Social Icons

.

Pages

3 Απριλίου 2013

Καλώς ήλθατε στη Σαντορίνη ..!!

Στη Σαντορίνη υπάρχουν τουλάχιστον 600 εκκλησίες και ξωκλήσια, πολλά από αυτά κτισμένα μετά τον σεισμό του 1956. Τα 50 είναι αφιερωμένα στην Παναγία.

Στις εκκλησίες του νησιού κυριαρχεί η αξιοθαύμαστη ανώνυμη (λαϊκή) αρχιτεκτονική. Ως επί το πλείστον έχουν μεγάλες, κατάλευκες, επιφάνειες σε τμήματα με μορφή κύβου, ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου, οκταγωνικού πρίσματος, σφαίρας και κυλίνδρου. Δεν έχουν αρχιτεκτονικό διάκοσμο και διαθέτουν λίγα και μικρά ανοίγματα. Υπάρχουν και οι μεγάλοι ναοί που κτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Χαρακτηριστικά δείγματα ήταν η Παναγία του Μπελλώνια στα Φηρά και ο Αγιος Γεώργιος στην Οία (πριν από τον σεισμό). Βασίζονται σε βυζαντινά και κλασικά ελληνικά αρχιτεκτονικά πρότυπα.
Τύποι ναών
Υπάρχουν υπόσκαφοι και κτιστοί, που είναι οι πολυπληθέστεροι. Υπόσκαφες είναι το ένα πέμπτο των εκκλησιών του νησιού και έχουν φτιαχτεί όπως τα αντίστοιχα σπίτια. Είναι μικρές και απλές, οι χώροι τους είναι σπηλαιώδεις και σκοτεινοί, δεν έχουν διάκοσμο, αλλά παρόλα αυτά συγκινούν τον επισκέπτη ως έργα πίστης φτωχών ανθρώπων *.
Οι κτιστές εκκλησίες, συγκριτικά με τις άλλες των Κυκλάδων, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι εντάχθηκαν σ' ένα ηφαιστειακό περιβάλλον, με απόλυτη προσαρμογή στα τοπικά υλικά, από τεχνίτες που διατήρησαν την παράδοση.
Ο απλούστερος αρχιτεκτονικός τύπος είναι η Βασιλική, μονόκλιτη μαρμαροσκέπαστη, ή με τρούλλο, δίκλιτη (πιο σπάνιος τύπος, με χαρακτηριστική την Αγία Ειρήνη στην Περίσσα κτισμένη πριν τον 12ο αιώνα). Τρίκλιτη Βασιλική είναι ο Αγιος Νικόλαος ο Κίσηρας στον Πύργο. Υπάρχουν επίσης Σταυροθολικοί και Σταυροειδείς εγγεγραμμένοι ναοί.
Μοναστήρια
Αξίζει να δείτε τη μονή του Προφήτη Ηλία κοντά στο χωριό Πύργος και τη μονή του Αγίου Νικολάου, στο Ημεροβίγλι.
Εκκλησίες
Τόσο μέσα στους οικισμούς, όσο και γύρω από αυτούς ή στις πλαγιές των βουνών, θα θαυμάσετε εκκλησίες και ξωκλήσια.
Το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Σαντορίνης είναι ο ναός της Παναγίας Επισκοπής στο χωριό Επισκοπή (ή Μέσα) Γωνιά. Πολλές και αξιόλογες εκκλησίες θα δείτε στο Kαστέλι του χωριού Πύργος, στον οικισμό και γύρω από αυτόν. Ενδιαφέροντες είναι και οι ναοί του Μεγαλοχωρίου, των Εισοδίων της Θεοτόκου, των Αγίων Αναργύρων, της Ζωοδόχου Πηγής.
Ενα πολύ εντυπωσιακό ξωκκλήσι κτισμένο στον ηφαιστειακό βράχο, σε υπέροχο σημείο, είναι η Παναγία Σέργενα, κοντά στο Βόθωνα. Στον Καρτεράδο θα δείτε την εκκλησία της Ανάληψης του Σωτήρα.
Μέσα στο Καστέλι του Εμπορείου υψώνεται η παλιά εκκλησία του Ευαγγελισμού (Παναγία Μεσιανή).
Στα Φηρά θα θαυμάσετε την Ορθόδοξη Μητρόπολη, το ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μετόχι της μονής Πάτμου, του Αγίου Μηνά (Κάτω Φηρά), την Καθολική Μητρόπολη.
Στο Ημεροβίγλι ξεχωρίζει η Ανάσταση, ο Αγιος Γεώργιος, η Παναγία Μαλτέζα, ο Αϊ Γιάννης ο Κατηφόρης στο δρόμο προς τον Σκάρο, η Παναγία Θεοσκέπαστη στη δυτική πλευρά του.
Στο επίκεντρο της Οίας βρίσκεται ο ναός της Παναγίας του Ακαθίστου Υμνου (ή Πλατσανή) και καθ'οδον προς τον Γουλά θα δείτε την εκκλησία των Εισοδίων της Παναγίας, Μετόχι της μονής της Παναγίας Χοζοβιώτισσας Αμοργού, και τον Αγιο Νικόλαο.
Στον οικισμό και στην ευρύτερη περιοχή της Οίας υπάρχουν πολλές ακόμη μικρές και μεγάλες εκκλησίες –μεταξύ αυτών ο παλιός ναός της Αγίας Ματρόνας στη Φοινικιά και ο Αϊ Λιάς, ο Αϊ Γιάννης ο Θαλασσινός δίπλα στον φάρο, η Κυρά-Παναγιά. Εχουν συνήθως λουλακί τρούλους και περίτεχνα καμπαναριά. Στο εσωτερικό τους υπάρχουν εικόνες, ασημένια τάματα που κρέμονται από τους πολυελαίους, ρωσικά εκκλησιαστικά κειμήλια και περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα ντόπιων μαστόρων.
Στις περισσότερες υπάρχει το πανηγυρόσπιτο, ο βοηθητικός χώρος με τους πάγκους και τα τραπέζια που χρησιμοποιείται όταν γίνεται γιορτή και παρατίθεται κοινή τράπεζα, η «πανήγυρη» (κρέας με πατάτες, φάβα, μπακαλιάρος με πατάτες κ.α.).
Πεζοπορώντας θα δείτε μερικά πολύ όμορφα ξωκλήσια. Στο μονοπάτι Φηρών-Ημεροβιγλίου-Οίας θα συναντήσετε τον Αγιο Αντώνιο, τον Προφήτη Ηλία επάνω από το Ημεροβίγλι, το εκκλησάκι του Σταυρού στην κορυφή του Μαύρου Βουνού.
Στο μονοπάτι που οδηγεί από την αρχαία Θήρα στην Περίσσα ξεχωρίζει η Παναγία Κατεφιανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com