Social Icons

.

Pages

11 Ιουνίου 2013

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη διαφθορά το 2012

 

Έρευνα της οργάνωσης Transparency International για την παγκόσμια διαφθορά, κατατάσσει τη Σομαλία, τη Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν στις πρώτες θέσεις στον κόσμο, όσον αφορά στο επίπεδο διαφθοράς. Η Δανία και η Φινλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 94η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 176 χώρες.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της οργάνωσης Transparency International που έχει έδρα στο Βερολίνο, η Σομαλία, η Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν, είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο για το 2012, ενώ η Φινλανδία, η Δανία και η Νέα Ζηλανδία, είναι οι χώρες με τη μικρότερη διαφθορά.

Η ετήσια έρευνα της οργάνωσης Transparency International που εδρεύει στο Βερολίνο, ανέδειξε τις λιγότερο και τις περισσότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο. Ο δείκτης ορίζει τη διαφθορά ως κατάχρηση δημοσίων αξιωμάτων για ιδιωτικό όφελος και μετρά το βαθμό στον οποίο θεωρείται ότι υπάρχει διαφθορά μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτικών μιας χώρας. Πρόκειται για έναν σύνθετο δείκτη, που αντλεί στοιχεία από 13 διαφορετικές έρευνες εμπειρογνωμόνων και των επιχειρήσεων.

Η βαθμολόγηση ξεκινά από 100 (μηδενική διαφθορά) και φτάνει στο 0 (υψηλότερη διαφθορά), Η βαθμολογία 50 είναι ο αριθμός που η οργάνωση θεωρεί ως τη διαχωριστική γραμμή που κάνει μια χώρα να έχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς. Στην έρευνα του 2012, τα δύο τρίτα των χωρών, βαθμολογήθηκαν με λιγότερο από 50.

Η διαφθορά μεταφράζεται επίσης σε ανθρώπινο πόνο, με τις φτωχές οικογένειες να εκβιάζονται με δωροδοκίες για να επισκεφθούν γιατρούς ή για να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Οδηγεί σε αδυναμία για παροχή βασικών υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση και η ιατρική περίθαλψη και εμποδίζει τη δημιουργία σημαντικών υποδομών, καθώς οι διεφθαρμένοι ηγέτες απομυζούν τον πλούτο της κάθε χώρας. Τέλος, η διαφθορά ισοδυναμεί με άδικη φορολογία, και οι φτωχοί και πιο αδύναμοι οικονομικά, αποτελούν τα κύρια θύματά της.

Η διαφθορά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι πιο διεφθαρμένες χώρες είναι η Αλβανία, με βαθμολογία 33, η Eλλάδα, που βρίσκεται στην 94η θέση παγκοσμίως (ανάμεσα σε 176 χώρες), με βαθμολογία 36, η Σερβία, με βαθμολογία 39 και το Μαυροβούνιο, με βαθμολογία 41.

Η λίστα με τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη διαφθορά στον κόσμο για το 2012 με βαθμολογία

Σομαλία 8

Βόρεια Κορέα 8

Αφγανιστάν 8

Σουδάν 13

Βιρμανία/Μιανμάρ 15

Ουζμπεκιστάν 17

Τουρκμενιστάν 17

Ιράκ 18

Βενεζουέλα 19

Αϊτή 19

Δημοκρατία του Τσαντ 19

Μπουρούντι 19

Ζιμπάμπουε 20

Ισημερινή Γουϊνέα 20

Λιβύη 21

Λάος 21

Δημοκρατία του Κονγκό 21

Τατζικιστάν 22

Καμπότζη 22

Αγκόλα 22

Για τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, δείτε εδώ: www.infoplease.com/world/statistics/least-corrupt-countries.html , ενώ για το σύνολο της λίστας, εδώ: www.transparency.org/cpi2012/results .

Είναι αναγκαίο, περισσότερες κυβερνήσεις να λάβουν πιο σκληρή στάση κατά της κατάχρησης εξουσίας. Η παραπάνω έρευνα αποδεικνύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές κοινωνίες και κυβερνήσεις που πρέπει να δώσουν πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα σε αυτό το θέμα.

Πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες δράσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σε όλες τις πτυχές της λήψης αποφάσεων και να υιοθετούν διαφανείς πρακτικές για τις δημόσιες δαπάνες και την ανάθεση συμβάσεων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com