Social Icons

.

Pages

27 Φεβρουαρίου 2013

Η ιστορία του καρκίνου

Παρόλο που οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν πρώτοι τον όρο καρκίνος για τη συγκεκριμένη νόσο, φαίνεται ο καρκίνος να εντοπίζεται σε ακόμη παλαιότερες περιόδους. Έχουν βρεθεί στοιχεία για ένα τύπο καρκίνου των οστών, το οστεοσάρκωμα, σε οστά κεφαλής και αυχένα σε μούμιες στην Αρχαία Αίγυπτο.

Έχει ακόμη βρεθεί και περιγραφή της συγκεκριμένης νόσου σε πάπυρο ο οποίος υπολογίζεται να γράφτηκε το 1600 π.Χ. Στον πάπυρο αναφέρονται 8 περιπτώσεις όγκων ή ελκών στο στήθος οι οποίοι αντιμετωπίζονταν με καυτηριασμό, το λεγόμενο «τρυπάνι της φωτιάς». Στον πάπυρο αναφέρονταν ότι η νόσος δεν είχε θεραπεία. Για τους αρχαίους Αιγυπτίους ο καρκίνος ήταν η τιμωρία από τους Θεούς για ασεβείς και αμαρτωλές πράξεις. Τα κείμενα του Ιπποκράτη όμως είναι αυτά που για πρώτη φορά ονομάζουν αυτή τη νόσο καρκίνο. Η αιτιολογία της βασίστηκε στη θεώρηση του Ιπποκράτη το 460-370 π.χ. για τους 4 χυμούς (αίμα, φλέγμα, κίτρινη και μαύρη χολή).

Σε φυσιολογικές συνθήκες οι χυμοί αυτοί βρίσκονται σε ισορροπία, όταν όμως συσσωρεύεται υπερβολική ποσότητα μαύρης χολής σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, δημιουργείται ο καρκίνος. Αυτή η θεωρία υποστηρίχθηκε για πολλούς αιώνες μέχρι περίπου του 1300 μ.Χ. Η θεωρία των χυμών έφτασε στη Ρωμαϊκή εποχή, όπου την υιοθέτησε και τη διέδωσε ο διάσημος γιατρός Γαληνός. Η μακρόχρονη διατήρηση της οφείλεται στην αυστηρή απαγόρευση μελέτης του ανθρώπινου σώματος, που είχε επιβληθεί το συγκεκριμένο διάστημα για θρησκευτικούς λόγους. Για όλα αυτά τα χρόνια και για πολλά αργότερα η νόσος θεωρούνταν ανίατη ασθένεια ακόμη και αν υποβάλλονταν ο ασθενής σε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση, αφαίρεσης του όγκου.

Κατά τον 15ο αιώνα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται πιο επιστημονικές μέθοδοι στη μελέτη των ασθενειών. Το 1628 άρχισε να χρησιμοποιείται η μέθοδος της αυτοψίας όπου αποκάλυψε πολλά στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα και την κυκλοφορία του αίματος μέσα από την καρδιά και τα υπόλοιπα όργανα. Το 1761 ο Morgagni χρησιμοποίησε πρώτος τη νεκροψία για να συνδέσει παθολογικά ευρήματα με την αρρώστια που έπασχε ο ασθενής. Αυτή η μέθοδος έθεσε τα θεμέλια για την επιστημονική μελέτη του καρκίνου και την ανάπτυξη της επιστήμης της ογκολογίας. Την ίδια περίπου περίοδο ο σκοτσέζος John Hunter (1728-1793) πρότεινε ότι κάποιοι τύποι καρκίνου μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά, αυτοί που δεν έχουν «εισβάλει» σε κάποιο ιστό. Αλλά μόνο έναν αιώνα αργότερα αναπτύχθηκε η μέθοδος της αναισθησίας που επέτρεπε την ανάπτυξη των μεθόδων χειρουργικής επέμβασης. Εκείνη την περίοδο επικρατούσε η θεωρία λέμφου (υγρό που κυκλοφορεί στο σώμα μέσω του λεμφικού συστήματος) για την αιτιολογία του καρκίνου, η οποία υποστήριζε ότι η δημιουργία του καρκίνου είναι αποτέλεσμα της αλλαγής της πυκνότητας και σύστασης της λέμφου.

Τον 19ο αιώνα γεννήθηκε και η επιστημονική ογκολογία μέσα από τη συστηματική πλέον χρήση του μικροσκοπίου και την ανάδυση της επιστήμης της κυτταρικής παθολογίας από τον Rudolf Virchow. Αυτή η μέθοδος επέτρεψε τη μελέτη ανθρώπινων ιστών που αφαιρέθηκαν από χειρουργική επέμβαση, και έτσι δίνονταν η δυνατότητα για σαφή διάγνωση. Έτσι άρχισε να υποστηρίζεται ότι ο καρκίνος αποτελείται από κύτταρα αλλά όχι όμως από φυσιολογικά. Ο Virchow παρόλ’ αυτά υποστήριξε ότι όλα τα κύτταρα ακόμη και τα καρκινικά προέρχονται από άλλα κύτταρα και αντιπρότεινε τη θεωρία της χρόνιας ενόχλησης αλλά και της μεταφοράς του καρκίνου σαν υγρό μέσα στο σώμα.

Διάφορες θεωρίες αναπτύχθηκαν παράλληλα με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης κατά την διάρκεια των αιώνων. Μια θεωρία τον 17ο με 18ο αιώνα, πίστευε το ότι ο καρκίνος είναι μεταδοτική νόσος. Νόσος η οποία προκαλείται από παράσιτα στο σώμα, όπως κάποιο σκουλήκι που είναι υπεύθυνο για τον καρκίνο του στομάχου. Γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνση του πρώτου αντικαρκινικού νοσοκομείου από το κέντρο του Παρισιού το 1779, ώστε να μην μολυνθεί ο υγιής πληθυσμός.

Από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα, πίστευαν στην θεωρία, ότι ο καρκίνος προκαλείται από κάποιο τραύμα. Πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι ο καρκίνος προκαλείται από την επιδείνωση κάποιου τραύματος. Εγκαταλείφθηκε σύντομα αυτή η θεωρία, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες πρόκλησης καρκίνου σε πειραματόζωα με τραυματισμό.

Το 1911 ο Peyton Rous στο Ινστιτούτο Rockefeller της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά περιέγραψε το σάρκωμα στα κοτόπουλα. Αργότερα έγινε γνωστός ο ιός με την ονομασία, σάρκωμα του Rous. Για αυτή του την εργασία πήρε το βραβείο Νόμπελ το 1968. Το 1915 σε πανεπιστήμιο του Τόκιο, εργαστηριακά απομονώθηκε για πρώτη φορά ο καρκίνος, σε πειραματόζωα και συγκεκριμένα στο δέρμα των ποντικών.

Πιο πρόσφατα, η κωνική θεωρία υποστηρίζει ότι αρχικά συμβαίνει μια μετάλλαξη σε ένα και μοναδικό κύτταρο, το οποίο πολλαπλασιάζεται και δίνει ένα «κλώνο» πανομοιότυπων κυττάρων, τα οποία σχηματίζουν την καρκινική μάζα. Είναι μια θεωρία που υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος των επιστημόνων που ασχολούνται με την έρευνα του καρκίνου.

Όλους αυτούς τους αιώνες η πεποίθηση ότι ο καρκίνος είναι μία ανίατη ασθένεια ακολουθούσε τις διάφορες θεωρίες και αυτό ήταν που ενίσχυσε τόσο πολύ το φαινόμενο της «καρκινοφοβίας» που επικρατεί στον κοινό νου. Πλέον η επιστήμη έχει απομυθοποιήσει πολλές από αυτές τις αντιλήψεις και έχει κατορθώσει να διαμορφώσει μία πιο σαφή εικόνα τόσο για τη φύση της νόσου όσο και για τα αίτιά της.

SociaLMagazinE

Read more »

Aποκλειστικό. Βίντεο της έκρηξης του σκάφους. Συγκάλυψη της ρωσικής τηλεόρασης. Κρύβουν τους κρατήρες με τα τμήματα του σκάφους.

Η συγκάλυψη συνεχίζεται με άσχετα βίντεο που η ρωσική τηλεόραση προωθεί για να μη δείξει τους πραγματικούς κρατήρες με τα θραύσματα του ήδη κατεστραμένου διαστημικού οχήματος που μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης.

Έδειξαν βίντεο από ένα κρατήρα στην Darvasa στο Τουρκμενιστάν με μία οπή καύσης φυσικού αερίου που υπάρχει ακόμη και στην wikipedia και που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Darvasa_gas_crater_panorama.jpg
Δείτε το βίντεο από τις ρωσικές ειδήσεις:

Σε άλλο βίντεο φαίνεται καθαρά, ότι στην πρώτη έκρηξη, αποσπώνται μεγάλα τμήματα του διαστημικού οχήματος που πέφτουν στο έδαφος και για τα οποία κανείς δεν είπε τίποτε και γι αυτό έβαλαν 20.000 άνδρες να αποκλείσουν τα σημεία πτώσης τους.
Δείτε το βίντεο, όπου φαίνεται δέσμη ενεργειακού πλάσματος να χτυπάει και μέσα στην ατμόσφαιρα το φλεγόμενο όχημα για να σιγουρέψει ίσως την απόλυτη καταστροφή του. Πάντως ρωσικός πύραυλος δεν είναι διότι ο χρόνος που έγινε αντιληπτό μέχρι το χτύπημα είναι απειροελάχιστος.

Δείτε επίσης σε βίντεο τις αλλεπάλληλες εκρήξεις και τους καπνούς από την πτώση των τεράστιων θραυσμάτων που αρχικά απεκρύβησαν.

Του Λιακόπουλου Δημοσθένη
Read more »

Η NASA βρήκε εξωγήινη ζωή πριν από 36 χρόνια!

Το 1976 η NASA πραγματοποίησε μια ερευνητική αποστολή στον Άρη με το όνομα Viking.
Επρόκειτο για ένα πείραμα ανίχνευσης εξωγήινης ζωής με αποστολή ειδικών ρομπότ στον Κόκκινο Πλανήτη. Τριάντα έξι χρόνια μετά, μια διεθνής ομάδα από μαθηματικούς και άλλους επιστήμονες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνη η αποστολή είχε πράγματι ανακαλύψει ίχνη ζωής στον Άρη!

Μάλιστα, ο νευροεπιστήμονας και βιολόγος Τζόζεφ Μίλερ υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται ανθρώπινη αποστολή στον Άρη για να εξακριβωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής. Αρκεί μια μικροσκοπική κάμερα, για να καταγράψει την κίνηση των βακτηρίων στην επιφάνεια του πλανήτη.
Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε ξανά τα δεδομένα της αποστολής Viking. Σύμφωνα με την τότε ερμηνεία, τα ρομπότ της αποστολής είχαν συλλέξει ανόργανη ύλη. Αυτό έρχεται να αμφισβητήσει η ομάδα του Μίλερ. Τα τελικά συμπεράσματα της νέας μελέτης θα παρουσιαστούν τον Αύγουστο του 2012. Ο καθηγητής Μίλερ δηλώνει 99% σίγουρος για το αποτέλεσμα. Πάντως, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν υποβάθμισε τα ευρήματα της αποστολής Viking και αν 36 χρόνια μετά θα παραδεχτεί τα σημάδια εξωγήινης ζωής στον Άρη.

ΠΗΓΗ

Read more »

H Έκρηξη μυστήριο στην περιοχή της Τουνκούσκα της Σιβηρίας το 1908!

