Social Icons

.

Pages

7 Μαρτίου 2013

«Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα»

 

«Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» ναι ...αλλά «Ένα μήλο την ημέρα, κάθε μέρα..» Η έκφραση αυτή δεν είναι ένα απλό παιχνίδι με ομοιοκαταληξίες, ούτε διατυπώθηκε στην τύχη. Αποκαλύπτει την εμπειρία γενεών και συμπυκνώνει τη σοφία τους σε μια αράδα με απλά λόγια που δυστυχώς αν και τα μαθαίνουμε μικροί συνήθως δεν τα εφαρμόζουμε μεγάλοι... «Άλλο να το λες κι άλλο να το κάνεις»


Το μήλο στη συγκεκριμένη παροιμιώδη εμπειρική συνταγή ευζωίας δεν αναφέρεται μόνο στο τραγανό φρούτο που πρόσφερε η Εύα στον Αδάμ, ο Πάρης στην Ελένη κλπ . Ούτε εννοεί, αποκλειστικά, το γεμάτο φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πολλές άλλες ευεργετικές φυτοχημικές και αντιγηραντικές ουσίες επιδόρπιο που παίρναμε παιδιά, καρφωμένο με μια οδοντογλυφίδα, από τα χέρια της μαμάς στα απογευματινά διαλείμματα του παιχνιδιού.
Γιατί το μήλο, που σε ημερήσια δόση αχρηστεύει μετά βεβαιότητος τους γιατρούς και τα φάρμακα, έχει ευρύτερη σημασία: συμβολίζει οτιδήποτε μας κάνει καλό, οτιδήποτε μας χαρίζει υγεία, οτιδήποτε μας βοηθά να ζούμε καλύτερα.
Συμβολίζει τη δυνατότητά μας να ζούμε… όπως μας αξίζει να ζούμε: Τρώγοντας ό,τι μας κάνει καλό κι αποφεύγοντας ό,τι μας βλάπτει… Τρώγοντας όσο χρειάζεται, ελαφριά και υγιεινά, και συνδυάζοντας σωστά ποιοτικές, αληθινές και αγνές τροφές. Και βέβαια προσφέροντας στο σώμα μας την άσκηση αλλά και τη χαλάρωση που χρειάζεται.
Ναι! Όλα αυτά κρύβονται σ’ ένα «μήλο», δηλαδή σε κάθε μικρή καθημερινή συνήθεια που μας χαρίζει υγεία και ευεξία και μας θυμίζει το ουσιαστικό νόημα της υγείας που δεν είναι, βέβαια, η απουσία της ασθένειας αλλά η άρτια λειτουργία του οργανισμού μας. Γιατί πραγματική υγεία είναι η ευεξία, η ενέργεια δηλαδή που νιώθουμε όταν προφέρουμε στο σώμα και το μυαλό μας ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί σε άψογη φόρμα και να αντιμετωπίσει μόνο του κάθε εισβολή. Μ΄ άλλα λόγια η υγεία είναι ζωή και όχι επιβίωση… Και κερδίζεται με την πρόληψη και όχι με καταστολή της αρρώστιας.
Κερδίζεται «μ’ ένα μήλο την ημέρα» που το τρώμε πριν αρρωστήσουμε, ακριβώς για να μην αρρωστήσουμε, αλλά για να είμαστε πάντα γεμάτοι ζωή.

