Social Icons

.

Pages

5 Ιανουαρίου 2011

Πολιτιστικό πάρκο µέσα στο λιµάνι του Πειραιά

image

Μπορεί το λιµάνι του Πειραιά να πλήττεται από την οικονοµική κρίση, οι µηχανές όµως για τη µεταµόρφωσή του σε πόλο πολιτισµού και ανάπτυξης έχουν µπει στο φουλ.
Μέσα στα επόµεναδέκα χρόνια ο Πειραιάς πρόκειται να αποκτήσει νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Ναυτικό Μουσείοκαι Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Μουσείο Μετανάστευσης, θεµατικό πάρκο για την ελληνική και πειραϊκή ναυτική ιστορία καθώς και πολιτιστικό κέντρο για εκθέσεις πουθα προσφέρεται ως χώρος ηχογραφήσεων και κινηµατογραφήσεων µέσα σε ένα απότα µεγαλύτερα πάρκα της Αττικής.
Ολα αυτά είναι µερικά µόνο από τα έργα που προγραµµατίζονται να αλλάξουν το πρόσωπο του µεγαλύτερου λιµανιού της χώρας και να µετατρέψουν τον χώρο όπου σήµερα βρίσκονται εγκαταλελειµµένα κτίρια του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς σε χώρο αντάξιοτης υποδοχής τωνχιλιάδων τουριστών.
«Το λιµάνι έχει αποκοπείαπό την πόλη και τους πολίτες. Μετη δηµιουργία της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά ανοίγουµε την πόλη προς τη θάλασσα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση των έργων, που εκτιµάταιπως θα κοστίσουν περίτα 70 εκατ. ευρώµέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος Αττικής, από πόρους του ΟΛΠ, συνεργασία δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα, αλλά και συµβάσεις παραχώρησης σε επενδυτές.
«Πρόκειται για ένα πρόγραµµα αστικής ανάπλασης που επιδιώκεινα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα του Πειραιά αναδεικνύοντας τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους του, αναπτύσσοντας τη “γειτονιά των Μουσείων” και παραδίδοντας τους περιβάλλοντες ζωτικούς χώρους στους πολίτες µε τη δηµιουργία του µεγάλου περίπατου και τη δηµιουργία χώρων πρασίνου», έδωσε το στίγµα τού έργου ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος, ενώ για έργο «που θα γκρεµίσει το “τείχος” της πόλης µε το λιµάνι», µίλησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης ∆ιαµαντίδης.
«Στην πλήρη τουανάπτυξη το έργοθα καλύψει µια συνολική έκταση 180 στρεµµάτων, εκ των οποίων τα 50 αποτελούν χώρους πρασίνου. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη έκταση που παίρνει τέτοια µορφή µέσα στη λιµενική ζώνη και, για νασυλλάβει κάποιος το µέγεθος, µπορεί να το συγκρίνει µε το µεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας, το Πεδίον του Αρεως, που καταλαµβάνει 350 στρέµµατα», επεσήµανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς Γιώργος Ανωµερίτης, ο οποίος και είχε την ιδέα για τη διαµόρφωση της Ακτής Πολιτισµού.
Μπορεί το master plan που υπογράφει ο αρχιτέκτων Γιώργος Αραχωβίτης να έχει ορίζοντα δεκαετίας, τα έργα όµως στον Πειραιά βρίσκονται στην τελική ευθεία, όπως αποκάλυψε η γενική γραµµατέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη. Ετοιµο είναι το ΥΠΠΟΤνα δηµιουργήσει έναν ακόµη αρχαιολογικό χώρο στον στερηµένο αρχαιολογικά Πειραιά, καθώς ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της Ηετιώνειας Πύλης – ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της αθηναϊκής ηγεµονίας του 5ου αι. π.Χ. – στο Καστράκι της ∆ραπετσώνας (750.000 ευρώ), ενώ ο χώρος θα διευρυνθεί επιπλέον καθώς απέκτησε 6,5 στρέµµατα από τον ΟΛΠ.
Τα υπόλοιπα έργα που εντάσσονται στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά θα τεθούν σε διαβούλευση µε όλους τους εµπλεκόµενους έως το τέλος του µήνα και το καλοκαίρι προγραµµατίζεται να ξεκινήσουν οι διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισµοί.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Τριπλάσιους σχεδόν εκθεσιακούς χώρους θα κερδίσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς απότα 1.700 τ.µ.που διαθέτει σήµεραθα απλωθεί σε κτίριο εµβαδού 7.000 τ.µ. Τοκτίριο που προγραµµατίζεται να φιλοξενήσει το µουσείο –το σηµερινό έχει χαµηλή επισκεψιµότητα – τοποθετείται στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠκαι θα επικοινωνεί µετον γειτονικόαρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης µέσω γέφυρας, ενώ δεν αποκλείεταικαι η κατάργηση της ενδιάµεσης οδού.
Το κτίριο του Silo (γνωστό ως Ρολόι) σώζει στο εσωτερικό του τον εξοπλισµό του και ενώ θα λειτουργεί ως χαρακτηριστικό δείγµα βιοµηχανικής αρχαιολογίας,στα 16.000 τ.µ. του προβλέπεται να στεγαστεί το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και τοΜουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ώστε ναεκτεθούν επιτέλους οι περισσότερες από 10.00
0 αρχαιότητες που σήµερα στοιβάζονται σεαποθήκες. Σε Μουσείο Μετανάστευσης προγραµµατίζεται να µετατραπεί η Πέτρινη Αποθήκη –επιφάνειας 3.500 τ.µ. –, ενώ η Μεγάλη Αποθήκη θα φιλοξενεί εκθέσεις αλλά και κινηµατογραφιστές και φωτογράφους,καθώς θα αποκτήσει υποδοµές γιαγυρίσµατα και φωτογραφήσεις. Οσο γιατην γνωστή «Παγόδα»,το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ, έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισµός για τη µετατροπή του σε ξενοδοχείο
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com