ΤΟΥΓΚΟΥΣΚΑ  Έκρηξη μυστήριο στην περιοχή της Τουνκουσκα της Σιβηρίας το 1908 που απασχολεί ακόμη και τώρα τους ερευνητές για το τι προκάλεσε τόσο μεγάλη καταστροφή χωρίς να αφήσει ίχνη από τη πιθανολογούμενη πτώση μετεωρίτη.
30 Ιουνίου 7 το πρωί 1908, μία τεραστία στήλη φωτιάς κάλυψε την περιοχή  Τουγκουσκα Σιβηρίας,η θερμότητα που δημιουργήθηκε  έκαψε τα πουκαμισά ανθρώπων σε απόσταση 40 και πλέον χιλιόμετρων, οι πρώτες περιγραφές είχαν φτάσει από τους μηχανικούς του υπέρ Σιβηρικού σιδηροδρόμου .
Κάτι φλογερό και πιο φωτεινό από τον ήλιο είχε φανεί να έρχεται από τον νότιο ορίζοντα, με κατεύθυνση τον βορά .Στο σημείο της έκρηξης υψώθηκε μανιτάρι ύψους 80 χιλιόμετρων που έγινε ορατό σε απόσταση 500 χιλιόμετρων, ο ήχος της έκρηξης έκανε τον γύρο της Γης 2 φορές , μετρημένο με τους βαρόγραφους του Λονδίνου ,αλλά αντίθετα το σεισμικό κιμά ήταν ασήμαντο. Σχηματική παράσταση της τροχιάς του αντικειμένου
Φωτεινά σύννεφα πράσινου και κίτρινου χρώματος έφτασαν σε όλη την Ευρώπη .Οι νύχτες γίνανε τόσο φωτεινές που στο Λονδίνο διάβαζαν εφημερίδα την νύχτα . Τι ακριβός είχε γίνει ?, μέχρι το 1921 δεν έγινε προσπάθεια προσεγγίσεις της περιοχής, όμως τον χειμώνα του 1927 ο Λεονιτ Κουλικ του Ρωσικού μετεωρολογικού ινστιτούτου ,αντίκρισε την απίστευτη καταστροφή στην περιοχή "πήγες Ποντκαμενναγια Τουνκουσκα".
Μία περιοχή τεράστιας έκτασης ήταν κατεστραμμένη, γιγάντια δέντρα ξεριζωμένα και πεταμένα στο έδαφος ,όλα στην σειρά όλα στραμμένα βορειοδυτικά έως εκεί που έφτανε το μάτι , αλλά λόγο του βαρύ χειμώνα ο  Κουλικ δεν προχώρησε στο κέντρο της καταστροφής .

Σημερινή φωτογραφία από την περιοχή της Τουγκουσκα .
Στην αποστολή του 1928 ο Κουλικ μπόρεσε και έφτασε μέχρι το κέντρο την καταστροφής, ήταν σίγουρος ότι ήταν μετεωρίτης. Σε ένα κύκλο 70 μιλιών τα δέντρα ήταν κατεστραμμένα και καμένα χωρίς φύλλα ,το περίεργο ήταν ότι στο κέντρο της έκρηξης τα δέντρα ήταν όρθια ,σπασμένα από την μέση και πάνω ,γυμνά αλλά όρθια και δεν υπήρχε δήγμα κρατήρα, ούτε θραύσμα του μετεωρίτη .
Ο Κουλικ μετέτρεψε το μοντέλο λέγοντας ότι ήταν βροχή μετεωριτών, νέφος η κατή τέτοιο, υπήρχαν όμως  μικρές ρηχές λακκούβες στην περιοχή, δυστυχώς ο Κουλικ σκοτώθηκε στη μάχη  του Σμολενσκ και δεν μπόρεσε να συνεχίσει την έρευνα του. Το 1946 σε άρθρο του Αλεξάντερ Καζαντζεφ αναφέρεται πρώτη φορά ότι ίσως η έκρηξη να προέρχεται από την πτώση εξωγήινου διαστημοπλοίου που εξερράγη πάνω από το έδαφος,ένας λόγος που το πίστευε αυτό ήταν η παράξενη τροχιά του αντικειμένου ,και η στροφή που έκανε πριν την πτώση .
Από τον κώνο που έκανε η έκρηξη υπολόγισαν ότι η έκρηξη ήταν σε ύψος 1200 μέτρων τουλάχιστον από το έδαφος ,βέβαια η θεωρία ήταν πολλή ανορθόδοξη για να γίνει αποδεκτή. Το 1957 και το 1992 έγιναν εκτενή αναλύσεις του εδάφους και του υπεδάφους και έδηξαν μικρά σφαιρίδια που αποτελούνται από 7% νικέλιο 0,08% κοβάλτιο , ίχνη χαλκού και γερμανίου, αλλά αυτό δεν λέει τυπωτέ γιατί είναι τυπικό δήγμα μικρό μετεωριτών που  δέχεται καθημερινά η επιφάνια της γης ,όσο για της κοιλότητες ήταν σχηματισμοί τις περιοχής λόγο θερμικών μεταβολών .
Μια άλλη θεωρία ήταν ότι επρόκειτο περί κομήτη με περιεκτικότητα σε πάγο και άλλα ελαφρά σωματίδια που με την είσοδο στην ατμόσφαιρα της γης δημιούργησε ένα τούνελ στην ατμόσφαιρα της με συνέπεια να δημιουργηθούν τρομερές πιέσεις εμπρός ,και ένα μεγάλο κενό πίσω από τον κομήτη, με την συνέπεια να εκραγεί δίνοντας τρομακτικό έργο στην περιοχή της έκρηξης . 

Φωτογραφία από τομές κορμών από την περιοχή της έκρηξης .Διακρίνουμε  μεγάλη και ξαφνική αύξηση στην ανάπτυξη των εσωτερικών δακτυλίων των δέντρων. Μελέτες που έγιναν σε πανεπιστήμιο της Μόσχας με δέντρα που είχαν εκτεθεί σε διάφορα ποσά ακτινοβολίας σε ελεγχόμενο μέρος έδηξαν το ίδιο ξαφνικό ρυθμό ανάπτυξης .Η μεγάλη αυτή διακύμανση στους δακτυλίους των κορμών  δεν εξηγείται από το πλούσιο έδαφος που πιθανό να προέρχεται από την πτώση κάποιου αστεροειδή.
Υπάρχουν και η θεωρίες περί μαύρων τρυπών , για πειράματα του Ν. Τεσλα ,για χώρο χρονική τρύπα και για εξωγήινο σκάφος από αντί ύλη.
Ορισμένα γεγονότα συγκλίνουν στην θεωρία της πτώσεις άγνωστου σκάφους στην περιοχή λόγο ότι έχουν παρατηρηθεί από πολλή αξιόπιστες πηγές πχ, αστεροσκοπείο του Καζαν πολλές πτήσης άγνωστων μεγάλων σκαφών με μήκος τουλάχιστον 200 μέτρων!! .
Στην πρώην  σοβιετικοί ένωση λέγετε ότι ευρέθησαν μετά από έρευνες στην επέκταση της τροχιάς της πτώσης του αντικειμένου, υπολείμματα συντριμμιών άγνωστου προέλευσης . Στην περιοχή θα πρέπει να πούμε επίσης  υπάρχουν τεράστια τούνελ ,σύμφωνα με τον ρώσο συγγραφέα Αλεξάντερ Μινκιν ,εκεί ζούσαν και εργαζόταν πολλές χιλιάδες, άνθρωποι μέσα σε τεχνικά σπήλαια .Οι κοιλότητες αυτές ήταν τόσο τεράστιες που μπορούσαν να συντηρήσουν την ανθρώπινη φυλή αυτόνομα χωρείς την ανάγκη της επαφής με την επιφάνεια!. Οι κάτοικοι των "τούνελ " ήταν επιστήμονες και τεχνικοί αλλά και απλός κόσμος .

Να αναφέρουμε ότι η πτώση άγνωστων αντικειμένων και ανεξήγητων εκρήξεων  στην ατμόσφαιρα τις Γης δεν είναι καινούργια φαινόμενο .

10/4/1874 Φωτεινό αντικείμενο ανατιναχτεί στον ουρανό του Kuttenburg στη Βοημία η λάμψη είχε την ένταση των ακτινών του ήλιου ! ακολούθησε ισχυρή δόνηση διάρκειας ενός λεπτού.

9/4/1876 Βίαιη έκρηξη στον ουρανό της πόλης Rosenauστην Ουγγαρία.

12/1/1916 Μια δόνηση από ισχυρή έκρηξη στο ουρανό στο Cincinnati του Οχάιο, τα κτίρια ταρακουνήθηκαν ισχυρά, λάμψης παρατηρήθηκαν για ώρα στον ουρανό.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε πώς είναι σήμερα η περιοχή της Τουνγκούσκα:

SociaLMagazinE

Read more »

ΣΟΚ! McDonald's: Χημεία και τέρατα

Διατροφικό σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους έφερε στο φως στην Αμερική ο γνωστός σεφ Jamie Oliver όταν διαπίστωσε πως στα χάμπουργκερ της αλυσίδας McDonald's υπήρχε μια «ροζ βλέννα» («pink slime») ύποπτης προέλευσης.

Μετά από εργαστηριακές έρευνες δεν άργησε να αποδειχτεί πως αυτή η «ρόζ βλέννα» δεν ήταν τίποτε άλλο παρά διοξείδιο του αμμωνίου! Η αποκάλυψη αυτή, εκτός του ότι έπεσε σαν κεραυνός στην διατροφικά κακομαθημένη αμερικανική κοινωνία, σήκωσε και θύελλα διαμαρτυριών τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από τους περισσότερο ευαισθητοποιημένους γύρω από τη διατροφή.
Κυριολεκτικά αποτροπιαστική είναι η εικόνα που έδωσε ο Jamie Oliver περιγράφοντας λίγο ως πολύ το χάμπουργκερ της γνωστής παγκόσμιας αλυσίδας: «Βασικά παίρνουμε ένα προϊόν το οποίο αρχικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια φτηνή σκυλοτροφή και προσθέτοντας αυτή την ουσία το δίνουμε σε ανθρώπους». Με την προσθήκη δηλαδή αυτής της ροζ βλέννας, του διοξειδίου του αμμωνίου, αυτή η «φτηνή σκυλοτροφή» απλώς μετατρέπεται σε βρώσιμη από τον άνθρωπο!».
Μετά από αυτές τις κυριολεκτικά σοκαριστικές καταγγελίες του διάσημου σεφ, η McDonald’s αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να αλλάξει τη «συνταγή» της ενώ σε δήλωσή της δεσμεύτηκε να μην ξαναχρησιμοποιήσει την εν λόγω ουσία και βρίσκοντας άλλο τρόπο (;) να «αναπληρώνει» το βοδινό κρέας των χάμπουργκερ που παρασκευάζει. Στην ίδια της ανακοίνωση η εταιρεία δήλωσε πως ποτέ δεν χρησιμοποίησε διοξείδιο του αμμωνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια ακριβώς συνταγή χρησιμοποιεί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες μηδέ εξαιρουμένης και της δικής μας.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη αποκάλυψη, ο μικροβιολόγος Geral Zirnstein του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, συμφωνώντας πλήρως με τον Jamie Oliver, δήλωσε πως η χρήση του διοξειδίου του αμμωνίου στις τροφές είναι απαράδεκτη και πως θα πρέπει χωρίς καμιά άλλη συζήτηση να απαγορευτεί.

Read more »

Τι δεν ξέρουμε για τους Αζτέκους

Συναρπαστικά δεδομένα από την καθημερινότητα του χαμένου πολιτισμού!

