Social Icons

.

Pages

26 Μαρτίου 2013

Πες μου ποια εποχή γεννήθηκε να σου πω τι χαρακτήρας είναι!

Η δύναμη της θετικής σκέψηςΤα παιδιά γελάνε συχνά, έχουν πάντα ελπίδα και βλέπουν αισιόδοξα τη ζωή. Μπορούν να μείνουν έτσι για πάντα; Ένας κλάδος της Ψυχολογίας υποστηρίζει ότι αν τα βοηθήσουμε θα γίνουν «θετικοί» άνθρωποι.

Η εποχή που γεννιόμαστε μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξή μας στη ζωή και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες και, όχι, δεν έχει καμία σχέση με την αστρολογία!

Φανταζόσασταν ποτέ ότι ο χαρακτήρας του παιδιού σας μπορεί να επηρεαστεί και από το εάν θα γεννηθεί το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο; Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι παράγοντες όπως η θερμοκρασία, οι ιώσεις που κυκλοφορούν και ενδέχεται να προσβάλλουν τη μέλλουσα μητέρα, η έκθεση στο ηλιακό φως, οι συνήθειες στον τρόπο ζωής και τη διατροφή -που αλλάζουν μαζί με την εποχή- ρυθμίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στο ενδομήτριο περιβάλλον και κατά συνέπεια τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται ο καινούργιος οργανισμός. Παράλληλα, οι διακυμάνσεις του ηλιακού φωτός και η αναλογία ημέρας/νύχτας που διαφέρει ανάλογα με την εποχή μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο του εμβρύου που αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα, με αποτέλεσμα να «σημαδέψουν» και την προσωπικότητά του. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα χαρακτηριστικά που φέρεται ότι προσδίδει η εποχή της γέννησης στο παιδί είναι αντίστροφα για τα δύο ημισφαίρια, όπως συμβαίνει και με τις κλιματικές συνθήκες. Μάθετε, λοιπόν, ποια είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει προσδώσει στο παιδί σας η εποχή κατά την οποία γεννήθηκε.

Τα παιδιά του καλοκαιριού
Τα παιδιά που γεννιούνται κάτω από το εκτυφλωτικό φως του καλοκαιρινού ήλιου τείνουν να έχουν μια πιο «ηλιόλουστη» διάθεση απέναντι στη ζωή. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στη Γερμανία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, τα «καλοκαιρινά» (όπως και τα «ανοιξιάτικα») παιδιά θεωρούν τους εαυτούς τους πιο «τυχερούς» από όσους έχουν γεννηθεί σε άλλες εποχές του χρόνου, κι αυτό τους χαρίζει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ στατιστικά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν στη ζωή τους από κατάθλιψη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χερτφορσάϊρ στην Αγγλία, αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο ότι οι μητέρες τους εκμεταλλεύονται τον καλό καιρό και βγαίνουν πολύ σε εξωτερικούς χώρους μαζί με το μωρό. Το γεγονός αυτό μπορεί να βοηθήσει την ίδια τη μητέρα να μειώσει τις πιθανότητες να πάθει επιλόχειο κατάθλιψη, αλλά και να κάνει το μωρό πιο κοινωνικό, ενεργητικό και ευδιάθετο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής του. Από την άλλη, τα παιδιά που γεννιούνται το καλοκαίρι είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν οι καλύτεροι μαθητές της τάξης τους -αφού η στατιστική τα κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις των αριστούχων μαθητών-, ενώ ενδέχεται να αναπτύξουν μυωπία, καθώς η έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη «λεπτή» διαδικασία της ανάπτυξης της όρασης, αυξάνοντας τη δυσκολία να εστιάζουν σε αντικείμενα που βρίσκονται μακριά.

Αν γεννήσατε το καλοκαίρι: Το μωρό σας εκτιμά πολύ τη σωματική δραστηριότητα και την επαφή με τη φύση. Γι’ αυτό, βάλτε στο πρόγραμμά σας μια βόλτα μέχρι το κοντινό πάρκο ή την παιδική χαρά, όσο πιο συχνά μπορείτε.

