Social Icons

.

Pages

13 Απριλίου 2013

Τα δελφίνια μιλούν, έχουν κι ονόματα!

Τα δελφίνια αποδεικνύουν περίτρανα για άλλη μια φορά την ευφυΐα τους- και μάλιστα την κοινωνική ευφυΐα τους, μέσα από ένα πείραμα επιστημόνων του Wild Dolphin Ρroject στη Φλόριδα, στο πλαίσιο του οποίου άνθρωποι και δελφίνια «συνομίλησαν» σε μια κοινή πρωτόγονη γλώσσα.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη του είδους η οποία διεξάγεται σε δελφίνια τα οποία ζουν στο φυσικό περιβάλλον τους και όχι υπό συνθήκες αιχμαλωσίας. Επιστήμονες και δελφίνια δημιούργησαν μια δική τους γλώσσα η οποία αποτελούνταν από διαφορετικούς ήχους και σύμβολα.
«Πολλές και διαφορετικές μελέτες ως σήμερα αφορούσαν επικοινωνία του ανθρώπου με δελφίνια,κυρίως με δελφίνια που βρίσκονταν υπό αιχμαλωσία, στις οποίες το “βραβείο” κάθε φορά που το δελφίνι επικοινωνούσε επιτυχώς με τους ανθρώπους ήταν ένα ψάρι» ανέφερε η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Ντενίζ Χέρζινγκ μιλώντας στο Wired. com, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ σπάνιο να ζητήσει κάποιος από τα δελφίνια που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον τους να επικοινωνήσουν μαζί μας».

Το νέο πείραμα επικεντρώθηκε… σε μια «συζήτηση» μεταξύ δελφινιών και ανθρώπων, στην οποία το ένα είδος ζητούσε από το άλλο αντικείμενα όπως μια μπάλα. Επιστήμονες και δελφίνια συνεννοούνταν μέσω ενός ειδικού υποβρύχιου πληκτρολογίου στο οποίο το κάθε πλήκτρο έφερε ένα διαφορετικό σύμβολο και έβγαζε έναν συγκεκριμένο ήχο.

Όταν ένα δελφίνι πατούσε κάποιο πλήκτρο με τη μύτη του, οι ερευνητές τού πετούσαν το αντικείμενο που αντιστοιχούσε σε αυτό το πλήκτρο μέσα στο νερό. Αντιστοίχως το δελφίνι μπορούσε να «σφυρίξει» τον ήχο ενός πλήκτρου και τότε οι επιστήμονες του έριχναν και πάλι μέσα στο νερό το αντικείμενο που αφορούσε το συγκεκριμένο πλήκτρο.

Σε διάστημα τριών ετών, άνθρωποι και δελφίνια επικοινώνησαν με αυτόν τον τρόπο σε 40 διαφορετικές «συνεδρίες» διάρκειας μισής ώρας η καθεμία, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Αcta Αstronautica».Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως προέκυψε από το πείραμα τα νεαρά αρσενικά ήταν λίγο πιο αδιάφορα στην επικοινωνία ενώ τα νεαρά θηλυκά φαινόταν ότι απολάμβαναν την… κουβεντούλα. Σύμφωνα με τη δρα Χέρζινγκ «τα θηλυκά αγαπούν την επικοινωνία σε νεαρή ηλικία προτού αρχίσουν να έχουν αυξημένα καθήκοντα λόγω της μητρότητας».

Τα δελφίνια μοιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπους απ’ όσο νομίζαμε. Μια νέα μεγάλη έρευνα απέδειξε ότι φωνάζουν το ένα το άλλο με ονόματα. Τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους και τα άλλα μέλη του είδους τους ως άτομα με ξεχωριστές ταυτότητες, που ταυτοποιούνται με ξεχωριστούς κωδικούς ήχους.

Η Ερευνητική Μονάδα Θαλάσσιων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου Saint Andrews ανακάλυψε ότι μέσα στους πρώτες μήνες της ζωής του το κάθε δελφίνι αποχτά ένα ξεχωριστό σφύριγμα, ένα όνομα-υπογραφή που χρησιμεύει στην αναγνώρισή του.

Η έρευνα έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1960, όταν οι εκπαιδευτές δελφινιών παρατήρησαν πως τα αιχμάλωτα δελφίνια είχαν το δικό τους προσωπικό ρεπερτόριο από σφυρίγματα. Αυτό οδήγησε στη σκέψη ότι τα δελφίνια έχουν τη δική τους γλώσσα. Ωστόσο η θεωρία ήταν, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αμφιλεγόμενη, και δεν υπήρχαν τα μέσα για να ερευνηθεί, ενώ πλέον έχει αποδειχθεί.

Το έργο τής παραπάνω ερευνητικής μονάδας βασίζεται σε μια ομάδα δελφινιών που ζουν στον κόλπο Σαρασότα της Φλόριντα και οι ειδικοί τα μελετούν για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Σε αυτό το διάστημα έχουν σχηματίσει μια λεπτομερή εικόνα για το κάθε δελφίνι, τις οικογενειακές και τις κοινωνικές του σχέσεις.

Έχουν επίσης ηχογραφήσει τους ήχους που βγάζουν τα δελφίνια και απομόνωσαν τα σφυρίγματα που είναι τα ονόματά τους, τα οποία εκπέμπουν ηχογραφημένα και στα οποία το εκάστοτε δελφίνι ανταποκρίνεται. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζονται και από στοιχεία του Προγράμματος Αγρίων Δελφινιών του Ατλαντικού Πανεπιστημίου της Φλόριντα που έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι 77 είδη κητοειδών (δελφίνια και φάλαινες) έχουν κανονικές βασικές γλώσσες.

Οι εγκέφαλοι των δελφινιών είναι σχεδόν το ίδιο μεγάλοι και περίπλοκοι με των ανθρώπων (αναλογικά με το σωματικό τους όγκο), επομένως εξελίχθηκαν σε ευφυΐα και αυτό συνεπάγεται ότι μπορούν να επικοινωνήσουν – μπορεί όμως να είναι τα μόνα ανάμεσα σε όλα τα ζώα, που έχουν ονόματα. Άλλες έρευνες έχουν ήδη ανακαλύψει στοιχεία αρκετά ανεπτυγμένης γλώσσας σε παπαγάλους, κοράκια και πιθήκους.

Η σύγκριση αυτής της ικανότητάς τους όμως με αυτή των δελφινιών, σε δυναμική είναι κάτω του είκοσι τοις εκατό σε σχέση με τα δελφίνια.

Η επικοινωνία με τα δελφίνια έχει ξεκινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com