Στον κόσμο των υπολογιστών, το ήμισυ του παντός είναι τα τσιπ στο εσωτερικό ενός μηχανήματος – το άλλο μισό όμως είναι το λογισμικό που «τρέχει» μέσα σε αυτό. Το πρώτο που εγκαθίσταται, εκτελείται μόνιμα και είναι το κυριότερο λογισμικό ενός υπολογιστή είναι το «περιβάλλον» του ή αλλιώς το Λειτουργικό Σύστημα (από την αγγλική: Operating System εν συντομία OS) – «πάνω» από αυτό εγκαθίστανται και ακολούθως εκτελούνται όλα τα άλλα προγράμματα και σουίτες λογισμικού από τον χρήστη.
Γνωστό είναι πλέον ότι τα τελευταία 15 χρόνια το πιο δημοφιλές OS του πλανήτη, όπως επίσης και το πιο διαδεδομένο (αριθμητικά), είναι το OS που δημιουργεί η εταιρεία Microsoft, τα λεγόμενα «Windows» με την τελευταία έκδοση να είναι τα Windows 7. Άλλα «αντίπαλα» και δημοφιλή OSs είναι το Mac OS της Apple και το Linux.
Εδώ όμως πρέπει να σημειώσουμε μια ειδοποιό και τεράστια διαφορά μεταξύ των πρώτων δύο και του τελευταίου. Βλέπετε τα OSs των Microsoft και Apple μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατόπιν (αδράς) πληρωμής (στην περίπτωση της Apple – και της νόμιμης οδού, δεν πληρώνει ο χρήστης το OS, αλλά το κόστος του συμπεριλαμβάνεται στην τιμή των υπολογιστών Mac, ενώ στην περίπτωση της Microsoft, μια και η ίδια δεν κατασκευάζει υπολογιστές, η χρέωση των Windows είναι ξεχωριστή από το κόστος απόκτησης ενός PC).
Όλα ωραία ως εδώ, σωστά; Λάθος! Αυτό διότι στην περίπτωση ενός χρήστη το κόστος μπορεί να φαντάζει «υποφερτό», στην περίπτωση όμως δεκάδων, εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων υπολογιστών που χρησιμοποιούνται από μια κυβέρνηση και τις αντίστοιχες υπηρεσίες της, αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και αυτό μόνο για τα «δικαιώματα» χρήσης ενός OS (συνήθως - για να μην πούμε μόνο - αυτό είναι τα Windows).
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως, έχει διαφορετική άποψη για τα χρήματα των Ρώσων φορολογουμένων: ανακοίνωσε επίσημα ότι το σύνολο των υπολογιστών της ρωσικής κυβέρνησης από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα σταματήσει να «φοράει» λογισμικό επί πληρωμή (άραγε, ποιο λογισμικό να εννοεί;) και θα εγκατασταθεί αντί αυτού το δωρεάν OS ονόματι Linux. Αυτή η κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν όχι μόνο δεν ξαφνιάζει όσους ασχολούνται με τα δρώμενα της Τεχνολογίας εν γένει, αλλά ήταν αναμενόμενη, καθώς ήδη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εδώ και κάποια χρόνια απαλλαχτεί από το πληρωτέο λογισμικό ιδιωτικών εταιρειών (χωρίς να αναφέρουμε όνομα, πιστεύουμε ότι γίναμε αντιληπτοί σε ποιο λογισμικό αναφερόμαστε) ενσωματώνοντας το δωρεάν Linux.
Για την ιστορία και μόνο, εμείς να αναφέρουμε πως συνεχίζουμε να έχουμε στο τεράστιο νούμερο υπολογιστών της κυβέρνησης, ΔΕΚΟ, υπηρεσιών κ.λπ., λογισμικό ιδιωτικής εταιρείας, εννοείται επί αδρότατης πληρωμή – η συμφωνία έγινε πριν λίγα χρόνια από τον τότε Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη...και φυσικά το ίδιο λογισμικό παραμένει μέσα στους υπολογιστές τους οποίους (λογισμικό και τσιπ) πληρώνουμε εμείς οι λίαν ταλαιπωρημένοι πια, Έλληνες φορολογούμενοι…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου