Social Icons

.

Pages

2 Φεβρουαρίου 2014

Το πρώτο γεωθερμικό εργοστάσιο μάγματος

Το σύστημα αντλεί ενέργεια από λιωμένα πετρώματα του υπεδάφους

Το πρώτο γεωθερμικό εργοστάσιο μάγματος

Ο κρατήρας Βίτι του ηφαιστείου Κράφλα στην Ισλανδία. Στο φόντο, ατμός από το γεωθερμικό εργοστάσιο της περιοχής. Credit: Wikimedia Commons

Μια ερευνητική γεώτρηση στην Ισλανδία η οποία χτύπησε κατά λάθος έναν ηφαιστειακό θάλαμο μάγματος οδήγησε τελικά στη δημιουργία του πρώτου γεωθερμικού συστήματος που αντλεί ενέργεια από τα λιωμένα πετρώματα του υπεδάφους.
Το τρύπημα
Τα σημερινά γεωθερμικά εργοστάσια διοχετεύουν νερό σε θερμές ρωγμές μέσα στον στερεό γήινο φλοιό. Ο ατμός που παράγεται στο υπέδαφος ανεβαίνει στην επιφάνεια και τροφοδοτεί γεννήτριες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Το 2009, γεωλόγοι που συμμετέχουν στο Ισλανδικό Πρόγραμμα Βαθιάς Γεώτρησης αναζητούσαν νέα γεωθερμικά πεδία για το εκτεταμένο σύστημα γεωθερμικής ενέργειας στην ηφαιστειογενή Ισλανδία. Το αρχικό τους σχέδιο ήταν να ανοίξουν μια γεώτρηση σε βάθος 4 με 5 χιλιομέτρων κάτω από την καλδέρα του ηφαιστείου Κράφλα στα βόρεια της χώρας. Το γεωτρύπανο όμως έφτασε σε έναν θάλαμο μάγματος μόλις 2,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια.
Ήταν μόλις η δεύτερη φορά στα χρονικά της γεωλογίας που μια γεώτρηση φτάνει σε μάγμα, έπειτα από ένα προηγούμενο περιστατικό στη Χαβάη το 2007.
Η μετατροπή
Οι γεωλόγοι στην Ισλανδία έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη σπάνια ευκαιρία: έντυσαν εσωτερικά το φρεάτιο της γεώτρησης με ατσάλινα τοιχώματα στερεωμένα με τσιμέντο, και διοχέτευσαν μέσα στο σωλήνα νερό που μετατράπηκε αμέσως σε υπέρθερμο ατμό.
Με τη θερμοκρασία του μάγματος να υπερβαίνει τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, ο ατμός τους 450 βαθμούς και ξεπηδούσε από το φρεάτιο με μεγάλη πίεση, αρκετή για να προσφέρει ενέργεια επτά φορές περισσότερη από ό,τι σε ένα τυπικό γεωθερμικό φρεάτιο. Η ισχύς εκτιμάται στα 36 Megawatt, αρκετή για την ηλεκτροδότηση μιας μικρής πόλης.
Η γεώτρηση δεν συνδέθηκε ποτέ με τη γεωθερμική μονάδα που λειτουργεί στο ηφαίστειο Κράφλα, οι ερευνητές όμως πέρασαν δύο χρόνια πραγματοποιώντας δοκιμές, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο εξοπλισμός άντεξε την υψηλή πίεση του ατμού και τη διάβρωση που προκαλούν τα όξινα ηφαιστειακά αέρια. Το φρεάτιο της γεώτρησης σφραγίστηκε όταν ο εξοπλισμός στην επιφάνεια παρουσίασε βλάβες, οι ερευνητές όμως πιστεύουν ότι έχουν βρει λύση στο πρόβλημα και σχεδιάζουν νέα γεώτρηση στην ίδια περιοχή.
«Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί αρκετές προσπάθειες προκειμένου να διερευνήσουμε το δυναμικό του μάγματος ως πηγής ενέργειας, αν και στις ΗΠΑ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εδώ και δύο δεκαετίες» αναφέρει ο Ουίλφρεντ Έλντερς, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Geothermics». «Πιστεύω ότι θα ήταν σκόπιμο να ανανεώσουμε αυτό το ενδιαφέρον» επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com