Την ώρα που οι Μάγια είχαν την τιμητική τους πρόσφατα, με το ημερολόγιό τους και το τέλος του κόσμου(!), ώρα να θυμηθούμε και τον άλλο μεγάλο λατινοαμερικανικό πολιτισμό.
Τι ξέρουμε λοιπόν για τους Αζτέκους;
Λίγα πράγματα, ομολογουμένως: έτρωγαν σοκολάτα, θυσίαζαν «καραβιές» ανθρώπων στους αλλόκοτους θεούς τους, πριν εξαφανιστούν τελικά από προσώπου γης χάρη στους ισπανούς κονκισταδόρες.
Είναι γνωστοί στη λαϊκή συνείδηση ως βάρβαρη και πολεμοχαρής φυλή, εξαιτίας του -παραφουσκωμένου- γεγονότος του απίστευτου αριθμού των ανθρώπων που σκότωναν.
Ωστόσο, κόντρα στη συνήθη δοξασία, οι Αζτέκοι είχαν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, μέσα από μια εκπληκτικά περίπλοκη κοινωνική δομή, που έδινε βάση στην υποχρεωτική εκπαίδευση, την πρωτοκαθεδρία της οικογένειας και την τέχνη ως μέσο έκφρασης.
Ακόμα και το σύστημα της δουλείας τους ήταν ιδιαίτερα λεπτομερειακό και «ραφινάτο» (με όρους της εποχής βεβαίως), κάνοντας τη στρωμάτωση της κοινωνίας πραγματικό μάθημα κοινωνιολογίας!
Οι Αζτέκοι δεν ήταν οι ψυχοπαθείς και αιμοσταγείς βάρβαροι που αφηνόμαστε συνήθως να πιστεύουμε, και να γιατί...
Τέχνη


Δεδομένο: Οι Αζτέκοι είχαν ευγενή αθλήματα και ήταν μια ιδιαιτέρως καλλιτεχνική κοινωνία
Άγριοι και απολίτιστοι; Μάλλον το ακριβώς αντίθετο, μιας και η αζτεκική κοινωνία αγκάλιασε πλατιά τις τέχνες, ιδιαίτερα την κεραμική, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, με διάφορες τεχνοτροπίες και απεικονιστικές μεθόδους. Οι Αζτέκοι σχεδίαζαν τις στολές των πολεμιστών τους με ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια, ενώ συχνά έκαναν τατουάζ για να τιμήσουν τη μνήμη τους. Επιπλέον, είχαν μια ιδιαίτερη έφεση στην ποίηση. Όσο για το φίλαθλο πνεύμα τους, επιδίδονταν με πάθος στα σπορ, με το πλέον περίφημο να είναι το Ullamaliztli: το άθλημα περιλάμβανε μια ελαστική μπάλα και παιζόταν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο, το Tlachtli. Ο σκοπός του παιχνιδιού ήταν να περάσει η μπάλα μέσα από ένα μικρό πέτρινο «δαχτυλίδι», ήταν ωστόσο ιδιαίτερα δύσκολο, μιας και η μπάλα δεν έπρεπε να αγγίξει το έδαφος και οι παίκτες μπορούσαν να την ακουμπήσουν μόνο τα κεφάλια, τους αγκώνες, τα γόνατα και τους μηρούς τους...
Υποχρεωτική εκπαίδευση


Δεδομένο:
Οι Αζτέκοι έστελναν απαραίτητα τα παιδιά τους στο σχολείο
Την ώρα που η έμφαση της κοινωνίας δινόταν στη σωστή ανατροφή των παιδιών μέσα στους κόλπους της οικογένειας, οι Αζτέκοι είχαν θεσπίσει την υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, μέσα από δημόσια σχολεία. Τα παιδιά των ευγενών πήγαιναν σε διαφορετικά σχολεία, ενώ η εκπαίδευση χωριζόταν και σύμφωνα με το φύλο. Οι γόνοι της αριστοκρατικής τάξης διδάσκονταν από τους ιερείς ιστορία, αστρονομία, τέχνη, καθώς και τρόπους διακυβέρνησης και ηγεσίας. Τα παιδιά της κατώτερης κάστας έπαιρναν εκπαίδευση που τους προετοίμαζε για πολεμιστές, την ίδια στιγμή που τα κορίτσια πήγαιναν σε ιδιαίτερα σχολεία, όπου και μάθαιναν την «οικιακή τέχνη», όπως το μαγείρεμα και την υφαντική. Όλα πάντως τα παιδιά λάμβαναν τη βασική υποχρεωτική εκπαίδευση...
Νικήθηκαν από τις αρρώστιες

Δεδομένο: Οι περισσότεροι Αζτέκοι νικήθηκαν από την ασθένεια, όχι τον πόλεμο
Παρά το γεγονός ότι οι κονκισταδόρες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υποτάξουν τους Αζτέκους, εκείνοι ηττήθηκαν όχι εξαιτίας της στρατιωτικής υπεροχής των Ισπανών, αλλά της νόσου. Στην πραγματικότητα, οι πρώτες επιθέσεις των Ισπανών αποκρούστηκαν με μεθοδικότητα από τους Αζτέκους, οι οποίοι ανάγκασαν μάλιστα τους κονκισταδόρες σε βιαστική οπισθοχώρηση. Οι Αζτέκοι θα είχαν μια καλή πιθανότητα να απωθήσουν τον ισπανό εισβολέα, αν δεν τους αφάνιζε η πρωτοεμφανιζόμενη στην ήπειρο ευλογιά που κόλλησαν από τους Δυτικούς, εξοντώνοντας τους ηγέτες τους: η ζημιά που έπαθαν οι πολιτισμοί της Λατινικής Αμερικής από τις ευρωπαϊκές ασθένειες που μετέφεραν εκεί οι Ισπανοί λογίζεται ανυπολόγιστη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς αυτόχθονες Αμερικανούς σε μια περίοδο 5 μόλις ετών. Αλλιώς ήταν εξαιρετικά αμφίβολο αν θα «έπεφταν» οι Αζτέκοι στον ισπανικό ζυγό...
Λάθος όνομα


Δεδομένο:
Το όνομα «Αζτέκοι» τούς αποδόθηκε πολύ αργότερα
Οι ίδιοι οι Αζτέκοι δεν αποκαλούσαν ποτέ τους εαυτούς τους Αζτέκους! Ήταν το όνομα που τους έδωσαν οι Δυτικοί, το οποίο προήλθε πιθανότατα από μια τοποθεσία που ζούσε η φυλή τον 12ο αιώνα, την Αζτλάν, στο βόρειο τμήμα του σημερινού Μεξικού. Πώς αποκαλούσαν οι ίδιοι οι «Αζτέκοι» τον πολιτισμό τους; Μέξικα, από το οποίο προήλθε φυσικά το όνομα της χώρας του Μεξικού...
Προωθημένο σύστημα μητρώων και καταγραφών

Δεδομένο: Οι Αζτέκοι διέθεταν ένα προηγμένο σύστημα καταγραφής και διατήρησης μητρώων
Το αλφάβητο των Αζτέκων, η γλώσσα N’ahuatl, περιλάμβανε γράμματα-εικόνες (εικονογράμματα) και αποτελούσε ένα ιδιαίτερο είδος γραφής. Η γνώση μάλιστα της καταγραφής της προφορικής γλώσσας ήταν πολύ εξειδικευμένη και εκτελούταν από ειδικά καταρτισμένους γραφείς και ιερείς, που είχαν λάβει ιδιαίτερη εκπαίδευση. Τα μητρώα κρατούνταν σε «χαρτί» καμωμένο από φλοιούς δέντρων ή δέρματα ελαφιών, με τον συνήθη τρόπο γραφής να γίνεται με κάρβουνο, το οποίο χρωματιζόταν κατόπιν από χρωστικές που προέρχονταν από λαχανικά και άλλες ουσίες της Μητέρας Γης. Τι μητρώα κρατούσαν; Φορολογικά στοιχεία, ιστορικά αρχεία, θρησκευτικές καταγραφές εορτών και θυσιών, ακόμα και ποίηση! Έχουν μάλιστα εντοπιστεί και πρόχειρα βιβλία, οι «κώδικες», που περιλαμβάνουν καταγραφές και μητρώα...
Ταφικά έθιμα

Δεδομένο: Οι Αζτέκοι διέθεταν ιδιαίτερα παράξενες ταφικές συνήθειες
Οι Αζτέκοι δεν κρατούσαν τους προγόνους τους σε ιδιαίτερα μέρη για τον σκοπό αυτό, αλλά τους έθαβαν κάτω ή γύρω από τα σπίτια τους. Όταν μάλιστα ο εκλιπών ήταν σημαίνον πρόσωπο, τον αποτέφρωναν συνήθως, καθώς πίστευαν ότι η αποτέφρωση θα μεταμόρφωνε την ψυχή του νεκρού ηγεμόνα ή περίφημου πολεμιστή και θα τον έστελνε κατευθείαν στη δική τους εκδοχή του παραδείσου. Κάποιες μάλιστα φορές οι Αζτέκοι σκότωναν και έθαβαν (ή αποτέφρωναν) ένα σκυλί ταυτόχρονα με τον νεκρό, για να τον καθοδηγήσει στο ταξίδι του στον άλλο κόσμο...
Πώληση παιδιών

Δεδομένο: Οι Αζτέκοι πουλούσαν συχνά τα παιδιά τους ως δούλους
Δεν ήταν ασυνήθιστο στην κοινωνία των Αζτέκων οι φτωχοί να πουλούν τα παιδιά τους ως σκλάβους, ή κάποιες φορές ακόμα και τον εαυτό τους. Κι αυτό γιατί το σύστημα δουλείας που είχαν αναπτύξει έδινε στον σκλάβο τη δυνατότητα να αποπληρώσει κάποια στιγμή τα οφειλόμενα και να ξανακερδίσει την ελευθερία του. Αλλά και η ίδια η δουλεία δεν ήταν στην κοινότητα των Αζτέκων και το πιο δυσβάσταχτο δεινό, μιας και οι σκλάβοι μπορούσαν να παντρευτούν, να κάνουν παιδιά, ακόμα και να διαθέτουν τη δική τους γη. Αν λοιπόν τα οικονομικά κάποιου δεν πήγαιναν καλά, η δουλεία ήταν μια πρώτης τάξεως επιλογή...
Πολυγαμία

Δεδομένο: Οι άντρες της αζτεκικής κοινωνίας μπορούσαν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους στην πολυγαμία
Όσο κι αν κάθε Αζτέκος μπορούσε να διαθέτει περισσότερες από μία γυναίκες, το πολυγαμικό σύστημα κυβερνιόταν από πολύ αυστηρούς κανόνες. Η πρώτη σύζυγος κάποιου θεωρούταν η «κύρια» γυναίκα του, η οποία ήταν και η μόνη που παντρευόταν μέσα από επίσημη τελετή. Οι άλλες γυναίκες, οι «δευτερεύουσες», αναγνωρίζονταν επίσης στα μητρώα της κοινότητας, με τον άντρα να έχει την υποχρέωση να συμπεριφέρεται σε όλες τις συζύγους του με τον ίδιο βαθμό σεβασμού. Κι όσο κι αν ο άντρας ήταν η κεφαλή του νοικοκυριού, οι γυναίκες διέθεταν αρκετή θεσμοθετημένη δύναμη μέσα στο σπίτι, με την κοινωνία των Αζτέκων να αναγνωρίζει στη γυναίκα πλήθος δικαιωμάτων και να τη βάζει σε περίοπτη θέση. Οι έξτρα γυναίκες κάποιου συνέβαλλαν στον πλούτο της οικογένειας και θεωρούταν σημάδι κοινωνικής καταξίωσης, ανεβάζοντας τον άντρα στα υψηλά στρώματα της ιεραρχίας. Επόμενο ήταν ότι ο άντρας μπορούσε να έχει όσες γυναίκες ήταν σε θέση να θρέψει. Οι Αζτέκοι επέτρεπαν μάλιστα ακόμα και το διαζύγιο -σε κάποιες περιπτώσεις-, τιμωρούσαν τη μοιχεία όμως (και για τα δύο φύλα) με θάνατο...
Δουλεία

Δεδομένο: Το σύστημα δουλείας των Αζτέκων θεωρείται ιδιαίτερα προωθημένο
Η δουλεία στην κοινωνία των Αζτέκων ήταν ιδιαίτερη και αναμφίβολα πολύ διαφορετική από τα ευρωπαϊκά πρότυπα της εποχής, ακολουθώντας τελείως άλλους κανόνες. Το σημαντικότερο ίσως χαρακτηριστικό ήταν ότι τα παιδιά των σκλάβων δεν ήταν σκλάβοι, την ίδια στιγμή που οι δούλοι μπορούσαν να κατέχουν περιουσία, ακόμα και δικούς τους σκλάβους. Διέθεταν βεβαίως το δικαίωμα στην απελευθέρωση, την οποία μπορούσαν να εξαγοράσουν με το ίδιο ποσό που είχαν λάβει για να πουληθούν ως δούλοι, ενώ κάποιες φορές η ελευθερία τους ήταν τόσο απλή όσο το να καταφέρει ο σκλάβος να φτάσει σε έναν ναό. Αν μάλιστα ο δούλος προσπαθούσε να αποδράσει, μόνο ο κύριός του ή μέλη της στενής του οικογένειας είχαν τη δυνατότητα να τον κυνηγήσουν. Όπως αντιλαμβανόμαστε, η δουλεία ήταν για τους Αζτέκους κάτι τελείως διαφορετικό από τις συνήθεις νόρμες σκλαβιάς που ξέρουμε, ήταν περισσότερο μια μισθωμένη υπηρεσία με κοινωνικές προεκτάσεις παρά μια ανελεύθερη ζωή. Ο φτωχός Αζτέκος είχε πάντα την επιλογή να πουληθεί ως σκλάβος, να τα καταφέρει στη ζωή και όταν νιώσει οικονομικά έτοιμος να αποπληρώσει το χρέος του και να επιστρέψει στην ελευθερία...

