Social Icons

.

Pages

18 Μαρτίου 2013

Αλεξίσφαιρο ανθρώπινο "δέρμα"...κατασκευασμένο από ιστό αράχνης!

Τι θα έχουμε αν πάρουμε μια μικρή ποσότητα από τον ιστό της αράχνης και του προσθέσουμε λίγα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος;

Η απάντηση έρχεται από την Ολλανδία όπου μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα κομμάτι αλεξίσφαιρου γιλέκου, χρησιμοποιώντας κύτταρα ανθρώπινου δέρματος και μετάξι αράχνης το οποίο δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρωτότυπο αυτό υλικό είχε πράγματι την ιδιότητα να αποκρούει τις σφαίρες – αρκεί αυτές να μην κινούνται σε μεγάλη ταχύτητα.

Το αλεξίσφαιρο δέρμα έδειξε την υπεροχή του έναντι του φυσιολογικού ανθρώπινου δέρματος, αποκρούοντας σφαίρα που κινούνταν σε μειωμένη ταχύτητα.

Απέτυχε όμως στο να αποκρούσει  τη βολή όπλου διαμετρήματος 0,22mm,  σημείο αναφοράς για την προστασία αλεξίσφαιρου γιλέκου Τύπου 1.

Το αποτέλεσμα δεν αποθάρρυνε τον Ολλανδό καλλιτέχνη Jalila Essaidi,  ο οποίος, μαζί με την Ιατροδικαστική Γονιδιωματική Κοινοπραξία της Ολλανδίας δημιούργησαν το αλεξίσφαιρο δέρμα.

Το ‘ειδικό’ μετάξι της αράχνης προήλθε από γενετικώς τροποποιημένες  κατσίκες και σκουλήκια στο Πανεπιστήμιο Utah (Utah State University in Logan). Οι Αμερικανοί ερευνητές πέρασαν χρόνια συγκομιδής της πρωτεΐνης του μεταξιού της αράχνης από το κατσικίσιο γάλα, στην προσπάθεια τους να φτιάξουν τα νέα είδη των υπερ-ισχυρών ινών.

Ο κ. Essaidi συνδύασε το μετάξι της αράχνης με τα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα που πήρε από  το Πανεπιστήμιο Leiden (Leiden University Medical Center) της Ολλανδίας.

Η τελειοποίηση του αλεξίσφαιρου δέρματος απέχει πολύ από την πλήρη προστασία του ανθρώπινου σώματος από τις ριπές όπλων. Δίνει όμως μία γεύση από τι θα κάλυπτε τις προσδοκίες του μελλοντικού στρατιώτη ή υπερήρωα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο στρατός των ΗΠΑ και άλλες ένοπλες δυνάμεις έχουν επιδιώξει την ανεύρεση νέων τρόπων προστασίας των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης και έχουν δείξει ενδιαφέρον στο να ανακαλύψουν το απόλυτο ‘γονίδιο του πολεμιστή’.

Προς το παρόν, το αλεξίσφαιρο δέρμα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ‘Naturalis’ της Ολλανδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com