Social Icons

.

Pages

16 Μαΐου 2011

Daniel Kish - Βλέπει τέλεια με την ακοή

Daniel Kish - Βλέπει τέλεια με την ακοήΟ Ντάνιελ Κις τυφλώθηκε σε ηλικία 13 μηνών. Ωστόσο σήμερα, μπορεί να κάνει τα πάντα, και λειτουργεί σαν άνθρωπος  που βλέπει, με την... ακοή!
Μπορεί να κάνει ποδήλατο βουνού και να περιηγείται μόνος παντού. Και να αναγνωρίσει ένα κτίριο από πολύ μακριά. Πώς; Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι νυχτερίδες βλέπουν στο σκοτάδι.
Ο Kish γεννήθηκε με μια επιθετική μορφή καρκίνου που ονομάζεται ρετινοβλάστωμα, η οποία επιτίθεται στούς αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών. Για να του σώσουν τη ζωή, του αφαίρεσαν τους βολβούς των ματιών όταν ήταν μόνο 13 μηνών.
Από την παιδική του ηλικία - τώρα ο Kish είναι 44 ετών - έμαθε να βλέπει με την ακοή τόσο καλά, που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είναι πραγματικά τυφλός.
Ακούει και τον παραμικρό ήχο και ξέρει ακόμα και αν κάποιο αυτοκίνητο δεν έχει παρκάρει καλά, ή ακόμα πόσο κοντά του είναι το επόμενο κτίριο.
Μικροί ήχοι που εμείς δεν είμαστε σε θέση να ακούσουμε, επιστρέφουν στα αυτιά του από κάθε τι που υπάρχει γύρω του.
Ο Kish, στην προσπάθειά του να αυτοεξυπηρετείται, εκπαιδεύτηκε μόνος του να ακούει αυτές τις μικρές αντηχήσεις και να ερμηνεύει τη σημασία τους.
Μπορεί να περιγράψει, με μια εκπληκτική ακρίβεια, τα δύο πεύκα που βρίσκονταν μπροστά του στην άκρη ενός πεζοδρομίου, όπως ακόμα και την απόσταση όπου βρίσκονταν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά του.
Ο Kish έχει δώσει μία ονομασία στο κατόρθωμά του - το αποκαλεί "FlashSonar" - αλλά είναι ευρύτερα γνωστή μέθοδος από τους επιστήμονες ως  echolocation.
Οι Νυχτερίδες, με echolocation βλέπουν τη νύχτα. Όπως και οι  φάλαινες.  Και τα Δελφίνια. Και ο Daniel Kish.
Έτσι, κατάφερε να είναι σε θέση να κάνει ποδήλατο βουνού, να περπατά και να περνά μέσα από δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, να ζει γενικά όπως ένας άνθρωπος που βλέπει.
Σκαρφαλώνει σε δέντρα. Κάνει εκδρομές μόνος του μέσα στην έρημο. Ταξιδεύει σε όλη την υδρόγειο. Είναι ένας καταπληκτικός μάγειρας, ένας τέλειος κολυμβητής, ένας δεξιοτέχνης παρτενέρ στο χορό.
Μπορεί να ακούσει τη διαφορά μεταξύ ενός τοίχου, ενός θάμνου και ενός φράχτη από συρματόπλεγμα.
Μερικές φορές, στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου, μπορεί να βρει την έξοδο γρηγορότερα από ένα άτομο με κανονική όραση.
Ουσιαστικά, με έναν τρόπο που είναι άγνωστος σε σχεδόν οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο ον, ο Kish μπορεί να δει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com