Τα παιδιά του φθινοπώρου
Ονειρεύεστε να βρεθείτε μια μέρα σε ένα κατάμεστο στάδιο και να αποθεώνετε μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους το παιδί σας να συντρίβει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο; Εάν έχετε γεννήσει σε κάποιον από τους μήνες του φθινοπώρου, τότε οι πιθανότητες το όνειρό σας να γίνει μια μέρα πραγματικότητα είναι σημαντικά περισσότερες από όσες του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες του κόσμου, τα παιδιά που γεννιούνται το φθινόπωρο τείνουν να αγαπούν τα σπορ και να έχουν καλύτερες αθλητικές επιδόσεις από τα υπόλοιπα. Αλλά και στο σχολείο, φαίνεται πως τα καταφέρνουν καλύτερα. Σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Αγγλία, που δημοσιεύτηκε στους «Sunday Times», τα παιδιά που γεννιούνται το Σεπτέμβριο είναι πιο πιθανό να περάσουν στο πανεπιστήμιο, σε σχέση με τους συμμαθητές τους. Επιπλέον, τα παιδιά που γεννιούνται τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο έχουν στατιστικά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Στα μειονεκτήματα ανήκει η αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν από αλλεργίες και άσθμα, πιθανότατα επειδή οι μητέρες τους έχουν περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης τους εκτεθειμένες στη γύρη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Αν γεννήσατε το φθινόπωρο: Ενισχύστε την κλίση του παιδιού για τα σπορ και την αγάπη για μάθηση από πολύ νωρίς. Φροντίστε να έρχεται σε επαφή με διαφορετικά ερεθίσματα και πείτε του πολλά «μπράβο» για να τονώσετε ταυτόχρονα την αυτοπεποίθησή του.

Τα παιδιά του χειμώνα
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα παιδιά που γεννήθηκαν τους χειμερινούς μήνες γίνονται πιο δυνατά, πιο έξυπνα και συχνά πιο επιτυχημένα από τα υπόλοιπα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι οι μητέρες τους διανύουν το μεγαλύτερο μέρος της εγκυμοσύνης τους κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες και έτσι τρέφονται καλύτερα, αφού τότε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν περισσότερες βιταμίνες. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, το γεγονός ότι δεν εκτίθενται κατά τη νεογνική ηλικία στο έντονο ηλιακό φως έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να έχουν καλύτερη όραση και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα στη ζωή τους μυωπία. Από την άλλη, τα παιδιά που γεννιούνται το χειμώνα είναι πιο ευάλωτα σε τροφικές αλλεργίες, πιθανότατα επειδή συχνά παρουσιάζουν έλλειψη της βιταμίνης D, η οποία συντίθεται με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Για τον ίδιο λόγο, ενδέχεται να γίνουν και πιο απαισιόδοξα ως χαρακτήρες. Τέλος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, είναι περισσότερο επιρρεπή στην παχυσαρκία.

Αν γεννήσατε το χειμώνα: Ενισχύστε την τάση του παιδιού να αποκτήσει ένα γερό και μυώδη σωματότυπο, φροντίζοντας να τρέφεται σωστά. Καθώς το βιολογικό του ρολόι είναι πιθανό να λειτουργεί λίγο πιο αργά από το κανονικό, είναι σημαντικό να εφευρίσκετε κάθε τόσο τρόπους που θα τονώνουν τη θετική του διάθεση και την ενεργητικότητά του, όπως ο αθλητισμός, το παιχνίδι με φίλους ή οι βόλτες στη φύση.

Τα παιδιά της άνοιξης
Εάν το παιδί σας είναι κοριτσάκι, τότε είναι αρκετά πιθανό να αποκτήσετε μια μέρα και εγγόνια, αφού έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες που γεννιούνται την άνοιξη είναι παραγωγικές για περισσότερα χρόνια και αποκτούν περισσότερα παιδιά από όσες έχουν γεννηθεί το χειμώνα. Τα αγόρια, από την πλευρά τους -ιδιαίτερα αυτά του Μαΐου-, χαρακτηρίζονται από επιμονή και πείσμα. Στατιστικά, τα μωρά της άνοιξης είναι κατά 2,2 χιλιοστά πιο ψηλά από τα «χειμωνιάτικα» και έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής, δηλαδή αναμένεται να ζήσουν πολλά χρόνια. Επιπλέον, οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που τα γενέθλιά τους είναι από το Μάρτιο μέχρι και το Μάιο έχουν μια πιο αισιόδοξη οπτική και είναι πιο χαρούμενοι από όσους έχουν γεννηθεί σε κάποιον από τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Από την άλλη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν διατροφικές διαταραχές, ενώ είναι πιο επιρρεπείς στις ιώσεις και τα ατυχήματα.

Αν γεννήσατε την άνοιξη: Ενδυναμώστε το ανοσοποιητικό του και βάλτε γερές βάσεις για να είναι το μωρό σας υγιές και χαρούμενο για ολόκληρη τη ζωή του, διδάσκοντάς του από νωρίς τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Τονώστε την αυτοπεποίθησή του δίνοντας έμφαση στα επιτεύγματά του και όχι σε ζητήματα που αφορούν την εικόνα του, για να μην ενισχύσετε την τάση του για ανορεξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com