Σύγκρουση ακτιβιστών με φαλαινοθήρες.
Το Ιαπωνικό Ινστιτούτο για την Κητοειδή Έρευνα, που έχει εξουσιοδοτηθεί από το υπουργείο Αλιείας της Ιαπωνίας για το κυνήγι των φαλαινών συγκρούστηκε με μέλη της Sea Shepherd Conservation Society, με την τελευταία να υποστηρίζει ότι το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού έστρεψε εναντίον τους κανόνια νερού και λάστιχα. Η άλλη πλευρά, κατηγορεί τους ακτιβιστές ότι τους επιτέθηκαν «με ορισμένες αρκετά δυσάρεστες μυρωδιές».
Εκπρόσωπος της Sea Shepherd αρνήθηκε να σχολιάσει το υλικό που χρησιμοποιήθηκε, αλλά τα προηγούμενα χρόνια οι ακτιβιστές έχουν ρίξει ταγκιασμένο βούτυρο ή βουτυρικό οξύ και βρομούσες στα φαλαινοθηρικά ώστε να καταστήσουν τα καταστρώματά τους ακατάλληλα για τη σφαγή των φαλαινών.
Η ομάδα ακολουθεί κατά πόδας το πλοίο, επιδιώκοντας να διακόψει το ετήσιο κυνήγι φαλαινών της Ιαπωνίας, που σκοτώνει μέχρι και 1.000 φάλαινες το χρόνο. Η Ιαπωνία, πάλι, κατηγορεί τους ακτιβιστές ότι χρησιμοποιούν επικίνδυνες τακτικές.
Κάθε χρόνο, η Ιαπωνία και η Sea Shepherd αλληλοκαταγγέλλουν επιθετικές συμπεριφορές, χωρίς ωστόσο να καθίσταται δυνατή η επιβεβαίωση των ισχυρισμών. Οι εντάσεις μεταξύ τους λαμβάνουν χώρα σε ένα εξαιρετικά απομονωμένο μέρος του ωκεανού της Ανταρκτικής.
Οι Ιάπωνες επιτρέπεται να κυνηγούν ένα συγκεκριμένο αριθμό φαλαινών, σύμφωνα με απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, εφόσον βέβαια τα θηλαστικά χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς και όχι εμπορικούς σκοπούς.
Το κρέας της φάλαινας που δεν χρησιμοποιείται για έρευνα πωλείται για κατανάλωση στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τους επικριτές, αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για το κυνήγι φαλαινών. Η κυνηγετική περίοδος διαρκεί από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο.
Ο Λόκι Μακ Λιν, καπετάνιος του πλοίου Gojira της Sea Shepherd δήλωσε πως τα 3 πλοία τους «χορεύουν επικίνδυνα στον πάγο με τα 3 αλιευτικά». Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα της Sea Shepherd γράφει: «Ήταν παράλληλα θανάσιμο και πανέμορφο. Θανάσιμο εξαιτίας του πάγου και της επιθετικότητας των αλιέων και πανέμορφο εξαιτίας του πάγου και του γεγονότος ότι τα 3 δολοφονικά πλοία δεν κυνηγούν φάλαινες γιατί ασχολούνται με το να κυνηγούν εμάς».
«Ο στόχος μας είναι να σώσουμε το μέγιστο αριθμό φαλαινών και να αυξήσουμε τις οικονομικές απώλειες των φαλαινοθηρικών παράλληλα», δήλωσε ο πρόεδρος της Sea Shepherd, Πολ Ουάτσον.
Οι ιαπωνικές αλιευτικές εταιρείες, ωστόσο, απαντούν: «Η συνεχιζόμενη συμπεριφορά παρεμπόδισης των νόμιμων ερευνητικών δραστηριοτήτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απειλεί τα πλοία και τις ζωές και την περιουσία των μελών του πληρώματός τους».
Ιδιαιτέρως βίαιες έχουν υπάρξει και παρελθοντικές τους συγκρούσεις. Πέρυσι, ένα πλοίο της Sea Shepherd βυθίστηκε στη διάρκεια σύγκρουσης με φαλαινοθηρικό.
Η Αυστραλία έχει κινηθεί νομικά κατά της Ιαπωνίας προκειμένου να σταματήσει το κυνήγι φαλαινών, ανακαλύπτοντας ένα κενό στο διεθνές μορατόριουμ του 1986 που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για ερευνητικούς σκοπούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου