Social Icons

.

Pages

19 Απριλίου 2013

Η Γη του… πυρός

Η Γη του… πυρός

Φλεγόμενη και κατακόκκινη πριν 66 εκ. έτη

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για το τι συνέβη όταν πριν από 66 εκατομμύρια έτη ένας μεγάλος αστεροειδής έπεσε στη Γη προκαλώντας την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Μια νέα μελέτη σκιαγραφεί την εικόνα της Γης αμέσως μετά τη τρομερή σύγκρουση. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πλανήτης μας έγινε ένας κυριολεκτικά κολασμένος κόσμος όπου τα πάντα αποτεφρώνονταν κάτω από έναν κατακόκκινο ουρανό.

Κρητιδική... κόλαση

Ερευνητές του ινστιτούτου περιβαλλοντικών ερευνών CIRES πραγματοποίησαν μια προσομοίωση για να δουν τι συνέβη στη Γη μετά την πτώση του αστεροειδή πριν από 66 εκατομμύρια έτη. Η προσομοίωση αποκάλυψε μια εικόνα που ακόμη και εκφράσεις όπως «βιβλική καταστροφή» μοιάζουν πολύ φτωχές για να την περιγράψουν.

Η προσομοίωση έδειξε ότι η σύγκρουση προκάλεσε μια πλανητική θύελλα φωτιάς, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ερευνητές. Τα δάση αποτεφρώθηκαν όπως και ο,τιδήποτε άλλο δεν ήταν προστατευμένο κάτω από το έδαφος ή κάτω από το νερό. «Είναι πιθανό ότι η  συνολική ποσότητα υπέρυθρης θερμότητας ισοδυναμούσε με εκείνη που θα παραγόταν αν σε όλη την επιφάνεια της Γης ανά επτά χλμ υπήρχε έκρηξη μιας βόμβας υδρογόνου ενός μεγατόνου» αναφέρει ο Ντάγκλας Ρόμπερτσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Μια βόμβα υδρογόνου ενός μεγατόνου έχει ισχύ παρόμοια με εκείνη 80 πυρηνικών βομβών σαν εκείνη που έπεσε στη Χιροσίμα.

Εξαφανίστηκε το 80% των ειδών

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η θερμοκρασία στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας άγγιξε τους 1500 βαθμούς Κελσίου και ο ουρανός απέκτησε ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Η θεωρία της πλανητικής θύελλας φωτιάς δεν είναι καινούργια και υπάρχουν μάλιστα και κάποια ευρήματα όπως στρώματα καπνού που χρονολογούνται στο όριο μεταξύ Κρητιδικής και παλαιογενής περιόδου περίπου ένα εκατομμύριο έτη μετά την σύγκρουση. Τα στρώματα αυτά οποία υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας παγκόσμιας πυρκαγιάς. «Τα δεδομένα που προκύπτουν μας δείχνουν ότι σε όλο τον πλανήτη εκδηλώνονταν συνεχώς εκτεταμένες πυρκαγιές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανισθεί το 80% της ζωής στη Γη» υποστηρίζει ο Ρόμπερτσον. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research-Biogeosciences».

Εν μέσω γιγάντιων πυρκαγιών εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com