Social Icons

.

Pages

12 Ιανουαρίου 2014

10 είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση επειδή δεν είναι δημοφιλή

Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δωρεές λαμβάνουν ετησίως οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο φαίνεται πώς υπάρχει μία προκατάληψη σχετικά με τα είδη των ζώων που διασώζονται, με αποτέλεσμα τα «λιγότερο χαριτωμένα» είδη να αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης.

Όπως αναφέρει το National Geographic, τα πέντε «αγαπημένα» ζώα του κόσμου που κατά μεγάλο ποσοστό μονοπωλούν την προσοχή των φιλοζωικών οργανώσεων είναι οι πίθηκοι, οι ελέφαντες, τα αιλουροειδή, ο μαύρος ρινόκερος και τα γιγάντια πάντα.

Αν και υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν την απόδοση της επένδυσης σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο είδος, εν τέλει το ποια είδη αποφασίζουμε να σώσουμε είναι κάτι πολύ αυθαίρετο και συχνά σχετίζεται συναισθηματικούς, ψυχολογικούς, ή εθνικούς λόγους.

Ακολουθούν κάποια λιγότερο δημοφιλή είδη τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης, ωστόσο δεν χαίρουν της ίδιας προστασίας με τα χαριτωμένα πάντα και τις τίγρεις γιατί δεν είναι πρώτα στις προτιμήσεις του κοινού.

Χρυσός Δηλητηριώδης Βάτραχος


Ένα από τα πιο τοξικά είδη στον πλανήτη, αυτό το μικροσκοπικό κιτρινωπό αμφίβιο από την Κολομβία, έχει μέγεθος μόλις 2,5 εκατοστά κι όμως διαθέτει αρκετό αρσενικό και κυάνιο στο σώμα του, για να σκοτώσει 10 ενήλικους ανθρώπους.

Κοντόπτερο Άλμπατρος


Ίσως το διασημότερο πτηνό στα ναυτικά κείμενα συναντάται συνήθως να ταξιδεύει στον Ειρηνικό. Βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο από το 1900 που οι Ιάπωνες άρχισαν να το κυνηγούν για το απαλό του φτέρωμα.

Κροκόδειλος Ορινόκα



Ο μεγαλύτερος αμφίβιος θηρευτής στον κόσμο, ο συγκεκριμένος κροκόδειλος συναντάται κυρίως στη Βενεζουέλα και την Κολομβία. Ωστόσο η ανατριχιαστική μόδα που ξεκίνησε το 1930 και επιβάλει δέρμα κροκόδειλου στα είδη ρουχισμού έχει οδηγήσει στην εξολόθρευση του είδους με αποτέλεσμα να μετράει πλέον μόλις 1.500 άτομα.

Μύδια της Βόρειας Αμερικής



Υπάρχουν περίπου 300 είδη μυδιών που κατοικούν την ήπειρο της Βόρειας Αμερικής, και περίπου το 70% από αυτά έχουν ήδη εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με μια εκτίμηση από το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Σε αυτό ευθύνεται η υπερ-συγκομιδή, η εισβολή χωροκατακτητικών ειδών και η υποβάθμιση της περιοχής τους που προκαλείται από την ρύπανση στα ποτάμια.

Καρχαρίας του Γάγγη


Όπως προδίδει και το όνομα του, το συγκεκριμένο είδος (ή ότι απέμεινε από αυτό) ζει στην Βεγγάλη της Ινδίας στα νερά του ποταμού Γάγγη και του ποταμού Χουγκλι. Λόγω της ρύπανσης και των κυνηγών, ωστόσο, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αφανιστεί οριστικά από το οικοσύστημα των ποταμών.

Άδακας


Πρόκειται για ένα είδος αντιλόπης που τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε σε αφθονία στην Αφρικανική ήπειρο. Ωστόσο λόγω του κυνηγιού, οι τελευταίες τρεις γενιές έχουν δει μία 80% μείωση του είδους και πλέον υπολογίζεται ότι υπάρχουν μόνο 300 εκπρόσωποι του είδους στον πλανήτη.

Μεγάλος όφις της Σαίντ Λουτσία


Τα φίδια θεωρούνται, μετά τις αράχνες, τα δεύτερα πιο ανατριχιαστικά ζώα στον πλανήτη οπότε φαίνεται πώς δεν ενδιαφέρεται κανείς για τη διάσωσή τους. Το συγκεκριμένο είδος θεωρούνταν εξαφανισμένο από το 1936 μέχρι που εντοπίστηκε ξανά στο μικροσκοπικό νησάκι της Ααιντ Λουτσία το 1973. Είναι το σπανιότερο είδος στη Γη με μόλις 18 εκπροσώπους.

Κόνδορας της Καλιφόρνια


Η ανατριχιαστική του όψη και το -ακόμη ανατριχιαστικότερο- μενού του τον κατατάσσουν στα αντιπαθητικά είδη του πλανήτη μετρώντας μόλις 300 άτομα του είδους εν ζωή.

Οκαπί



Αυτό το παράξενο είδος που μοιάζει σαν διασταύρωση ζέβρας και ελαφιού συναντάται κυρίως στο Κονγκό και αποτελεί αγαπημένο θήραμα για το κρέας και το δέρμα του. Το αποτέλεσμα της λαθροθηρίας είναι τα άτομα του είδους να έχουν σημειώσει 50% πτώση από το 1995.

«Αστακός Στεριάς» της Νήσου Λορντ Χάου




Εντάξει, το συγκεκριμένο είδος εντόμου είναι αντικειμενικά φρικιαστικό, ωστόσο είναι εντελώς ακίνδυνο και ταυτόχρονα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης. Το μεγαλύτερο έντομο στον κόσμο, ζει στη Νήσο Λορντ Χάου κοντά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και το χρησιμοποιούν ως δόλωμα στο ψάρεμα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται απειλούμενα είδη και να αναπαράγονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com