Ανθρωποθυσίες



Δεδομένο:
Νέα ιστορικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι ανθρωποθυσίες και ο κανιβαλισμός μπορεί να είχαν να κάνουν με πρωτεϊνικές ανεπάρκειες
Την ώρα που η δημοφιλέστερη θεωρία σχετικά με τις ανθρωποθυσίες των Αζτέκων προστάζει ότι ήταν απλά τελετουργικά για τους αιμοσταγείς θεούς τους ή τρόπος να κρατούν τις μάζες υπό έλεγχο, νέες ανθρωπολογικές μελέτες υποδεικνύουν κάτι τελείως διαφορετικό. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 περίπου τελετουργικές ανθρωποθυσίες τον χρόνο, με την ιεροτελεστία να περιλαμβάνει απαραίτητα και κανιβαλισμό του πτώματος. Μια ομάδα ανθρωπολόγων λοιπόν, με επικεφαλής τον Michael Harner, υποστηρίζει ότι οι κανιβαλισμοί γίνονταν (μασκαρεμένοι σε θρησκευτική τελετουργία) γιατί η δίαιτα των Αζτέκων ήταν πολύ φτωχή σε κρέας. Αυτή η πρωτεΐνική ανεπάρκεια του λαού καλυπτόταν ενδεχομένως από τον κανιβαλισμό. Η θεωρία ελέγχεται...

Read more »

Οι λευκές είναι πιο νόστιμες – Μαρτυρία σοκ ανθρωποφάγου αστυνομικού!

Από τα βάθη του σκοτεινού διαδικτυακού κόσμου της μισογυνίας έρχεται ο Ζιλμπέρτο Βάλε, ο επονομαζόμενος «αστυνομικός κανίβαλος», ο οποίος οδηγήθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν, με τις κατηγορίες ότι συνωμοτούσε να πραγματοποιήσει τις αρρωστημένες φαντασιώσεις του. Το διαδικτυακό πορνό ήταν μόλις ο προθάλαμος των σαδιστικών σχεδίων του Βάλε, ο οποίος βουτούσε σε νερά που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα τολμούσαν καν να φανταστούν, μέσω ενός portal με όνομα Dark Fetish Network.

Όπως γράφει η DailyBeast, ο Βάλε συναναστρεφόταν με άτομα ακόμα πιο αρρωστημένα από τον ίδιο, μπαίνοντας σε σελίδες-παρακλάδια του DFN όπως «Κανιβαλισμός», και γνωρίζοντας ανθρώπους όπως ένας Άγγλος πολίτης με παρατσούκλι Moody Blues και Meatmarketman. «Το Moody Blues κάνει αναφορά στην κατασπάραξη παιδιών» ανέφερε την Τρίτη ο δικαστής Πολ Γκαρντέφ.

Ο δικαστής διέταξε την παραγραφή από τα πρακτικά οποιασδήποτε διαδικτυακής συνομιλίας του Βάλε με τον Moody Blues, και συγκεκριμένα ορισμένες συζητήσεις που είχαν να κάνουν με τη βρώση ενός 5χρονου αγοριού. «Η κυβέρνηση έχει αναρίθμητες συνομιλίες στις οποίες ο κατηγορούμενος μιλάει για απαγωγές, βιασμούς, βασανισμούς και μαγειρέματος γυναικών» συμπλήρωσε.

Ο Ζιλμπέρτο Βάλε στο δικαστήριο, στις 25 Φεβρουαρίου 2013, όπως φαίνεται από αυτό το σκέτσο μέσα από την αίθουσα.

Ο κ. Γκαρντέφ θέλησε οι συνομιλίες με τον Moody Blues να διαγραφούν, έτσι ώστε οι ένορκοι να μην επηρεαστούν αρνητικά από τα όσα θα ακούσουν, κατά τη σύνθεση της ετυμηγορίας τους. «Ολόκληρη η υπεράσπιση του κ. Βάλε είναι πως δεν πίστευε πως ήταν αληθινά» ανέφερε, τονίζοντας το γεγονός πως ο Βάλε ισχυρίζεται πως δεν είχε πρόθεση να κάνει πράξη αυτά για τα οποία συζητούσε.

Το πρόβλημα για τον Βάλε, αυτό που τον διαχωρίζει από έναν απλό φαντασιόπληκτο, είναι ότι στις συνομιλίες του είχε αρχίσει να μιλάει για πραγματικές γυναίκες. Μία από αυτές ήταν η ίδια του η σύζυγος, η οποία είχε την τύχη να ανακαλύψει τις συνομιλίες του στον οικογενειακό υπολογιστή, τον οποίο πήγε ευθύς αμέσως στο FBI. Η εμφανώς τρομοκρατημένη Κάθλιν Μάνγκαν-Βάλε κατέθεσε τη μαρτυρία της στο δικαστήριο τη Δευτέρα, αναφέροντας με δακρυσμένα μάτια και τρεμάμενο λόγο πως το ζευγάρι έχει μία μικρή κορούλα.

Η σύζυγος του «αστυνομικού κανίβαλου» καταθέτει, εν μέσω λυγμών, ενώπιον του δικαστηρίου.

Την Τρίτη, άλλες δύο γυναίκες, επί χρόνια φίλες του Βάλε, κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιων του δικαστηρίου για τη σχέση τους με τον αστυνομικό. Οι δύο αυτές γυναίκες ήταν η Κίμπερλι Σάουερ και η Κρίστεν Ποντιτσέλι, οι οποίες δήλωσαν πως ο Βάλε ήταν ένας πολύ καλός φίλος τους όλα αυτά τα χρόνια και πως ποτέ δεν είχε παρουσιάσει σημάδια επιθετικότητας απέναντί τους ή απέναντι στην οικογένειά του.

Και έπειτα, ήρθε η σειρά της κατάθεσης του πράκτορα του FBI, κ. Κόρεϊ Γουάλς. Ο βετεράνος πράκτορας ανέβηκε στο βήμα και ξεκίνησε να διαβάζει τα πρακτικά των συνομιλιών του Βάλε με τον Moody Blues, στέλνοντας ρίγη τρόμου στους ακροατές με κάθε του πρόταση.

«Κανιβαλισμός, φετίχ ασφυξίας και άλλα παρόμοια πράγματα» ξεκίνησε ο κ. Γουάλς και άρχισε να διαβάζει τα email που είχαν στείλει μεταξύ τους οι δύο άνδρες, συνομιλώντας για την ανείπωτη βία και τα τρομακτικά πράγματα που ήθελαν να κάνουν στις γυναίκες, οι οποίες πριν από λίγη ώρα είχαν υποστηρίξει στο δικαστήριο πως ο Βάλε ήταν φίλος τους.

Το 26ο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, χώρος εργασίας του Ζιλμπέρτο Βάλε.

Ο πράκτορας του FBI ανέφερε πως ο «αστυνομικός κανίβαλος» είχε πει στον Moody Blues πως θα του πουλούσε μία από τις δύο γυναίκες, προκειμένου ο άλλος να κάνει ότι τον ευχαριστούσε, για 5.000 δολάρια. Η συζήτηση φάνηκε να ξεφεύγει από το πλαίσιο του φανταστικού και να προσεγγίζει ανατριχιαστικά την πραγματικότητα, όταν ο Moody Blues άρχισε να παζαρεύει την τιμή με τον Βάλε, λέγοντάς του να του την αφήσει για 4.000 δολάρια, με τον Βάλε να αρνείται, λόγω της επικίνδυνης φύσης της απαγωγής που θα χρειαζόταν να πραγματοποιήσει.

-«Ολόκληρη η πληρωμή να γίνει κατά την παραλαβή» είπε ο Βάλε.

-«Μπορείς να την έχεις δέσει ξυπόλητη; Δεν θέλω να αρχίσει να με κλωτσάει» απάντησε ο Moody Blues.

-«Θέλω πραγματικά να υποφέρει» τόνισε ο Βάλε. «Δεν μπορώ να περιμένω μέχρι η Κίμπερλι να αρχίσει να μαγειρεύεται».

Ύστερα, ο Moody Blues ρώτησε τον αστυνομικό αν έχει φάει ποτέ κάποια μαύρη η Λατίνα γυναίκα.

-«Οι λευκές μου φαίνονται οι πιο νόστιμες» αποκρίθηκε ο Βάλε.

Ο Moody Blues τότε, πρότεινε στον Βάλε να χρησιμοποιήσουν τα κόκκαλα για να φτιάξουν ζωμό. «Σούπα κοπέλας» συμπλήρωσε.

-«Μμμμμ» απάντησε ο αστυνομικός.

Ο Moody Blues έπειτα τόνισε πως προτιμούσε να μην κάνει σεξ με το φαγητό του.

-«Εντάξει, κάνε ότι θες» είπε ο Βάλε. «Απλά να θυμάσαι πως αυτή είναι ένα από τα αγαπημένα μου θύματα. Φαντασιωνόμουν να της κάνω κακό εδώ και δέκα χρόνια» συμπλήρωσε.

Αυτό που πρέπει να αποφασίσει το δικαστήριο είναι το αν ο Βάλε με τον συνεργάτη του πραγματικά σχεδίαζαν να προβούν στις φρικιαστικές αυτές ενέργειες, ή απλά εξασκούσαν το δικαίωμά τους για ελευθερία του λόγου στα πιο ακραία όρια. Όπως και να ‘χει πάντως, το FBI δεν θα μπορούσε να παραβλέψει τα όσα έχουν πει μεταξύ τους οι δύο διεστραμμένοι άντρες, όπως το πώς θα ένιωθαν τη στιγμή που θα έριχναν καυτό λάδι επάνω στο θύμα τους.

-«Θαυμάσια» είχε απαντήσει ο Βάλε στον Moody Blues, περιγράφοντας πως το καυτό λάδι θα έκανε το δέρμα της Κίμπερλι να λιώσει, κάνοντάς την «τηγανιτή».

Οι γονείς του αστυνομικού κάθονταν στη δεύτερη σειρά του ακροατηρίου, προσπαθώντας να βρουν έναν τρόπο να συμπεριφερθούν, τη στιγμή που μάθαιναν από τους μάρτυρες πως ο γιος τους ήταν ένας σαδιστικός κανίβαλος, που σχεδίαζε να απαγάγει, να δολοφονήσει και να κατασπαράξει γυναίκες.

Read more »

Έτσι θα είναι η Αθήνα το 2016! (φωτο)

Ένα ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο είναι ο νικητής του διαγωνισμού Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.
Πρόκειται για το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra με την πρόταση «One Step Beyond».
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Παρών ήταν ο πρωθυπουργός ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σύντομα η συνολική ανάπλαση του οικιστικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας.

«Η παρουσίαση έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς δείχνει μέσα στον ζόφο της κρίσης τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που οραματίζονται την Αθήνα αλλιώς» δήλωσε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας επίσης την ελπίδα «η Αθήνα να ξαναγεννηθεί στο μυαλό μας, στη ψυχή μας και στην πραγματικότητα».
Μαζί με την Πανεπιστημίου, το Φαληρικό Ορμο και το Ελληνικό με το Μητροπολιτικό Πάρκο θα δημιουργηθεί, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ένα «τρίγωνο αναγέννησης».
Παρόντες ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Φωτης Κουβέλης και ο Γιώργος Καμίνης.
Τη νέα εικόνα της Αθήνας σχεδίασαν αυτοί που έχουν σχεδιάσει και το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρόττερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο, και τον χώρο της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη.

Το σχέδιο έχει ως εξής:
Μια προσιτή πόλη: Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τέσσερις χαρακτηριστικούς τόπους. Το Σύνταγμα και η Πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με εξέχοντα και άφθονα υδάτινα στοιχεία. Η πλατεία Δικαιοσύνης θα μετατραπεί σε ένα πράσινο αστικό δωμάτιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια πηγή νερού και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Στο μέσο της οδού Πανεπιστημίου, ένα πράσινο σύνολο θα δώσει στην περιοχή τον χαρακτήρα αστικού πάρκου. Το πράσινο θα χρησιμοποιηθεί ως ένα συνεκτικό δίκτυο που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση και θα συνδέει τις παρακείμενες γειτονιές, με αποκορύφωμα την Πανεπιστημίου. Η νέα γραμμή του τραμ θα σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι εμφανής και να αποτελεί βασικό συστατικό της εικόνας του χώρου, συμβάλλοντας στη συνοχή του.
Μια πόλη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή: Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία. Η ευρύτερη στρατηγική περιλαμβάνει: τη μείωση της αστικής θερμοκρασίας, τη βελτίωση των συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης (φυσική ψύξη χάρη στη δημιουργία πράσινου και σκιάς στον δημόσιο χώρο, πράσινων ταρατσών και προσόψεων, ψυχρών δαπέδων), τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και τη διαχείριση του νερού (συγκέντρωση νερού από καταιγίδες και άρδευση). Το νέο πράσινο τρίγωνο της πόλης θα συνδεθεί με τους λόφους γύρω από το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η μείωση της αστικής θερμοκρασίας να επεκταθεί σε όλο το Μητροπολιτικό Κέντρο. Η στρατηγική του πράσινου στην Αθήνα θα περιλαμβάνει μέριμνα για τη σωστή άρδευση, καθώς η καλή κατάσταση των φυτών είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μείωση της θερμοκρασίας. Το βρόχινο νερό θα συλλέγεται σε υπόγειες δεξαμενές, στις ταράτσες ή όπου αλλού κριθεί σκόπιμο και εφικτό. Ακόμη, το νερό θα χρησιμοποιηθεί και με "ποιητικό τρόπο", κάνοντας αναφορά στον υπόγειο ποταμό Ηριδανό.

