώων, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου