Social Icons

.

Pages

28 Μαΐου 2013

«Παρανοϊκά» μυρμήγκια στις ΗΠΑ

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα «παρανοϊκά» μυρμήγκια δεν είναι τόσο... «ευγενικά» όσο τα μυρμήγκια της φωτιάς που ζουν σε αυλές και εμφανίζονται μόνο όταν οι άνθρωποι πατήσουν τις φωλιές τους.

Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένα «παρανοϊκό» μυρμήγκι-εισβολέας από τη Νότιο Αμερική απειλεί να διαταράξει τις οικολογικές ισορροπίες στις νοτιοανατολικές πολιτείες.

Το μυρμήγκι αυτό είναι τόσο επικίνδυνο που μπορεί να εξουδετερώσει ολόκληρες αποικίες των μυρμηγκιών της φωτιάς, τα οποία κάθε χρόνο προκαλούν ζημιές ύψους σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις περιοχές, όπου έχουν εισβάλει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας, οι νέοι εισβολείς είναι παμφάγα που καταλαμβάνουν εδάφη με δύο τρόπους: σκοτώνοντας τα είδη που προϋπήρχαν και στερώντας την τροφη απ’ όσα αφήνουν ζωντανά.

«Πιθανότατα το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ο εκτοπισμός του μυρμηγκιού της φωτιάς, που μπορεί πλέον να συγκριθεί με γιγαντιαίο γορίλα για τα δεδομένα των οικοσυστημάτων του Τέξας», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εντ Λεμπράν από το κολέγιο φυσικών επιστημών του πανεπιστημίου.

«Ολόκληρο το σύστημα έχει αλλάξει με βάση τα μυρμήγκια της φωτιάς. Όσα πράγματα δεν μπορούν να αντέξουν έχουν εξαφανιστεί, όσα μπορούν να αντέξουν έχουν επικρατήσει. Τώρα στη θέση τους έρχεται κάτι με εντελώς διαφορετική βιολογία, συνεπώς περιμένουμε πολλές αλλαγές.»

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα «παρανοϊκά» μυρμήγκια δεν είναι τόσο... «ευγενικά» όσο τα μυρμήγκια της φωτιάς που ζουν σε αυλές και εμφανίζονται μόνο όταν οι άνθρωποι πατήσουν τις φωλιές τους. Παρότι δεν τσιμπούν, η πυκνότητά τους σημαίνει ότι ενδέχεται να αποτελέσουν πρόβλημα και για τους ανθρώπους, καθώς φωλιάζουν σε τοίχους, εισβάλλουν σε κλειστούς χώρους και τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία στα φυτά.

«Στο YouTube υπάρχουν βίντεο με ανθρώπους που απομακρύνουν ολόκληρα φαράσια γεμάτα τέτοια μυρμήγκια από το μπάνιο τους», λέει ο Λεμπράν. «Για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, πρέπει κανείς να καλεί συνεργείο απεντόμωσης κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Είναι πάρα πολύ ακριβό.»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιοποιήθηκαν πέρυσι, το «παρανοϊκό» μυρμήγκι με την επιστημονική ονομασία Nylanderia fulva προέρχεται από τη βόρεια Αργεντινή και τη νότια Βραζιλία. Το όχι και τόσο κολακευτικό ψευδώνυμο του δόθηκε λόγω των γρήγορων και φαινομενικά τυχαίων κινήσεών του.

Το μόνο χαρακτηριστικό του που κάνει τους επιστήμονες να διατηρούν την ελπίδα τους είναι ότι δεν εξαπλώνεται το ίδιο γρήγορα όπως το μυρμήγκι της φωτιάς, καθώς διανύει περίπου 200 μέτρα το χρόνο. Καλούν, ωστόσο, τους κατοίκους των νοτιοανατολικών πολιτειών να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην διευκολύνουν ακούσια τη μετακίνηση των εισβολέων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com