Μια πόλη που σφύζει από ζωντάνια: Η αναβάθμιση της οδού Πανεπιστήμιου περιλαμβάνει τη δημιουργία φιλόξενων χώρων κατά μήκος του δρόμου. Η μελέτη εισάγει την ιδέα του θεάτρου των 1.000 δωματίων στα κενά κτήρια όπου οργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα και δημιουργούνται νέα σημεία ενδιαφέροντος για τη δημιουργία μιας ζωντανής ατμόσφαιρας. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων αυτών θα έχει σχέση με την ελληνική φιλοσοφία, την επιστήμη, το θέατρο και την τέχνη. Στόχος είναι η δημιουργία ενεργών μετώπων που θα δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ των κτηρίων και της δημόσιας σφαίρας. Σε μικρότερη κλίματα οι ελαφριές αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις δεν θα εστιάσουν μόνο στην εμπορική δραστηριότητα αλλά θα προσφέρουν και άλλες εξυπηρετήσεις, όπως τα περίπτερα νερού ή μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών. Τέλος, το διαδραστικό διακοσμητικό φως θα δώσει στον δημόσιο χώρο την κατάλληλη ατμόσφαιρα κατά τις βραδινές ώρες.

Read more »

Η εβραϊκή κοινότητα ζητά την απόσυρση της αφίσας του Τζίμη Πανούση

«Η αφίσα μας προσβάλλει βάναυσα»

Magnify Image

Την ενόχληση της εκφράζει η ελληνική εβραϊκή κοινότητα από την αφίσα της μουσικής παράστασης του Τζίμη Πανούση, στην οποία απεικονίζεται το άστρο του Δαβίδ «μπλεγμένο» με την ναζιστική σβάστικα.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) ‘έστειλε επιστολές προς τον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και προς τον γ.γ. Θρησκευμάτων, εκφράζοντας την ενόχληση του και σημειώνοντας ότι «η απεικόνιση επί της εν λόγω αφίσας προσβάλλει βάναυσα τόσο την ίδια τη θρησκεία μας όσο και τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων αδελφών μας θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Ζητά «τις κατά την κρίση τους ενέργειες για το θέμα της επαίσχυντης αφίσας» ενώ ζητά και από τις δημοτικές αρχές στις περιοχές όπου έχει αναρτηθεί η αφίσα να την απομακρύνουν.

Στη συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό Δίεση 101,3 ο Τζίμης Πανούσης ερωτώμενος σχετικά με τη λέξη "εβραιοναζήδες" και την αφίσα είχε πει ότι δεν αναφέρεται στους λαούς αλλά στην πολιτική και είχε χαρακτηρίσει τη Λωρίδα της Γάζας, μεγαλύτερη φυλακή από το Νταχάου.

"Οι λαοί δεν φταίνε, όπως δεν φταίνε και όλοι οι Γερμανοί για το ναζισμό", είχε πει. Η επίμαχη αφίσα του Τζίμη Πανούση

Magnify Image

Read more »

Εύρεση Ε.Τ. μπορεί να απαιτήσει τεράστιο άλμα ρομποτικής

Τα Αυτόνομα αυτοαναπαραγόυμενα ρομπότ - exobots - είναι ο τρόπος για να εξερευνήσουμε το σύμπαν, και βρούμε τον εντοπισμό της εξωγήινης ζωής και ίσως και στον καθαρισμό των διαστημικών αποβλήτων, σύμφωνα με έναν μηχανικό του  Penn State, ο οποίος σημειώνει ότι η αναζήτηση για εξωγήινη νοημοσύνη - SETI - είναι στο 50ο έτος του.

"Η βασική παραδοχή είναι ότι η ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος πρέπει να είναι πολύ αποτελεσματική, και οικονομικά αποδοτική, καθώς η αυτόνομη τοποθέτηση ανθρώπων σε χαμηλή γήινη τροχιά είναι γεμάτη με πολιτικές, οικονομικές, και τεχνικές δυσκολίες, ανέφερε ο καθηγητής  ηλεκτρολογίας μηχανολογίας," John D. Mathews . Αν οι εξωγήινοι είναι εκεί έξω, έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς και θα πρέπει να εξοικονομήσουν πόρους, που είναι κανόνας από τους νόμους της φυσικής. 

Ο καθηγητής προτείνει ότι "μόνο με την ανάπτυξη αυτοαναπαραγόμενων ρομποτικών οχημάτων με τα ήδη εδραιωμένα συστήματα επικοινωνιών - μπορεί η ανθρώπινη φυλή αποτελεσματικά να εξερεύνηση ακόμα και τη ζώνη των αστεροειδών, τη μεγάλη του ζώνη Kuiper, το Νέφος του Oort, και πέρα. Ο καθηγητής αναφέρει  ότι οποιαδήποτε εξωγήινη φυλή θα πρέπει να έχει ακολουθήσει παρόμοια πορεία προς τα αστέρια, με την αποστολή εξερευνητικών ρομπότ αντί από έμβια όντα.

Αν είναι σαν εμάς, και έχουν μια πολύ δυσλειτουργική κυβέρνηση και όλα τα άλλα προβλήματα που μας ταλανίζουν , δήλωσε ο Μάθιους, δεν θέλουν η δεν θα μπορούν να δαπανήσουν πολλά για να επικοινωνήσετε μαζί μας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταδόσεις στον γαλαξία μηνύματα και απαιτεί τεράστιους πόρους. Τα ραδιοκύματα πρέπει να είναι σε κάθε κατεύθυνση για να γεμίσουν τον ουρανό, αλλά αυτό απαιτεί τεραστία ενέργεια για καλύψει όλο το διάστημα .  Οι τρέχουσες επικοινωνίες με υπέρυθρες λέιζερ μπορούν να επικοινωνούν μόνο στο δικό μας ηλιακό σύστημα, δήλωσε ο Μάθιους. 

Η ανθρώπινη εξερεύνηση δεν είναι δυνατόν να γίνει με ασφάλεια  αλλά, τα ρομπότ θα μπορούσαν να πάνε εκεί οπού πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να πάνε. Για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος, προτείνετε ότι τα αρχικά ρομπότ θα  κατασκευαστούν στη Σελήνη για να επωφεληθούν από τους πόρους και το ένα έκτο της βαρύτητας επίσης σημειώνει ότι έχουμε την τεχνολογία για να δημιουργηθούν αυτά τα exobots τώρα, εκτός από το πρόβλημα στην πηγή ενέργειας.

Αρχικά, ται exobots θα εξυπηρετήσουν δύο σκοπούς, τα  σαφή υπάρχοντα διαστημικά συντρίμμια αλλά και να παρακολουθούν τις περισσότερες από 1.200 προσεγγίσεις από αστεροειδείς που περνάν αρκετά κοντά στην Γη, και που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, υπό την έννοια ότι προσεγγίζουν αρκετά τη Γη κατά τη διάρκεια της τροχιάς τους.Ως πρώτο βήμα, θα πρέπει να ξεκινήσουν οχήματα ρομπότ  για να μάθουν τους αστεροειδείς και να τοποθετήσουν  φάρους για την αναγνώριση και τον εντοπισμό τους , δήλωσε ο Μάθιους. Τελικά, το δίκτυο των exobots θα είναι αυτόνομα και ικανά για μάθησης και  θα εξαπλωθούν μέσα στο ηλιακό σύστημα και στο γαλαξία, χρησιμοποιώντας τους πόρους που βρίσκουν εκεί και για να συνεχίσει την αποστολή τους. Η επικοινωνία θα γίνεται με υπέρυθρες ακτίνες λέιζερ μια επικοινωνία με την ταχύτητα του φωτός, η οποία είναι η ταχύτερη που μπορούμε να ελπίζουμε να πετύχουμε.

Η βασική υπόθεση μας για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης είναι ότι η ΕΤ θα θέλουν να βρεθούν, δήλωσε ο Μάθιους. 

Read more »

Μια έρημος ονείρων: ζήστε την εμπειρία της Σαχάρας!

 

Απέραντες αμμώδεις εκτάσεις, καλλιτεχνικά σμιλεμένοι αμμόλοφοι, οάσεις και βραχώδη όρη, συνθέτουν το απόκοσμο τοπίο της ερήμου Σαχάρας, της πιο ζεστής ερήμου του κόσμου που καλύπτει μεγάλο μέρος της βόρειας Αφρικής. Ας την εξερευνήσουμε!

Η Σαχάρα είναι μια αμμώδης έκταση ερήμου, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για μια περιοχή ακαλλιέργητη, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, μεγάλες άνυδρες εκτάσεις, αλλά και καταπράσινες οάσεις με χουρμαδιές. Εκτός από τις αμμώδεις εκτάσεις της, διαθέτει πετρώδεις περιοχές και αρκετά βραχώδη όρη, ενώ σε άλλα σημεία της σχηματίζονται κοιλώματα με μεγάλο και απότομο βάθος εξαιτίας της διαβρωτικής επίδρασης του ανέμου.

Η πιο ζεστή έρημος του κόσμου, διασχίζει την Αφρική από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως την Κοιλάδα του Νείλου και συνεχίζεται στα ανατολικά του με την Αραβική Έρημο στην Αίγυπτο και στη Νουβική Έρημο, στο Σουδάν μέχρι να φτάσει στην Ερυθρά Θάλασσα. Aπό τα σύνορα της στον Ατλαντικό, έως την κοιλάδα του Νείλου, καλύπτει απόσταση 4.000 χλμ., και από το βόρειο μέχρι το νότιο άκρο της, 1.500 έως 1.800 χλμ., συνολικά μια περιοχή περίπου όση και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Διασχίζει περίπου 20 γραμμές γεωγραφικού μήκους και περιλαμβάνει τουλάχιστον δέκα χώρες -Μαρόκο, Μαυριτανία, Μάλι, Αλγερία, Λιβύη, Νίγηρας, Τυνησία, Τσαντ, Αίγυπτος και Σουδάν- και το αμφισβητούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας.

Αποτελώντας μια εικόνα απόκοσμη και θαυμαστή για τους περισσότερους από εμάς, η έρημος Σαχάρα είναι ένα μέρος που όμοιό του δεν υπάρχει στη γη. Είναι τεράστια σε έκταση και μοναδική σε τοπία, με μια… θάλασσα άμμου που έχει το μέγεθος μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας και πορτοκαλί αμμόλοφους που έχουν δημιουργηθεί σα γλυπτά από τον αέρα.

Ορισμένα μέρη της Σαχάρας δεν είναι προσιτά στους ταξιδιώτες –είτε είναι επικίνδυνα- αλλά υπάρχουν και περιοχές της που μπορεί κανείς να τις επισκεφτεί, κυρίως στο Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Εκεί –όπως αναφέρει το Lonely Planet- θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες με φωτιές στη μέση της ερήμου, μετακινήσεις με καμήλες και περιηγήσεις με τζιπ.

Ταξίδι στη Σαχάρα

Ένα ταξίδι στη Σαχάρα μπορεί να είναι τόσο διαφορετικό, όσο η ίδια η έρημος, αλλά υπάρχουν και ορισμένες εμπειρίες που αποτελούν «must». Οι περισσότεροι αρχίζουν το ταξίδι τους από πόλεις-βάσεις, όπου ξεκινούν οργανωμένες αποστολές για την έρημο. Συχνά πρόκειται για οάσεις, που αποτελούν κέντρα πολιτισμού της Σαχάρας και όπου η αρχιτεκτονική προκύπτει με φυσικό τρόπο από τη γη, ενώ ο αργός ρυθμός ζωής, έχει αλλάξει ελάχιστα εδώ και αιώνες.

