Social Icons

.

Pages

22 Μαρτίου 2013

7 ιατρικά διλήμματα και οι λύσεις τους

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το 8ωρο του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιά και τη λειτουργία του εγκεφάλου και η πρωινή γυμναστική «ξυπνά» τον μεταβολισμό. Ποια είναι τα καθημερινά διλήμματα που αντιμετωπίζουμε, όταν κάτι από αυτά δε συμβαίνει;

Όταν είμαστε πραγματικά αγχωμένοι για να τα προλάβουμε όλα, κάνουμε πρώτα τις μεγάλες ή τις μικρές δουλειές;

Όταν κάποιος είναι αγχωμένος, χρειάζεται μία θετική εμπειρία, μία ώθηση, που θα τον απαλλάξει από το βάρος του άγχους, που σε συχνά οδηγεί σε αρρυθμίες, πονοκέφαλο και κακή λειτουργία του οργανισμού.

Η καλύτερη λύση, που θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να δείτε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, είναι να ολοκληρώνετε τις μικρές εργασίες που έχετε, τη μία μετά την άλλη, παρά να καταπιάνεστε με χρονοβόρα σχέδια, που θα εντείνουν το άγχος σας.

15 λεπτά στο ήλιο χωρίς αντηλιακό ή 2 ώρες με αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας;

Αναμφίβολα, εάν έχετε να επιλέξετε μία από τις δύο επιλογές, η καλύτερη είναι να απολαύσετε τον ήλιο έστω και δύο ώρες, φορώντας αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Αν και τα 15 (απροστάτευτα) λεπτά στον ήλιο θα σας παρέχουν την απαραίτητη δόση βιταμίνης D (ένα διατροφικό στοιχείο απαραίτητο για το μεταβολισμό του ασβεστίου), οι βλαβερές συνέπειες πολύ πιθανόν να σας κάνουν να μετανιώσετε την επιλογή σας.

Ο λόγος είναι, ότι η υπεριώδης έκθεση οδηγεί σε πρόωρη γήρανση, ρυτίδες, καφέ κηλίδες, τραχιά υφή του δέρματος, διαστολή των τριχοειδών αγγείων και κυρίως συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Παρόλα αυτά, νέα έρευνα δείχνει, ότι οι μικρές δόσεις του ήλιου χωρίς αντηλιακό μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Αλλά πρόκειται για μία μελέτη , η οποία βρίσκεται σε προκαταρκτικό ακόμα στάδιο, άρα τα αποτελέσματά της παραμένουν αμφίβολα.

Αλκοόλ ή καφέ πριν τον ύπνο;

Η καφεΐνη παραπλανά τον εγκέφαλο, κάνοντάς τον να μην αισθάνεται υπνηλία. Ωστόσο, όταν το «σύμπτωμα» αυτό υποχωρήσει, θα νιώσετε, ότι είστε έτοιμοι για να κοιμηθείτε, άρα ο καφές που επιλέξατε να πιείτε δεν ήταν τελικά τόσο επιζήμιος.

Από την άλλη, αν θεωρείτε ότι χρειάζεστε ένα ποτήρι κρασί για να χαλαρώσετε (και τελικά αυτό το ένα ποτήρι γίνουν δύο και τρία) μπορεί όντως να αισθανθείτε υπνηλία και να κοιμηθείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά η ποιότητα του ύπνου σας θα είναι φτωχή.

Συνήθως συνοδεύεται από εφιάλτες ή ανήσυχα όνειρα, ενώ, επειδή ακριβώς το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, σύντομα θα χρειαστεί να διακόψετε τον ύπνο σας για να ενυδατωθείτε.

Η καφεΐνη χρειάζεται 4 με 7 ώρες για να την αποβάλλει ο οργανισμός, ενώ το αλκοόλ 3 με 4 ώρες. Η καλύτερη πρόταση είναι επιλέξετε τον καφέ, εφόσον έχετε κάποιες ώρες διαθέσιμες πριν κοιμηθείτε.

