Social Icons

.

Pages

6 Μαρτίου 2013

Μήπως πρέπει να ...αποσυνδεθούμε (έστω για λίγο) από την τεχνολογία;

 

Το θεωρούμε ακατόρθωτο και όμως δεν είναι. Απλά, σκεφτείτε, ότι πριν μερικά χρόνια, οι περισσότεροι δεν είχαμε την πολυτέλεια του pc, του ipad, του iphone, ούτε καν του κινητού τηλεφώνου. Μήπως ήμασταν πιο υγιείς τότε;

Από την εποχή του πρώτου κινητού τηλεφώνου στην Ελλάδα (για τους νεότερους: επρόκειτο για ένα τεράστιο αντικείμενο, συνήθως με …βιδωτή κεραία και μικρή ασπρόμαυρη οριζόντια οθόνη) μέχρι το instagram και το twitter, τα πράγματα έχουν αλλάξει απίστευτα στον τομέα της χρήσης της τεχνολογίας σε καθημερινή βάση.

Εκτός από τις θεαματικές ικανότητες (ανεξαρτήτου ηλικίας) των περισσοτέρων στην τεχνολογική εξέλιξη, η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να σκεφτεί πότε ήταν η τελευταία φορά που διάβασε ένα βιβλίο, έλυσε ένα σταυρόλεξο ή βγήκε βόλτα με φίλους, χωρίς να κοιτά ανυπόμονα (και ακατάπαυστα) το κινητό του. Μήπως τελικά είμαστε …στην πρίζα, μόνιμα; Και ποιες είναι οι αλλαγές που έχει φέρει η τεχνολογία στη ζωή του καθενός;

Αντίο αυτοσυγκέντρωση και δημιουργικότητα

Το κινητό τηλέφωνο χτυπά, η ένδειξη του msn αναβοσβήνει μόνιμα (και τις περισσότερες φορές ενοχλητικά), στο twitter οι followers δε λένε να σταματήσουν και το chat του facebook έχει γεμίσει με φίλους, που επιμένουν να σας μιλούν. Αναρωτιέστε ακόμα που έχει πάει η αυτοσυγκέντρωση και η δημιουργικότητα; Απορείτε γιατί δε μπορείτε να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας;

Είναι αυτονόητο, ότι όσο multitasking και αν θεωρούμε τον εαυτό μας, ο εγκέφαλος αδυνατεί να συγκεντρωθεί με τόσους αντιπερισπασμούς ταυτόχρονα. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «popcorn brain», όπου όλη αυτή η αδιάκοπη τεχνολογική ενόχληση, προκαλεί υπερδιέγερση στον εγκέφαλο, κάνοντας αδύνατο το γεγονός να προσαρμοστεί σε μία αργή και αδιάφορη τεχνολογικά ζωή…offline.

Ουφ, αγχώθηκα πάλι

Ας παραδεχτούμε επιτέλους, ότι όλοι πάσχουμε από ένα είδος διαταραχής, την επονομαζόμενη «αγχωτική διαταραχή της κοινωνικής δικτύωσης». Αν και δεν πρόκειται για επιστημονικά αναγνωρισμένη διαταραχή (ακόμα τουλάχιστον), η σύγχρονη αυτή «πάθηση» επηρεάζει λίγο έως πολύ όλους τους χρήστες.

Οι αναπάντητες κλήσεις και τα email, τα like και τα retweet, που δεν είναι όσα θα ήθελε ο καθένας, δημιουργούν αυτή τη διαταραχή αυξάνοντας το άγχος, χωρίς στην ουσία να υπάρχει λόγος. Μη ξεχνάτε δε, ότι το άγχος από όπου και αν προέρχεται, έχει διάφορες και ποικίλες επιδράσεις στην υγεία. Αγχωθήκατε;

Καληνύχτα;

Η εποχή της μοναξιάς έχει καταργηθεί με την έλευση της τεχνολογίας. Ο λόγος απλός: πλέον κανείς (ή σχεδόν κανείς, ας μην είμαστε απόλυτοι) δεν κοιμάται μόνος του. Το κινητό σε απόσταση αναπνοής έχει γίνει ο μόνιμος και σταθερός σύντροφος του καθενός.

Αλλά ο σύντροφος αυτός είναι λίγο…ενοχλητικός. Μπορεί να κουδουνίζει το βράδυ, να βουίζει (αν τον έχουμε βάλει στο αθόρυβο) ή να μας ενημερώνει με το …άπλετο φως του, ότι έχει φορτιστεί. Εκτός αυτού, μας ξυπνά και το πρωί…άγαρμπα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η «σχέση» αυτή είναι καταστροφική για έναν ήρεμο ύπνο.

Πόνος, όχι αστεία

Ναι, η αλήθεια είναι, ότι η τεχνολογία, μας πονά….στην κυριολεξία. Σκεφτείτε απλά, πόσες ώρες αφιερώνετε μπροστά σε έναν υπολογιστή. Τώρα, προσπαθήστε να κουνηθείτε. Το αισθάνεστε το πιάσιμο;

Τα πόδια, η μέση, η πλάτη (για να μη μιλήσουμε για τον εγκέφαλο) έχουν σοβαρές σωματικές επιπτώσεις από την πολύωρη έκθεση στον υπολογιστή. Για τους πιο «προχωρημένους» βέβαια, υπάρχει η τενοντίτιδα και ο πόνος στα δάχτυλα, τον καρπό και τα χέρια, γενικότητα.

Οδήγηση hands…free

Όσα gadgets και αν κυκλοφορήσουν για να κάνουν την τεχνολογία να συμβαδίσει με την οδήγηση, η πικρή αλήθεια είναι μία: όταν μιλάμε στο τηλέφωνο (με ή χωρίς handsfree ή ό,τι άλλο μπορεί να παρέχει ένα smartphone), πολύ απλά δε κοιτάμε τον δρόμο.

Τα αποτελέσματα αυτής της απερίσκεπτης κίνησης μπορεί εύκολα να αποβούν μοιραία. Μάλιστα, η New York Times δημοσίευσε έρευνα που διεξήχθη σε επαγγελματίες οδηγούς, η οποία ανέφερε ότι ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν 23 φορές μεγαλύτερος, όταν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Με απλά λόγια, όπως πολύ σοφά έλεγε και το παλιό, προ gadets, άσμα, «οδηγώ και σε σκέφτομαι, και είναι αυτό επικίνδυνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com