Για να εξερευνήσετε τη Σαχάρα πέρα από τις πόλεις και τα χωριά, υπάρχουν δύο σημαντικά μέσα, ανάμεσα στα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Η αργή πορεία με καμήλες, στις απέραντες εκτάσεις άμμου, στα ίχνη που συνήθιζαν να ταξιδεύουν κάποτε τα μεγάλα καραβάνια, περνώντας από θεαματικά τοπία και με πολύ χρόνο για να απολαύσετε τη μοναδικότητά τους. Ο δεύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την έρημο, είναι με τζιπ, αν είστε λάτρεις της αδρεναλίνης .

Όσο για τη διανυκτέρευση, να έχετε υπόψη σας ότι ο ύπνος σε τέσσερις τοίχους, είναι μια εμπειρία που… ξεκινά και τελειώνει στις πόλεις. Στη Σαχάρα, θα περάσετε το βράδυ γύρω από μια φωτιά και θα κοιμηθείτε στο μαλακό… κρεβάτι της άμμου. Στις περισσότερες εκδρομές διατίθενται σκηνές από τους διοργανωτές, αλλά πολλοί ταξιδιώτες προτιμούν να κοιμούνται στο ύπαιθρο, με τον έναστρο ουρανό να αποτελεί το απόλυτο νυχτερινό θέαμα.

Πότε να πάτε

Η καλύτερη εποχή για ένα ταξίδι στη Σαχάρα είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Απρίλη ή μέχρι τις αρχές Μαΐου, όταν οι θερμοκρασίες την ημέρα είναι γενικά ανεκτές. Στην «καρδιά» της χειμερινής Σαχάρας (κυρίως Δεκέμβριο και Ιανουάριο), οι θερμοκρασίες τη νύχτα μπορεί να πέσουν και κάτω από το μηδέν. Οι αμμοθύελλες είναι δυνατές από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο, ενώ πάλι, κανένα λογικό άτομο δεν αναζητά την ανυπόφορη λάβα της ερήμου από τον Ιούνιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η βροχή, σπάνια δημιουργεί προβλήματα.

Η… ασφαλής Σαχάρα

Οι ακόλουθες χώρες της Σαχάρας είναι φιλόξενες προς τους ταξιδιώτες και αποτελούν καλές επιλογές για όσους ταξιδεύουν για πρώτη φορά στη Σαχάρα.

Μαρόκο

Στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, στα υπήνεμα χιονισμένα βουνά του Άτλαντα, βρίσκεται το πιο προσιτό κομμάτι της Σαχάρας. Από την κοιλάδα Drâa Valley -ένα γραφικό μέρος με φοινικοδάση, κόκκινες, πέτρινες πόλεις και χωριουδάκια Βερβερίνων- ξεκινούσαν και κατέληγαν τα μεγάλα καραβάνια σε ένα ταξίδι 52 ημερών, μέχρι το Timbuktu.

Σήμερα, μικρότερες εκδρομές με καμήλες, ξεκινούν από το M'Hamid προς το Erg Chigaga, μια εντυπωσιακή διαδρομή 40 χιλιομέτρων, με πολλούς αμμόλοφους. Πιο ανατολικά, από το μικρό χωριό Merzouga, ομάδες με καμήλες και ταξίδια με τζιπ, οδηγούν προς το Erg Chebbi, ένα εκπληκτικό μέρος με ατέλειωτους αμμόλοφους. Τόσο για το Merzouga, όσο και για το M'Hamid, θα κάνετε ένα μονοήμερο ταξίδι με το λεωφορείο από το Μαρακές.

Τυνησία

Τα νότια της Τυνησίας, συμπίπτουν με το βόρειο κομμάτι της Σαχάρας, σχηματίζοντας το πιο δημοφιλές ίσως σημείο της. Εκεί βρέθηκαν σκηνοθέτες και παραγωγοί, εντυπωσιασμένοι από την απόκοσμη ομορφιά του τοπίου και γύρισαν τη σειρά «Star Wars» και την ταινία «Άγγλος Ασθενής».

Οι δύο κύριες πόλεις για να ανακαλύψει κανείς τη Σαχάρα είναι οι Tozeur –επτά ώρες με το λεωφορείο ή μία ώρα πτήση από την Τύνιδα- και Douz -εννέα ώρες με το λεωφορείο από την πρωτεύουσα της Τυνησίας. Η πρώτη βρίσκεται κοντά στην απέραντη λίμνη άλατος Chott el-Jerid και κάποιες από τις πιο υποβλητικές τοποθεσίες των γυρισμάτων του Star Wars. Η Douz είναι η τελευταία στάση πριν από τους εκπληκτικούς αμμόλοφους του Grand Erg Oriental, μίας από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες «θάλασσες» άμμου που καταλήγει στην Αλγερία. Αν ψάχνετε πάντως για ένα ακόμη πιο αυθεντικό τοπίο της Σαχάρας, κατευθυνθείτε προς το απομακρυσμένο φυλάκιο Ksar Ghilane, 147 χιλιόμετρα νότια της πόλης Douz, όπου θα δείτε ένα εγκαταλελειμμένο φρούριο και το πιο υπέροχο τοπίο της Σαχάρας στην Τυνησία.

Αίγυπτος

Η δυτική Αίγυπτος, αποτελεί μια ακόμη γοητευτική γωνιά της Σαχάρας. Μια σειρά από οάσεις, που συνδέονται με δυσδιάκριτες οδούς στην άμμο, ξεκινά από τον βορρά της Siwa, όπου υπάρχει ένα μεσαιωνικό φρούριο και ένας ναός που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μακριά στο νότο, οι οάσεις Al-Kharga, Dakhla, Farafra και Bahariya, παρέχουν ιδανικές «βάσεις» για αποστολές στην έρημο, ενώ πέρα από το τελευταίο σημείο ανθρώπινου πολιτισμού, βρίσκονται εκπληκτικά μέρη της Σαχάρας, όπως η Λευκή έρημος, η Μαύρη έρημος και το Κρυστάλλινο Βουνό.

Ακόμη πιο απομακρυσμένες περιοχές, είναι το οροπέδιο Gilf Kebir και το αδιαμφισβήτητα μοναδικό Σπήλαιο των Κολυμβητών, που έγινε διάσημο από την ταινία «Άγγλος Ασθενής». Όλες οι οάσεις έχουν σύνδεση με λεωφορεία από και προς το Κάιρο, σε διαδρομές που διαρκούν τουλάχιστον μια ημέρα. Η Al-Kharga έχει επίσης και αεροπορική σύνδεση με την πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Σε αυτές τις οάσεις, οι περιηγήσεις με τζιπ είναι πιο δημοφιλείς από ό, τι εκείνες με καμήλα.

Η… απαγορευμένη Σαχάρα

Τα πιο όμορφα τοπία της Σαχάρας –πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη- βρίσκονται βαθιά στην καρδιά της ερήμου. Δυστυχώς, προς το παρόν, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες παραμένουν επικίνδυνα μέρη για τους ταξιδιώτες, λόγω της πολιτικής αστάθειας και των συγκρούσεων που τις χαρακτηρίζουν.

Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές, είναι και η Αλγερία, με μερικούς από τους μεγαλύτερους αμμόλοφους στη γη και το βραχώδες τοπίο στα νοτιοανατολικά της χώρας –ιδιαίτερα τις οροσειρές Ahaggar και Tassili- να αποτελούν μερικά από τα πιο απόκοσμα τοπία της Σαχάρας.

Η αρχαία τέχνη των βράχων της τελευταίας, την καθιστά μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/179 ).

Ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, η περιοχή Jebel Acacus της Λιβύης, είναι εξίσου όμορφη, με τεράστιες «θάλασσες» άμμου, απομονωμένα ηφαίστεια από μαύρη άμμο και εκπληκτικές λίμνες, να καταλαμβάνουν υψηλή θέση μεταξύ των πιο όμορφων σημείων της Σαχάρας. Επίσης, τα βουνά Tibesti στο βόρειο Τσαντ και Aïr Massif στο Νίγηρα, αλλά και η περιοχή Ténéré, οι αρχαίες πόλεις της Μαυριτανίας και οι καταπράσινες οάσεις και το Timbuktu στο Μάλι, αποτελούν ιδιαίτερης ομορφιάς και μοναδικότητας, σημεία της Σαχάρας.

Για ταξιδιωτικές πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους προορισμούς, οι κρατικές ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις αποτελούν μια καλή πηγή ενημέρωσης. Επίσης, χρήσιμο είναι και το εξαιρετικό φόρουμ Sahara Overland για ανεξάρτητους ταξιδιώτες, στο www.sahara-overland.com .

Read more »

Η Alien Γη θα μπορούσε να υπάρχει νωρίτερα από το αναμενόμενο!

Η κατασκευή ενός πλανήτη απαιτεί πρώτες ύλες που δεν ήταν διαθέσιμες στην πρώιμη ιστορία του σύμπαντος. Το Big Bang ήταν γεμάτο χώρο με υδρογόνο και ήλιο. Τα χημικά στοιχεία όπως το πυρίτιο και το οξυγόνο - τα βασικά συστατικά των πετρωμάτων - έπρεπε να ψηθούν και με την πάροδο του χρόνου να υπάρξουν τα αστέρια. Αλλά πόσο καιρό είχε πάρει αυτό; Πόσα από τα βαριά στοιχεία, θα χρειαζόταν για να σχηματιστούν πλανήτες;

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πλανήτες στο μέγεθος του Δία (γίγαντες αερίου) τείνουν να σχηματίζονται γύρω από τα αστέρια που περιέχουν περισσότερο βαριά στοιχεία από τον Ήλιο. Ωστόσο, μια νέα έρευνα από μια ομάδα αστρονόμων διαπίστωσε ότι οι πλανήτες μικρότεροι από τον Ποσειδώνα βρίσκονται γύρω από μια ευρεία ποικιλία άστρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με λιγότερα βαριά στοιχεία από τον Ήλιο. Ως αποτέλεσμα, βραχώδεις πλανήτες όπως η Γη θα μπορούσαν να σχηματιστούν νωρίτερα από το αναμενόμενο στην ιστορία του σύμπαντος. Αυτό δείχνει ότι οι επίγειοι κόσμοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν σχεδόν καθημερινότητα οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία του Γαλαξία μας", δήλωσαν οι ερευνητές αστρονόμοι. Η εργασία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο 220ο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας. Οι αστρονόμοι ονομάζουν χημικά στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο "μέταλλα" και η περιεκτικότητα στα μέταλλα, χρησιμοποιούν τον ήλιο ως σημείο αναφοράς. Τα αστέρια με πιο βαριά στοιχεία θεωρούνται πλούσια σε μέταλλα, ενώ τα αστέρια με λιγότερα βαριά στοιχεία θεωρούνται φτωχά σε μέταλλα.  Οι ερευνητές και οι συνεργάτες τους εξέτασαν περισσότερα από 150 αστέρια που είναι γνωστά ότι έχουν πλανήτες, με δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Kepler της NASA.  Μέτρησαν ότι τα metallicities (μέταλλα) των άστρων συσχετίζονται με τα μεγέθη των συνδεδεμένων πλανήτων. Οι Γίγαντες πλανήτες προτιμούν πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία αστέρια. Οι μικροί δεν τους προτιμούν, εξήγησε ένας ερευνητής. 

Βρήκαν επίσης ότι οι πλανήτες σαν την Γη σχηματίζονται γύρο από ένα ευρύ φάσμα metallicities, συμπεριλαμβανομένων και συστημάτων με μόνο το ένα τέταρτο σε περιεκτικότητα σε μέταλλα του Ήλιου.

SociaLMagazinE

Read more »

Βαφές μαλλιών: τι κρύβεται πίσω από τη λάμψη;

Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα, αλλά και η βαθύτερη επιθυμία των ανθρώπων να είναι αρεστοί στους άλλους, οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε εκρηκτική αύξηση τη βιομηχανία καλλωπιστικών προϊόντων και τεχνικών. Ο τομέας των μαλλιών, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τις εξελίξεις της εποχής και έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών, αλλά τελευταία και των ανδρών, καταφεύγει στη βαφή τους, είτε για να κρύψει τα σημάδια του χρόνου, είτε για να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση.