Ένα μήλο αρκεί για να γίνει η αρχή! Αρκετοί που καταλαβαίνουν το νόημα της παροιμίας, ρωτούν αν ένα μήλο την ημέρα είναι αρκετό… «Ένα μήλο την ημέρα, κάθε μέρα..» ναι.
«Αρκεί να μην κάνετε ό,τι αυτοκαταστροφικό μπορείτε για να ακυρώσετε τα ευεργετικά αποτελέσμα-τα αυτής της υγιεινής επαναληπτικής συνήθειας…» θυμίζοντάς ότι όποιος πιστεύει πως τρώγοντας ένα μήλο μετά από 4 προφιτερόλ ξορκίζει το γιατρό και την αρρώστια, απλώς κοροϊδεύει τον εαυτό του και κάνει εμάς να γελάμε.
Ένα μήλο από μόνο του δεν κάνει τη διαφορά. Είναι όμως μια πολύ καλή αρχή. Αν αντί για ένα γλυκό γεμάτο ζάχαρη φάτε ένα φρούτο, έχετε κάνει ήδη ένα τεράστιο βήμα! Αντικαθιστώντας σταδιακά τις κακές συνήθειες με καλές μπαίνετε, βήμα με βήμα και μέρα με τη μέρα, στο δρόμο στο δρόμο της ευεξίας, δηλαδή της πραγματικής υγείας. Τόσο απλά… Χωρίς μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, αλλά με σταθερότητα, επιμονή και υπομονή.
Το μήλο συμβολίζει ό,τι καλό μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας για να έχουμε καλύτερη υγεία. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας δεν θα φανεί από τη μια μέρα στην άλλη. Αν περιμένεις ότι τρώγοντας μερικά μήλα θα νοιώσεις γεμάτος ευεξία και περισσή ενέργεια, έχασες! Σίγουρα κάποια μικρή διαφορά θα τη διαπιστώσεις γρήγορα. Τη μεγάλη διαφορά, ωστόσο, θα τη νιώσεις αν διατηρήσεις την καλή συνήθεια για μέρες, μήνες και χρόνια. Μ’ άλλα λόγια «επανάληψις μήτηρ… πάσης ευζωίας». Ή αν προτιμάτε: Η καλή υγεία κερδίζεται με την αποβολή των κακών και με τη σταθερή επανάληψη των μικρών καλών συνηθειών.
Το ένα μήλο φέρνει το άλλο: Το καλύτερο στη «φιλοσοφία» του «ημερήσιου μήλου» είναι η διαπίστωση πως το ένα μήλο φέρνει κι άλλο, που θα πει ότι η μία καλή συνήθεια προκαλεί την επόμενη.
Για αυτό προτρέπω τους πάντες να ξεκινήσουν, έτσι απλά, μ’ ένα μήλο. Γιατί οι μεγάλες αλλαγές είναι δύσκολες, ενώ οι μικρές εμπεδώνονται και παράγουν αποτέλεσμα. Όταν αποκτούμε μια καλή συνήθεια και τη διατηρούμε με υπομονή και επιμονή, αρχίζουμε να βλέπουμε θετικά αποτελέσματα που μας ενθαρρύνουν να υιοθετήσουμε και άλλες παρόμοιες ευεργετικές «έξεις».
Εγώ ξεκίνησα με το μήλο. Όταν είδα ότι κάνει διαφορά, σκέφτηκα: «Για κοίτα.. Δουλεύει! Νιώθω καλύτερα… Τι άλλο μπορώ να κάνω για να νιώθω ακόμα καλύτερα;». Έτσι, το ένα μήλο την ημέρα έφερε τη μία σαλάτα την ημέρα, η σαλάτα – με τη σειρά της - έφερε το περπάτημα γύρω από το τετράγωνο, την κατάργηση του ασανσέρ και το ανέβασμα της σκάλας με τα πόδια, και η σκάλα έφερε λίγη ώρα διαβάσματος σε σταθερή ημερήσια βάση. Το ένα καλό έφερε το άλλο γιατί άρχισα να βλέπω πόσο μεγάλα είναι τα αποτελέσματα των μικρών καθημερινών καλών συνηθειών σε βάθος χρόνου.
Η καλή υγεία και η ευεξία δεν έχουν όρια. Δεν μπορείς να πεις ποτέ «Ωπ, Φτάνει! Είμαι πια αρκετά υγιής!». Πάντα γίνεται ακόμα καλύτερα… Η επιθυμία για καλύτερη υγεία δεν είναι απληστία. Πάντα μπορείς να κάνεις κάτι περισσότερο για να νιώθεις ακόμα νεότερος, ακόμα πιο ζωντανός! Γιατί ζωντανός δε σημαίνει να μην είσαι νεκρός. Ζωντανός σημαίνει να ζεις… σαν θεός!
Όσες καλές συνήθειες, λοιπόν, και αν έχω στο καθημερινό μου πρόγραμμα, ποτέ δεν ξεχνώ να τρώω το καθημερινό μου μηλαράκι - ακόμα και αν είναι εκτός εποχής. Το κάνω για να μου θυμίζει από πού ξεκίνησα. Το κάνω για να μου θυμίζει την απλή, απλούστατη, συνταγή για την κατάκτηση της ευζωίας:
«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα».
Μια καλή μικρή συνήθεια τη μέρα φέρνει υγεία και ευτυχία και κάνει την τεράστια διαφορά.
Αυτή η μικρή συνήθεια είναι το "γνωστό πέταγμα της πεταλούδας" που μπορεί να απογειώσει την ζωή σου και κατα συνέπεια την ζωή των γύρω σου. Διάβασε πως γίνεται.

SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com