Social Icons

.

Pages

26 Μαρτίου 2013

Το Πραγματικό Τρενάκι του Τρόμου

Διασκέδαση μέχρι θανάτου!

Ο Λιθουανός αρχιτέκτονας Julijonas Urbonas, πρώην εργαζόμενος σε λούνα παρκ, εμπνεύστηκε το Εuthanasia Coaster, στα πλαίσια της διδακτορικής του εργασίας το 2010, στο Royal College of Art, με θέμα «Η Αισθητική της Βαρύτητας». Στόχος του τρένου είναι να σκοτώνει τους επιβάτες του, αφού πρώτα τους διασκεδάσει με «κομψότητα και ευφορία», όπως δηλώνει ο εμπνευστής του. Ο θάνατος επέρχεται από εγκεφαλική υποξία, που σημαίνει πως ο επιβάτης χάνει τις αισθήσεις του και τελικά πεθαίνει εξ' αιτίας της ανεπαρκούς οξυγόνωσης του εγκεφάλου του.

th720_6f04174c6a5bd807157d9b0d491d6348Euthanasia_Coaster_clothoid-shape

Σύμφωνα με τα σχέδια θα έχει χώρο για 24 επιβάτες. Θα ξεκινά με μία απότομη ανυψωτική κλίση 510 μέτρων, που θα διαρκεί 2 λεπτά, μέχρι να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του. Από αυτό το σημείο και  με ταχύτητα ως και 360 χιλιόμετρα την ώρα θα πορεύεται κάθετα προς επτά θανατηφόρες αναστροφές. Η διάμετρος της καθεμίας θα είναι ολοένα και μικρότερη και μετά το πέρασμά τους, το τρένο θα χάνει ταχύτητα και μετά από μια απότομη δεξιά στροφή θα σταματά, για να αποβιβαστούν τα πτώματα και να επιβιβαστούν οι μελλοθάνατοι. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνεται ύστερα από 7,5 χιλιόμετρα διαδρομής και θα παίρνει μόλις τρία λεπτά και είκοσι δεύτερα.

Euthanasia_Coaster_drawing-invert_final

Σύμφωνα με τον Julijonas Urbonas, αυτή η κατασκευή προσφέρει κάτι παραπάνω από τον θάνατο. Όχι ότι του δίνει κάποια διαφορετική σημασία ή δημιουργεί ένα ειδικό τελετουργικό, αλλά δίνει στο θάνατο μία νέα θέση στην πολιτισμική εμπειρία. Μια καινούρια συσχέτιση. Το πρότζεκτ ήταν και είναι υποθετικό, η νομοθεσία για την ευθανασία έχει παραμείνει αμετάβλητη και οργανώσεις κατά της ευθανασίας, όπως η Care, Not Killing αντιτέθηκαν έντονα απέναντι στην μακάβρια αυτή κατασκευή.

Πάντως, το Euthanasia Coaster θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εναλλακτικό τρόπο εκτέλεσης της θανατικής ποινής. Θα φανταζόταν κάποιος έναν νομοθέτη τόσο λίγο σοβαροφανή, ώστε να αντικαταστήσει την τρομερή μορφή του δημίου με τον διευθυντή  ενός λούνα παρκ; Και τότε ποιος από τους υποστηρικτές της θανατικής ποινής θα κατάφερνε να κρύψει πως είναι απόλαυση ο φόνος του ενόχου; Επιπλέον, θα παραχωρούσαν μέρος αυτής της απόλαυσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com