Πώς δρουν οι βαφές μαλλιών;
Οι βαφές μαλλιών γενικά διακρίνονται στις προσωρινές, τις ημιμόνιμες και τις μόνιμες, που είναι και οι πιο συνηθισμένες. Οι μόνιμες βαφές αποτελούνται από ένα εξελικτικό γαλάκτωμα (developer) που εφαρμόζεται για τον αποχρωματισμό και την προετοιμασία των τριχών και μία κρέμα-βαφή, που περιέχει συνήθως αμμωνία, η οποία δίνει την επιθυμητή απόχρωση. Το εξελικτικό γαλάκτωμα περιέχει ως κύριο συστατικό οξυζενέ (hydrogen peroxide) και αναμειγνύεται με την κρέμα-βαφή λίγο πριν την εφαρμογή στα μαλλιά. Το μείγμα αυτό διαχέεται ανάμεσα στους άξονες των τριχών, εισέρχεται στο φλοιό τους, απομακρύνει τη φυσική χρωστική μελανίνη και την αντικαθιστά με την καινούρια απόχρωση. Μετά την εφαρμογή της βαφής, συνήθως συνιστάται η επάλειψη των μαλλιών με μαλακτική κρέμα, η οποία τα περιποιείται και τους δίνει λάμψη.

Ποιες ουσίες που περιέχονται σε βαφές είναι επικίνδυνες;
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μια από τις γνωστότερες βαφές που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, μετρήθηκαν 50 χημικές ουσίες στην κρέμα-βαφή, 7 στο εξελικτικό γαλάκτωμα και 22 στη μαλακτική κρέμα που εφαρμόζεται μετά τη βαφή. Αρκετές από αυτές τις ουσίες που περιέχονται στις βαφές, ελέγχονται εδώ και πολλά χρόνια για την επικινδυνότητά τους. Ο οξικός μόλυβδος (lead acetate) είναι μια τοξική ουσία, που έχει εγκριθεί για χρήση σε βαφές μαλλιών, σε συγκέντρωση όμως που δεν υπερβαίνει το 0,6%.
Πολλές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στις βαφές βασίζονται σε συνθετικά διαλύματα πίσσας ή άλλων παραγώγων του πετρελαίου, ενώ μερικές άλλες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα της κεφαλής, να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν καρκίνο σε πειραματόζωα και πιθανότατα στον άνθρωπο. Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη χημική ουσία αυτής της κατηγορίας είναι η PPD (p-phenylenediamine), η οποία δίνει ιδιαίτερα σταθερό χρώμα και ανθεκτικό σε πολλαπλά λουσίματα. Μερικές άλλες ύποπτες ουσίες είναι η 4-MMPD (4-methoxy-m-phenylenediamine), η 4-chloro-m-phenylenediamine, η 2-4-toluenediamine, η 2-nitro-p-phenylenediamine και η 4-amino-2-nitrophenol, ενώ συνεχώς ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες, των οποίων η επικινδυνότητα είναι άγνωστη. Σημειώνεται ότι οι φυτικές βαφές, οι ανταύγειες (που δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα), οι βαφές χέννας, αλλά και τα χρωμοσαμπουάν, θεωρούνται πιο ασφαλείς μέθοδοι χρωματισμού των μαλλιών.


Σε τι αναφέρονται συνήθως τα παράπονα των καταναλωτών;

Στο Τμήμα Καλλυντικών Προϊόντων της Αμερικανικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά και στις ανάλογες υπηρεσίες πολλών χωρών, τα παράπονα των καταναλωτών για προϊόντα περιποίησης μαλλιών, κρατούν μια από τις πρώτες θέσεις. Τα παράπονα αυτά αναφέρονται συνήθως σε απώλεια μαλλιών, σπάσιμο τριχών, απολέπιση, κάψιμο ή ξηρότητα του δέρματος της κεφαλής. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις αναφέρονται αλλεργικές αντιδράσεις όπως κοκκινίλα ή φαγούρα, οι οποίες πολύ σπάνια μπορούν να εξελιχθούν σε πρήξιμο, δημιουργία φυσαλίδων στο πρόσωπο, αλλά και δυσκολία στην αναπνοή, οπότε καθίσταται απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.


Ποια είναι η σχέση των βαφών μαλλιών με τον καρκίνο;

Από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες πάνω στην πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου από τις βαφές μαλλιών. Σε μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 1994 στο ιατρικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute, στην οποία συμμετείχαν 573.000 Αμερικανίδες, δείχθηκε ότι όσες γυναίκες χρησιμοποιούσαν για χρόνια βαφές, ιδίως σκουρόχρωμες, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από non-Hodgkin’s λέμφωμα και πολλαπλό μυέλωμα. Αντίθετα, σε μια άλλη έρευνα που περιλάμβανε 99.000 γυναίκες και δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά στο ίδιο περιοδικό, δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση των βαφών με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Επίσης, σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο American Journal of Epidemiology, με δείγμα 2.300 Ευρωπαίες γυναίκες, καταγράφηκε αύξηση 19% στα περιστατικά λεμφώματος, σε όσες έβαφαν για χρόνια τα μαλλιά τους. Αρκετές εργασίες, ακόμη, συσχετίζουν τη χρόνια χρήση βαφών μαλλιών, εκτός από τους καρκίνους του αίματος (λευχαιμίες, λεμφώματα, πολλαπλό μυέλωμα) και με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι μελέτες περιλάμβαναν γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές τουλάχιστον 6 φορές το χρόνο, για παραπάνω από 15 χρόνια. Οι έρευνες στο συγκεκριμένο πεδίο συνεχίζονται από ερευνητικές ομάδες σε διάφορα μέρη του κόσμου, χωρίς, όμως, να υπάρχει πλήρης συμφωνία ως προς τον βαθμό επικινδυνότητας των βαφών. Όσοι επιστήμονες, πάντως, υποστηρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης, πιστεύουν ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν οι χημικές ουσίες από τις βαφές περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, δια μέσου του δέρματος της κεφαλής.


Ποιες είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Τον Φεβρουάριο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, προειδοποίησε με ανακοίνωσή της για τους κινδύνους που απειλούν όσες και όσους χρησιμοποιούν βαφές μαλλιών, τονίζοντας ότι οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του αίματος, καθώς και σοβαρές αλλεργίες του δέρματος. Σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, από τις 46 βαφές μαλλιών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, οι 27 είναι ικανές να προκαλέσουν παρενέργειες στην υγεία. Από αυτές οι 10 χαρακτηρίζονται εξαιρετικά επικίνδυνες, για διείσδυση στο δέρμα και πιθανή πρόκληση καρκίνου, οι 13 απλώς επικίνδυνες και οι 4 μέτρια επικίνδυνες. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε 22 χημικές ουσίες, που περιέχονται σε βαφές για μαλλιά, λόγω ισχυρών ενδείξεων συσχέτισής τους με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η απαγόρευση επιβλήθηκε διότι το 60% των γυναικών και το 10% των ανδρών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάφουν τα μαλλιά τους τουλάχιστον 6 φορές τον χρόνο, οπότε ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν είναι καθόλου αμελητέος. Ακόμη, όμως, και σε περιπτώσεις που κάποια ουσία απαγορευτεί, οι χημικές βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σε ελάχιστο χρόνο παρόμοιες ουσίες, με ίδια αποτελεσματικότητα στο βάψιμο, αλλά και με την ίδια βλαπτικότητα στον οργανισμό των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόταν στις βαφές που κυκλοφορούν νόμιμα, με συγκεκριμένη εμπορική ονομασία. Για τα ανώνυμα προϊόντα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για τη χημική σύσταση, ούτε για την ασφάλειά τους.


Μπορούν να ελεγχθούν οι βαφές;
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο έλεγχος όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι αδύνατος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες του εξωτερικού, για λόγους κόστους, αλλά και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Για να γίνει έλεγχος από τις κρατικές υπηρεσίες σε κάποιο προϊόν, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα παράπονα ή να αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία κάποιων καταναλωτών. Εξάλλου, δεν είναι απίθανο μια χημική ουσία, ενώ δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα στους περισσότερους ανθρώπους, σε ορισμένους να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις.

Πώς μπορεί να δοκιμαστεί μια βαφή μαλλιών από τους καταναλωτές;
Για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, κυρίως από το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης, πριν από την εφαρμογή μιας βαφής, που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, είναι χρήσιμο να προηγηθεί μια δοκιμή που ονομάζεται τεστ ευαισθησίας. Το τεστ γίνεται με επάλειψη μικρής ποσότητας της κρέμας-βαφής, σε τμήμα δέρματος διαστάσεων περίπου 1Χ1 εκατοστού στο δέρμα πίσω από το αυτί, ή στο εσωτερικό του αγκώνα. Η κρέμα-βαφή θα πρέπει να μείνει στα σημεία αυτά για 45-60 λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλυθεί με χλιαρό νερό. Για τις επόμενες 48 ώρες ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει μήπως εμφανιστεί φαγούρα, τσούξιμο, κοκκινίλα ή κάψιμο, οπότε, στην περίπτωση που υπάρξουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, η συγκεκριμένη βαφή θα πρέπει να απορριφθεί.


Πόσο επικίνδυνες είναι οι βαφές όταν μπουν στα μάτια ή καταποθούν;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέχουν όσοι κάνουν βαφές, είναι να μην έλθει το προϊόν σε επαφή με τα μάτια, αφού μπορεί να προκαλέσει από απλή διαταραχή της όρασης, μέχρι και τύφλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η βαφή μπαίνει στα μάτια όταν ο καταναλωτής προσπαθεί να βάψει τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες του (!). Σημειώνεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων, κανένα προϊόν βαφής μαλλιών που να είναι κατάλληλο για χρήση σε φρύδια ή βλεφαρίδες. Επίσης, η κατάποση των ουσιών αυτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση, μια κατάσταση που μπορεί να παρατηρηθεί κυρίως σε άνδρες που επιχειρούν να βάψουν το μουστάκι τους (!).


Πρέπει να γίνονται βαφές όταν μια γυναίκα είναι έγκυος ή θηλάζει;

Οι βαφές, επειδή ακριβώς περιέχουν επικίνδυνες ή άγνωστης επικινδυνότητας χημικές ουσίες, θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης, ή όσο η γυναίκα θηλάζει το μωρό της, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή βλάβη στον ευαίσθητο εμβρυϊκό ή παιδικό οργανισμό, από την διάχυση των ουσιών στο αίμα ή το μητρικό γάλα.


Πώς μπορούν να προστατευτούν οι καταναλωτές;

Μερικές απλές οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών είναι:

- Προσεκτική τήρηση των οδηγιών που αναγράφονται στο φυλλάδιο της βαφής

- Ακρίβεια στους χρόνους εφαρμογής της βαφής

- Αποτροπή χρήσης βαφών σε μικρές ηλικίες

- Βάψιμο μαλλιών όσο αραιότερα γίνεται

- Προτίμηση ανοιχτόχρωμων και αποφυγή των σκούρων, και ιδίως των μαύρων, βαφών

- Πλήρης αποφυγή βαφής φρυδιών, βλεφαρίδων, μουστακιού ή άλλων σημείων του σώματος, εκτός της κεφαλής

- Προσοχή ώστε να μην μπει στα μάτια ή να μην καταποθεί η βαφή

- Μετά το τέλος του βαψίματος, πολύ καλό ξέπλυμα των μαλλιών με χλιαρό νερό

- Οι βαφές δεν πρέπει να εφαρμόζονται αν υπάρχουν πληγές στο δέρμα της κεφαλής

- Αν χρησιμοποιηθεί νέα βαφή, θα πρέπει να γίνει πρώτα δοκιμή στο δέρμα

- Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το μείγμα γαλακτώματος-βαφής που περισσεύει θα πρέπει να απορρίπτεται

- Δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται προϊόντα βαφής διαφορετικών εταιρειών, διότι μπορούν να προκύψουν βλαπτικές για τον οργανισμό ουσίες

- Πρέπει να αποφεύγονται τα ανώνυμα προϊόντα, διότι ενδέχεται να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες

- Οι βαφές θα πρέπει να φυλάσσονται σε σημείο που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά

- Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, όπως η αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να αναφερθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προστατευτούν οι υπόλοιποι καταναλωτές


Πώς μπορούν να προστατευτούν οι κομμωτές/κομμώτριες;

Οι κομμωτές/κομμώτριες, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τις βαφές, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις, ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο τις πιθανές βλάβες στην υγεία τους. Έτσι, είναι απαραίτητο οι βαφές να γίνονται πάντα με γάντια μιας χρήσης, ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση των χημικών ουσιών στο δέρμα, αλλά και ο χώρος βαφής να έχει πολύ καλό εξαερισμό, ώστε να εισέρχεται στον οργανισμό τους με την αναπνοή όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα των επικίνδυνων χημικών ουσιών. Επίσης, οι απότομες κινήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, ώστε να μην εκτινάσσονται σταγονίδια βαφής στην περιοχή των ματιών ή του στόματος.


