ΔΕΙΤΕ: Ποιες χώρες έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο
Μπορεί οι ΗΠΑ και Ρωσία να υπέγραψαν τον περασμένο Απρίλιο τη νέα συνθήκη START για τη μείωση κατά 30% περίπου των ενεργών πυρηνικών τους όπλων, ωστόσο, υπάρχουν άλλες χώρες οι οποίες προχωρούν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων...
Η Βόρειος Κορέα υποσχέθηκε να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα το 2005, ωστόσο μετά καταπάτησε τη συμφωνία, πραγματοποιώντας πυρηνικές δοκιμές τον Οκτώβριο του 2006 και τον Μάιο του 2009. Ειδικοί πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει παράγει πλουτώνιο που θα μπορούσε να παράγει έξι με οκτώ βόμβες.
Η Ινδία έχει επίσημα αυτό-διακηρυχθεί πυρηνική δύναμη. Θεωρείται ότι το Νέο Δελχί έχει παράγει πλουτώνιο αρκετό για την κατασκευή τουλάχιστον εκατό πυρηνικών κεφαλών.
Το Πακιστάν πιστεύεται ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 580-800 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, αρκετού για την παραγωγή 30-50 βομβών.
Θεωρείται ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ το ίδιο ακολουθεί μια τακτική αμφισημίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς για τη δυνατότητα παραγωγής πλουτωνίου της χώρας, το Ισραήλ έχει περίπου 100-200 προηγμένες πυρηνικές συσκευές.
Μέχρι το 1970, το Ιράν ήταν μη-πυρηνικό μέλος της Συμφωνίας NPT. Εφαρμόζει πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, που η χώρα δηλώσει ότι χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αναλυτών, το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου