Social Icons

.

Pages

6 Απριλίου 2013

Στάχτη: μη την πετάξετε, χρησιμοποιήστε την

 

Με τη άνοιξη να έχει «μπει» για τα καλά και τη θερμοκρασία να θυμίζει …καλοκαίρι, ξεχνάμε τον χειμώνα και μαζί με αυτόν και το αναμμένο τζάκι. Προσοχή, όμως μην πετάξετε τη στάχτη γιατί μπορεί να σας φανεί πολύτιμη.

Η στάχτη πολύτιμη; Κι όμως ναι. Στον κήπο, στα μαλλιά σας ακόμα και στο φαγητό. Και για του λόγου το αληθές, ορίστε οι 10 τρόποι για να τη χρησιμοποιήσετε.

1. Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα. Η αλισίβα είναι ένα αλκαλικό διάλυμα, που παρασκευάζεται με βρασμένο νερό και στάχτη από φυσικά ξύλα. Με απλά λόγια είναι το σταχτόνερο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απορρυπαντικό. Απλά βράστε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη με νερό και μετά σουρώστε το μείγμα. Το σταχτόνερο αυτό καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, ασημικά, πιάτα, επίμονες σκουριές κ.λπ.

2. Οι νοικοκυρές που θέλουν να φτιάξουν γλυκό καρπούζι, συνηθίζουν να καθαρίζουν τις φέτες από το φρούτο με αλισίβα, πριν το βράσουν, για να γίνει πιο τραγανό. Αλλά και στην παρασκευή του ψωμιού, η αλισίβα είναι χρήσιμη, καθώς του δίνει πλούσια γεύση και δεν τρίβεται. Οι ειδικοί μάλιστα λένε ότι, το σταχτόνερο βοηθά το στομάχι να απαλλαγεί από βλαβερούς μικροοργανισμούς.

3. Εάν βουτήξετε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα γυάλινες πόρτες και τζάμια.

4. Εάν πάλι ανησυχείτε για τους επίμονους λεκέδες στα ρούχα σας, απλά βάλτε πάνω στο λεκέ λίγη στάχτη και αφήστε την για πέντε λεπτά. Τρίψτε την με την ψίχα του ψωμιού (ναι, μην απορείτε) και μετά ξεπλύνετε.

5. Στην περίπτωση, που το ψυγείο σας μυρίζει, βάλτε σε ένα μικρό πιάτο λίγη στάχτη. Σύντομα οι δυσάρεστες οσμές θα εξαφανιστούν. Ανανεώστε τη στάχτη αν η μυρωδιά επιμένει.

6. Αν έχετε λιπαρά μαλλιά και τα συμβατικά σαμπουάν του εμπορίου δε σας ικανοποιούν, μπορείτε να λουστείτε με ….σταχτόνερο. Αν μάλιστα ξεβγάλετε με ξύδι, τα αποτελέσματα θα είναι μοναδικά. Επίσης, το λούσιμο με σταχτόνερο είναι μοναδική θεραπεία για να διώξετε τις ψείρες.

7. Επειδή άνοιξη σημαίνει ανθοφορία, ρίχτε λίγη στάχτη στα λουλούδια σας. Η στάχτη είναι ένα φυσικό λίπασμα, ευεργετικό για τους καρπούς και τα λουλούδια. Ωστόσο προσοχή, η στάχτη δεν είναι καλό να χρησιμοποιείτε με υπερβολή, ούτε ως λίπασμα σε όξινα εδάφη, όπου καρποφορούν πατάτες, βατόμουρα κλπ. Αντίθετα, είναι μοναδικός «θησαυρός» για ντομάτες, φασολιές, σπανάκι, αρακά, σκόρδα και τριανταφυλλιές.

8. Παράλληλα, αν προσθέσετε λίγη στάχτη στα φυτά σας, τα έντομα, τα ζώα και τα διάφορα παράσιτα δεν θα τα πλησιάσουν. Επιπλέον, για να προστατεύσετε την αποθήκη και τον κήπο σας από τα μυρμήγκια και τα ποντίκια, αλλά και τη ντουλάπα σας από τον σκόρο, βάλτε λίγη στάχτη.

9. Η στάχτη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μειώσετε την υγρασία στο περιβάλλον σας, ειδικά σε μέρη όπως είναι ο νεροχύτης, τα υπόγεια και τα ντουλάπια.

10. Εάν τραυματιστείτε, ενώ ετοιμάζετε τον κήπο σας, μη διστάσετε να ανακατέψετε λίγο χειροποίητο σαπούνι με σταχτόνερο και να αλείψετε την πληγή σας. Η επούλωση θα είναι αρκετά γρήγορη και το μείγμα θα εξοντώσει τα μικρόβια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com