Social Icons

.

Pages

2 Ιανουαρίου 2011

Ποια φάρμακα επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία;


Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική διάθεση και λειτουργία. Μπορούν να μειώνουν σημαντικά τη σεξουαλική ορμή, τις δυνατότητες οργασμού και προκαλούν στυτικές δυσλειτουργίες στους άνδρες.
Τα φάρμακα αυτά επιδρούν στον εγκέφαλο, επεμβαίνουν στις δράσεις των νευροδιαβιβαστών και αλλοιώνουν τη ροή του αίματος. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ο εγκέφαλος, τα νεύρα και η ροή του αίματος στις ευαίσθητες δομές του γεννητικού συστήματος που εμπλέκονται στη συνουσία, πρέπει να λειτουργούν και να συντονίζονται διαμέσου πολύπλοκων μηχανισμών που αρχίζουν από τη διαδικασία της διέγερσης μέχρι τον οργασμό. Οι παρεμβάσεις μερικών φαρμάκων στα διάφορα στάδια των πολύπλοκων αυτών διεργασιών, ευθύνονται για προβλήματα της σεξουαλικής λειτουργίας.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα, εάν παρατηρούν ότι έχουν προβλήματα οποιασδήποτε μορφής στο σεξ, πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους, εάν τα φάρμακα που τους χορηγούνται έχουν τέτοιες παρενέργειες. Εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει, τότε ο γιατρός, είτε αλλάζοντας το φάρμακο είτε τροποποιώντας τη δόση του ύποπτου φαρμάκου, είναι δυνατό να λύσει το πρόβλημα.
Δεν είναι ορθό ο ασθενής από μόνος του να αλλοιώνει ή να εγκαταλείπει τη θεραπεία του βασιζόμενος σε πληροφορίες ή υποψίες. Μπορεί όμως να τις αναφέρει στο γιατρό του, ο οποίος είναι ο πλέον κατάλληλος για να ερμηνεύσει το τι πραγματικά συμβαίνει και να πάρει εάν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα.
Εμπλέκονται σε αλλοιώσεις της σεξουαλικής λειτουργίας ορισμένα από τα φάρμακα που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
  1. Τα φάρμακα εναντίον της ψηλής πίεσης, τα αντιυπερτασικά
  2. Τα αντιισταμινικά, φάρμακα κατά της αλλεργίας
  3. Αντικαταθλιπτικά φάρμακα (SSRI, τρικυκλικά, ΜΑΟΙ, λίθιο)
  4. Οπιοειδή
  5. Αντισυλληπτικά, ορμόνες
  6. Αντιψυχωτικά
  7. Φάρμακα κατά της χοληστερόλης
Εκτός από μερικά φάρμακα των πιο πάνω κατηγοριών που προκαλούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες, υπάρχουν και άλλες ουσίες που κάποιος μπορεί να προμηθευτεί χωρίς ιατρική συνταγή που ευθύνονται για τα εν λόγω προβλήματα. Για αυτό εάν κάποιος παρουσιάζει δυσκολίες στη σεξουαλική του διάθεση και λειτουργία, πρέπει να αναφέρει στο γιατρό του όλα τα φάρμακα ή άλλες ουσίες που παίρνει.
Σίγουρα η λίστα των φαρμάκων και ουσιών που σχετίζονται με πρόκληση σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι μεγάλη και είναι αδύνατον εδώ να δούμε εξαντλητικά το θέμα. Ωστόσο, ας δούμε μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά και τη σχέση τους με σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Τα φάρμακα για την ψηλή πίεση, τα αντιυπερτασικά
Τα διουρητικά και οι βήτα αναστολείς, είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για την καταπολέμηση της ψηλής πίεσης. Μεταξύ των παρενεργειών τους, περιλαμβάνονται στυτικές δυσλειτουργίες στους άνδρες και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες.
