Social Icons

.

Pages

3 Μαρτίου 2013

Έλληνας εφευρέτης κατασκεύασε τη «στολή του Spiderman»

Η εφεύρεση του Βίκτωρα Ματεεβίτσι παρέχει αντίληψη κάθε επικείμενου κινδύνου

Magnify Image

Στο ομώνυμο κόμικ, ο «Σπάιντερμαν» Πίτερ Πάρκερ, μετά από δάγκωμα μεταλλαγμένης αράχνης, αναπτύσσει υπερδυνάμεις, καθώς και την «αίσθηση της αράχνης» που του επιτρέπει να νιώθει τον κίνδυνο ακόμα και όταν δεν τον βλέπει. Η αίσθηση αυτή μπορεί να γίνει διαθέσιμη σε όλους σύντομα, χάρη σε εφεύρεση του Έλληνα Βίκτωρα Ματεεβίτσι, υποψήφιου διδάκτορα στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Οπτικοποίησης του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Ο Ματεεβίτσι κατασκεύασε μια στολή που διαθέτει μικροσκοπικούς ρομποτικούς βραχίονες, συνδεδεμένους με μια σειρά υπερηχητικών αισθητήρων. Όταν οι αισθητήρες εντοπίσουν κοντινά αντικείμενα ή γενικά νιώσουν κίνηση, ασκούν πίεση στο σώμα του ατόμου που φοράει τη στολή, πίεση η οποία μάλιστα αυξάνεται όσο πλησιάζει ο «κίνδυνος». Η στολή διαθέτει επτά αισθητήρες, έτσι ώστε να παρέχει κάλυψη σχεδόν 360 μοιρών στον χρήστη.

Σύμφωνα με το Forbes, δοκιμές της εφεύρεσης έγιναν σε φοιτητές που φόρεσαν τη στολή με καλυμμένα τα μάτια τους. Στη συνέχεια, δέχτηκαν «επιθέσεις» στις οποίες αντιδρούσαν εκτοξεύοντας χάρτινες λεπίδες. Η αντίδραση προς την «απειλή» ήταν επιτυχημένη στο 95% των περιπτώσεων. Η στολή, που ζυγίζει λιγότερο από ενάμισι κιλό, δοκιμάζεται τώρα για περιπτώσεις βαδίσματος με κλειστά μάτια, ώστε να ελεγχθεί πιθανή χρήση της από τυφλούς.

Magnify Image

Ο Έλληνας εφευρέτης συνεργάστηκε με δύο συμφοιτητές του, τον Μπραντ Χάγκαντον και τον Μπράιαν Κιούνζερ, με τους οποίους ανέπτυξε και υλοποίησε την ιδέα στο πλαίσιο μαθήματος του πανεπιστημίου τους. Η σκέψη που τους οδήγησε στη δημιουργία της στολής ήταν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να αυξήσουν την ανθρώπινη αντίληψη του περιβάλλοντα χώρου. Έτσι, ο άνθρωπος θα μπορεί να αντιδρά σε αόρατους κινδύνους, όπως η ραδιενέργεια που δε γίνεται αισθητή με την όραση ή την όσφρηση αλλά είναι ιδιαίτερα επιβλαβής.

Η πρωτότυπη κατασκευή κόστισε περίπου 500 δολάρια και ο Ματεεβίτσι με τους συνεργάτες του ερευνούν τρόπους μαζικής παραγωγής ώστε να μειωθεί το κόστος. Η εφεύρεσή τους θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα σε διεθνές συνέδριο στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com