Social Icons

.

Pages

10 Μαρτίου 2013

Ο πρώτος λεπτομερής χάρτης του εγκεφάλου μας!

Ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε μια σειρά από υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες που αναπαριστούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τέτοιο τρόπο που αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην μέχρι τώρα κατανόηση της λειτουργίας του συγκεκριμένου οργάνου.

Μετά από μια πενταετή έρευνα 100 επιστημόνων που προέρχονται από δέκα διεθνή ερευνητικά κέντρα, οι συμμετέχοντες κοινοποίησαν αρκετά νέα δεδομένα με τα οποία ευελπιστούν ότι η επιστημονική κοινότητα θα προάγει ακόμη πιο εύκολα τις γνώσεις της σχετικά με την αλληλοεπίδραση των εγκεφαλικών νευρώνων και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το Human Connectome Project, το οποίο αποτελείται από Ευρωπαίους και Αμερικανούς επιστήμονες, στοχεύει στην συλλογή δεδομένων που προέρχονται από σύγχρονες μεθόδους ψηφιακής ανάλυσης του εγκέφαλου με απώτερο σκοπό την δωρεάν κυκλοφορία αυτών ώστε οι επιστήμονες να επεκτείνουν τις ανακαλύψεις τους για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

Τα αρχικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν, περιλαμβάνουν εικόνες που σβανάρουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε συνδυασμό με στοιχειά που αφορούν συμπεριφορές της ανθρώπινης προσωπικότητας όπως χαρακτηρολογικές διαφορές, νοητική ικανότητα, συναισθηματική έκφραση και αντιληπτική λειτουργία από ένα σύνολο 68 ενήλικων εθελοντών. Το αξιοσημείωτο της συγκεκριμένης έρευνας σχετίζεται με την συγκριτικά υψηλότερη ευκρίνεια της συγκεκριμένης μεθόδου σε αντίθεση με τις αντίστοιχες συμβατικές απόπειρες απεικόνισης του υπό εξέταση οργάνου. Ο τελικός αριθμός ενός ολοκληρωμένου δείγματος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η έρευνα ανέρχεται στους 1200 εθελοντές, μια διαδικασία που προβλέπεται να είναι αρκετά χρονοβόρα.

Το σύνολο των δεδομένων περιλαμβάνει και πληροφορίες σχετικές με την συμβατότητα των ανθρωπίνων εγκέφαλων μεταξύ τους, βάσει των ομοιοτήτων που παρουσιάζονται στις αντίστοιχες μαγνητικές τομογραφίες.  Μια άλλη ανακάλυψη που είναι υπό διερεύνηση άφορα την δυνατότητα του ανθρωπινού μυαλού να εκπέμπει ασυνείδητα μηνύματα κάτι το οποίο εδράζεται στην χρήση της λεύκης ουσίας του εγκέφαλου μας. Κάθε εθελοντής σκαναρίστηκε ενώ εκτελούσε μια ποικιλία  εγκεφαλικών λειτουργιών και με αυτό τον τρόπο αποσπάσθηκε ένα μεγάλο  εύρος πληροφοριών για τα διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας της ανθρώπινης αντιληπτικότητας. Ξεχωριστή ομάδα  προς παρακολούθηση στα παραπάνω πειράματα είναι όσοι από τους εθελοντές σχετίζονται με δεσμούς αίματος και δη τα δίδυμα. Ο σκοπός της διάκρισης τους από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες άφορα την εξέταση των γονιδίων κληρονομικότητας σχετικά με τους νευρώνες, κάτι που θα διευκολύνει στην αντιμετώπιση χρόνιων νόσων του ανθρωπινού εγκέφαλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com