Η αλλαγή της κατηγορίας αντιυπερτασικών φαρμάκων, μπορεί να λύσει το πρόβλημα εφόσον ο γιατρός θεωρήσει ότι αυτό είναι ορθό να γίνει.
Από τα φάρμακα κατά της ψηλής πίεσης, εκείνα τα οποία φαίνεται ότι προκαλούν λιγότερες παρενέργειες στον τομέα της σεξουαλικής λειτουργίας, είναι οι ανταγωνιστές καναλιών ασβεστίου και αναστολείς του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτασίνης. Τονίζουμε ότι είναι ο γιατρός που θα αποφασίσει εάν τα φάρμακα της εν λόγω κατηγορίας, είναι κατάλληλα για συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών.
Τα αντιισταμινικά, φάρμακα κατά της αλλεργίας
Τα φάρμακα αυτά που είναι χρήσιμα για διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, χορηγούνται από τους γιατρούς αλλά κάποτε αγοράζονται χωρίς συνταγή. Στους άνδρες είναι δυνατόν να προκαλούν πρόωρη εκσπερμάτωση, στυτικές δυσλειτουργίες και στις γυναίκες ξηρότητα του κόλπου.
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI), είναι σύγχρονα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μερικές από τις σημαντικές παρενέργειες τους, είναι ότι καταστέλλουν τη σεξουαλική ορμή και επιθυμία, καθιστούν δύσκολη την επίτευξη οργασμού.
Στους άνδρες, οι παρενέργειες στη σεξουαλική ζωή των SSRI είναι συχνότερες από ότι στις γυναίκες. Έρευνες έδειξαν ότι μέχρι 50% των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακο της εν λόγω κατηγορίας, παρουσιάζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Ο γιατρός μπορεί να συστήσει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών είτε μείωση της δόσης του συγκριμένου φαρμάκου, αλλαγή με ένα άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας που πιθανό να μην προκαλεί προβλήματα στον ίδιο βαθμό ή αλλαγή της κατηγορίας αντικαταθλιπτικού εάν το κρίνει ασφαλές. Επίσης ορισμένες μελέτες, έδειξαν ότι σε άνδρες με στυτικές δυσλειτουργίες λόγω SSRI, το Βιάγκρα, το Σιάλις ή το Λεβίτρα, δυνατόν να βοηθούν.
Τα οπιοειδή αναλγητικά φάρμακα
Τα οπιοειδή εκτός από την αποτελεσματική καταπολέμηση του πόνου, δυστυχώς μειώνουν την παραγωγή της τεστοστερόνης και άλλων ορμονών που αποτελούν βασικούς συντελεστές στη σεξουαλική διάθεση και επιθυμία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Ασθενείς που λαμβάνουν οπιοειδή για ανακούφιση από πόνο, εάν αντιλαμβάνονται προβλήματα στη σεξουαλική τους λειτουργία, δεν πρέπει να διστάζουν να το αναφέρουν στο γιατρό τους. Είναι δυνατόν να τους προσφέρει ένα φάρμακο από άλλη κατηγορία αναλγητικών ή να τροποποιήσει συνολικά την αγωγή.
Συμπερασματικά θα συγκρατήσουμε ότι πολλά φάρμακα και άλλες ουσίες, είναι δυνατόν να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της σεξουαλικής λειτουργίας των ανθρώπων που περιλαμβάνει την επιθυμία για σεξ, τη δυνατότητα διέγερσης, τη στυτική λειτουργία, την επίτευξη οργασμού και τη λίπανση του κόλπου. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμη δυνατόν να αποτελούν αιτία πρόκλησης πόνου κατά τη συνουσία (δυσπαρευνία).
medlook.net
Οι ασθενείς δεν πρέπει να διστάζουν να αναφέρουν προβλήματα της σεξουαλικής τους λειτουργίας στο γιατρό τους, να συζητούν κατά πόσο αυτό οφείλεται σε φάρμακα ή άλλες ουσίες που παίρνουν και να αναζητούν μαζί του, τρόπους επίλυσης των δυσκολιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com