Υπάρχει τελικά κίνδυνος για την υγεία από τις βαφές;

Μελετώντας κανείς τις δεκάδες επιστημονικές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά, συμπεραίνει ότι υπάρχουν αρκετές χημικές ουσίες από αυτές που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών, οι οποίες θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Εκτός από τις περιορισμένες τοπικές παρενέργειες ή τις σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις, η πλειοψηφία των ειδικών επιστημόνων θεωρεί ότι η συχνή χρήση των βαφών ενδέχεται να αυξήσει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνους του αίματος (κυρίως λεμφώματα και πολλαπλό μυέλωμα), αλλά και της ουροδόχου κύστης.

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το βάψιμο των μαλλιών, που αποτελεί αναμφίβολα έναν από τα σημαντικότερα προπύργια της γυναικείας, αλλά τελευταία ολοένα και περισσότερο και της αντρικής, ομορφιάς. Εξάλλου, με την λογική της απομόνωσης κάθε επιβαρυντικού για την υγεία παράγοντα, η εγκατάλειψη των βαφών θα φαινόταν το ίδιο παράλογη με την απόφαση να μην κυκλοφορεί κάποιος στο δρόμο για να μην πάθει καρκίνο του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, ή να μην χτυπηθεί από κάποιο αυτοκίνητο.


Επίλογος

Το βάψιμο των μαλλιών είναι μια προσωπική επιλογή, η οποία είναι χρήσιμο να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες ορθής χρήσης και ασφάλειας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πρόκλησης οποιασδήποτε βλάβης στην υγεία, όσων έρχονται σε επαφή με τις χημικές ουσίες που περιέχονται στις βαφές. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να νιώθουν και να δείχνουν όμορφοι και κανένας δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα προϊόντα βαφής των μαλλιών, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και να αποφασίζουν οι ίδιοι για ένα θέμα που επηρεάζει και διαμορφώνει ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής τους προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.

SociaLMagazinE

Read more »

Chemtrails - Γιατί στο καλό ψεκάζουν;

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν παρατηρήσει ότι οι καιρικές συνθήκες του πλανήτη μας αλλάζουν δραματικά.

Επίσης, αρχίζουν να παρατηρούν τις μεγάλες γραμμές που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα που έχουν οδηγήσει εκατομμύρια να αποδεχθούν την πραγματικότητα τον chemtrails και του προγράμματος γεωμηχανικής.
Θα μπορούσε να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των γραμμών και της σκληρές καιρικές συνθήκες μας;

Ενώ υπάρχουν πολλές ατζέντες που συνδέονται με αυτά τα βλαβερά προγράμματα, τα στοιχεία είναι πλέον άφθονα που αποδεικνύουν ότι η γεωμηχανική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο καιρικών συνθηκών.
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ θα μάθετε πώς τα αερολύματα που ψεκάζονται στον ουρανό μας χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες για τον έλεγχο του καιρού μας.
Ενώ οι γεωμηχανικοί υποστηρίζουν ότι τα μοντέλα τους είναι μόνο για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι πλέον σαφές ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος για να συγκεντρωθεί ένα τεράστιο ποσό τόσο της νομισματικής όσο και της πολιτικής εξουσίας στα χέρια των λίγων με την ικανότητα χειραγώγησης που ο έλεγχος των καιρικών συνθηκών δίνει σε ορισμένες εταιρείες πάνω από τα φυσικά συστήματα της Γης.

Αυτό βέβαια, γίνεται εις βάρος κάθε ζωντανού οργανισμού στον πλανήτη.

Πηγή:
Ntokimanter.net

Read more »

Υπέρ ή κατά των εθνών μία πιθανή παρέμβαση εξωγηίνων στον πλανήτη Γη;

Είναι ένα από τα πολλά σενάρια που υποστηρίζουν την δήθεν επιτακτική ανάγκη γιά παγκοσμιοποίηση. Η διεθνής ολιγαρχία απαιτεί την υποταγή όλων των εθνών και των λαών της Γης σε μία κεντρική παγκόσμια κυβέρνηση, διότι μόνον έτσι, δηλαδή υποδουλωμένοι στην διεθνή ολιγαρχία, ίσως έχουμε κάποια πιθανότητα να αποτρέψουμε τις τυχόν «ανεπιθύμητες κοινωνικές συνέπειες μίας τέτοιας ανακάλυψης και μίας βαθιάς αλλαγής στάσης σχετικά με την θέση της ανθρωπότητας στο σύμπαν» [1].

Ας υποθέσουμε πως κάτι γνωρίζουν τούτα τα μεγάλα παιδιά στο Νταβός της Ελβετίας. Ας υποθέσουμε δηλαδή πως παίζει το σενάριο και «ανακαλύψουμε την ύπαρξη εξωγήινης ζωής [ακόμα και σε απολιθωμένες μορφές] ή άλλους πλανήτες, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανθρώπινη ζωή» [1].

Στην υποθετική λοιπόν περίπτωση που κάποιοι εξωγήινοι φτάσουν στη Γη, τότε τι έχουμε εμείς, οι κάτοικοι του πλανήτη, να αντιπαραθέσουμε στην εδώ παρουσία ενός ξένου πολιτισμού; Μα τι άλλο από τον δικό μας πολιτισμό!

Είναι λοιπόν ο πολιτισμός μας ανθρωποκεντρικός και κοινωνικοκεντρικός; Ή μήπως συλλογικά βιώνουμε, στην μεταμοντέρνα μας προσωρινότητα, μία προ-ανθρωποκεντρική πολιτισμική φάση, όπου ακόμη και η έννοιες της διανεμητικής δικαιοσύνης και ‘πολιτικής’ κοινωνίας είναι πλέον ανύπαρκτες ενώ, στην συλλογικότητά μας, η μή πολιτική κοινωνία των ανθρώπων έχουμε βλακωδώς περάσει στην τελεία ιδιωτεία;

Μπορεί τούτη η διαπίστωση να εξαναγκάσει τους εξωγηίνους να μας αφανίσουν διά παντός από την επιφάνεια του πλανήτη Γη; Διότι πόσο άχρηστος είναι τούτος ο πολιτισμός μας, ο οποίος δεν βασίζεται ούτε σε εθνική αυτοθέσμιση ούτε σε λαϊκή αυτοδιοίκηση των εθνών και των λαών του πλανήτη Γη;

Δεν μπορούμε βέβαια να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα πολιτισμικά κριτήρια των εξωγηίνων. Μπορούμε όμως να υποθέσουμε πως όσον πιό κοινωνικά και πολιτικά προηγμένος είναι ο πολιτισμός μας εδώ στον πλανήτη Γη, τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες να μας αντιμετωπίσουν κάποιοι εξωγήινοι με διαλλακτικότητα, ίσως και με φιλότητα, και όχι με εχθρότητα.

Και γιά να συνεχίσουμε να δημιουργούμε έναν κοινωνικά και πολιτικά προηγμένο πολιτισμό, βεβαίως χρειαζόμαστε τις ιδιαιτερότητες του κάθε μας έθνους και του κάθε μας λαού. Μόνον έτσι μπορούμε συλλογικά να συνθέτουμε έναν κοινωνικά και πολιτικά προηγμένο πολιτισμό, μέσα από την σύνθεση των αντιθέτων, τα οποία μας παρέχουν τα διαφορετικά έθνη και οι διαφορετικοί λαοί, που αρμονικά πρέπει να ζούμε επάνω στην επιφάνεια του πλανήτη Γη.

Η πολτοποίηση των εθνών και των λαών, με την ακουσία ή και εκουσία υποταγή μας σε μία απολυταρχική και τυραννική παγκόσμια κυβέρνηση, εύκολα μπορεί μας οδηγήσει σε ένα ‘ομοιοστατικό πεδίο’, σε ένα ‘βάλτωμα’ δηλαδή, της πολιτισμικής αναπτύξεως του ανθρωπίνου μας είδους. Αυτό το βάλτωμα ή ομοιοστατικό πεδίο είναι που προσπαθεί να αποτρέψει με την παρέμβασή του και τις προσφορές του της χρηματιστικής προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ο είς την ελευθερίαν του ελληνικού μας κόσμου και πολιτισμού επενδυτής, ο Έλλην Ατέμιος Σώρρας (http://www.artemis-sorras.com/).

Εκτός από όλες τις πληροφορίες που μπορείς να βρεις στον ιστότοπο του Αρτέμη Σώρρα, ένας πλέον ανεξάρτητος πολιτευτής στην Ελλάδα, ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος, ήδη επιτελεί το αυτονόητο καθήκον του, ζητώντας την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, ώστε να εξεταστεί η προσφορά χρηματιστικής του Αρτέμη Σώρρα από τις αρμόδιες αρχές. Eν συντομία, οι δύο όροι της προσφοράς χρηματιστικής του Αρτέμη Σώρρα προς την Ελλάδα συνοψίζονται στον λογιστικό έλεγχο του εθνικού μας χρέους και στην πλήρη διαφάνεια του δημοσίου από το 1974 και εντεύθεν [2].

Ο δε Δρ. Εμμανουήλ Λαμπράκης, Πρόεδρος, Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου Ε.N.D. (EndNationalDebt:http://ei-end.org/), επίσης μετά παρρησίας αποκαλύπτει τρομακτικά σημεία και τέρατα, γιά το πως ακριβώς η παγκόσμια ολιγαρχία προσπαθεί, γιά αιώνες τώρα, μέσω της διεθνούς χρηματιστικής, να κρατεί τον ελληνικό μας κόσμο και πολιτισμό σε μία κατάσταση βαλτώματος και αφανισμού, ώστε να πάψουμε να δημιουργούμε πολιτισμό [2]. Ούτε όμως μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων από που θα έλθει η επομένη φάσι σύνθεσης του ανθρωπίνου μας πολιτισμού.

Κάλλιστα μπορεί η επομένη φάσι της πολιτισμική μας προόδου επάνω στην επιφάνεια του πλανήτη Γη να προέλθει από την σύνθεση του τρόπο με τον οποίον, π.χ., η Ζουαζιλάνδη αντιμετωπίζει το κοινωνικό της συμβόλαιο ή η Χιλή χειρίζεται την παιδεία του λαού της. Το γενικό βέβαια πλαίσιο μέσα στο οποίο όλα τούτα μπορούν να πραγματωθούν δομείται από την επιτακτική ανάγκη, στην μεταμοντέρνα μας προσωρινότητα, του να καθυποτάξουμε το επικυρίαρχο δόγμα της διεθνούς χρηματιστικής στην αληθινή οικονομία των πραγματικών αγαθών και υπηρεσιών, υπέρ του κοινού μας οφέλους της συλλογικής ευδαιμονίας και της συλλογικής οικονομικής ευμάρειας, και του ελληνικού μας κόσμου.

Διότι και η προσωπική, αλλά και η συλλογική μας ευδαιμονία και οικονομική ευμάρεια συνάδουν με την ‘Αφθονία’, που είναι ένας από τους 4 (τέσσερις) βασικούς πυλώνες του ελληνικού μας κόσμου και πολιτισμού, και αντιδιαμετρικά αντιτίθεται στην αυστηρή λιτότητα που, μέσω της στυγνά δυναστικής κομματοκρατίας, η απολυταρχικά και τυραννικά παγκοσμιοποιημένη χρηματιστική δογματική, διά της βίας επιβάλλει στον ελληνικό μας κόσμο και πολιτισμό, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Όσον δε αφορά την δική μας δυνητική συμβολή στον ανθρώπινο πολιτισμό, το Αιέν Αριστεύειν εν Ελευθερία είναι το κεντρικό πρόταγμα του ελληνικού μας κόσμου και πολιτισμού, το οποίον, με στατική περιπλοκότητα και δυναμική πολυπλοκότητα υποβαστάζουν: η Αισθητική, η Αλήθεια, η Αρετή και η Αφθονία.

Read more »

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com