Ταινία ή παιχνίδι γνώσης για τον εγκέφαλο;

Αναμφίβολα, οι ειδικοί προτείνουν ένα επιτραπέζιο γνώσεων (ή ακόμα και χαρτιά). Ο εγκέφαλος, όπως και το σώμα, χρειάζεται κίνητρα για να παραμένει ακμαίος, συγκεντρωμένος και υγιής.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα χαρτιά, το τάβλι, το σκάκι και τα σταυρόλεξα είναι ιδανικοί τρόποι διασκέδασης, που κρατούν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση. Μάλιστα οι ειδικοί, θεωρούν τα παιχνίδια αυτά καθημερινή εξάσκηση κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο και εδώ υπάρχει μία παγίδα: η συνεχής και έντονη διέγερση μπορεί να προκαλέσει άγχος, γι’ αυτόν τον λόγο ο εγκέφαλος πρέπει να ξεκουράζεται.

Πλύσιμο χεριών ή κατάχρηση του απολυμαντικού υγρού χεριών;

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα για τα απολυμαντικά υγρά των χεριών, αλλά η αλήθεια είναι, ότι το αντιβακτηριδιακό χημικό «triclosan» συναντάται περισσότερο σε αντιβακτηριδιακά σαπούνια παρά στα υγρά απολυμαντικά.

Οι ειδικοί επιμένουν, ότι το απλό σαπούνι και το νερό αρκούν για να καταπολεμήσετε τα μικρόβια και τη μετάδοση ασθενειών, αλλά έχετε κατά νου, ότι πρέπει να επαναλαμβάνετε το πλύσιμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Από την άλλη πλευρά, τα υγρά απολυμαντικά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν το πλύσιμο των χεριών. Άρα, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά, πλένοντάς τα συχνά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιήστε και το ανάλογο υγρό απολυμαντικό. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιμελείς, μάλιστα όταν κινείστε σε χώρους (γραφείο, σχολείο, γυμναστήριο) όπου υπάρχει αρκετός κόσμος.

Ορθοστασία ή καθιστική ζωή;

Η μια μετά την άλλη έρευνα προειδοποιεί, ότι η καθιστική ζωή οδηγεί σε πόνους στη μέση και την πλάτη, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη, του καρκίνου του εντέρου, ενώ είναι νούμερο ένα «εχθρός» της μακροζωίας.

Αλλά όποιος εργάζεται για πολλές ώρες όρθιος μπορεί κάλλιστα να ανταπαντήσει με πρησμένα πόδια, φλεβίτιδα, προβλήματα στα γόνατα, πόνο στην πλάτη, στους μυς, κάλους και απίστευτη κούραση στο τέλος της ημέρας.

Το συγκεκριμένο δίλημμα είναι παγίδα, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει, ότι όσο περισσότερο κάθεται κανείς, τόσο πιο ανθυγιεινή ζωή κάνει. Μάλιστα, έστω και κάποια διαλείμματα άσκησης δεν είναι πάντα ικανά να αντισταθμίζουν τη ζημιά.

Η διαφορά μεταξύ καθιστικής ζωής και ορθοστασίας, έγκειται σύμφωνα με τους ειδικούς, στο γεγονός, ότι τα προβλήματα που απορρέουν από την ορθοστασία είναι περισσότερα αναγνωρίσιμα και αντιμετωπίσιμα συγκριτικά με τα «ύπουλα» (προβλήματα) που προκαλεί η καθιστική ζωή.

Αν έχoυμε κοιμηθεί άσχημα, είναι καλύτερα να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω ή να σηκωθούμε για την αναζωογονητική πρωινή γυμναστική;

Μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες για την ανάκτηση της ψυχική και πνευματικής υγείας, αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ο ύπνος.

Αν δεν απολαμβάνετε τις πολύτιμες ώρες ξεκούρασης που παρέχει ο ύπνος, έρχεστε αντιμέτωποι με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και μειωμένα επίπεδα ορμονών, που συμβάλλουν στην απώλεια λίπους και την προστασία σας από καρδιακά επεισόδια, αυξημένο διαβήτη και πιθανότητες παχυσαρκίας. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει ποτέ να θυσιάζετε τον ύπνο σας, έστω και αν είναι για την ευεργετική σας πρωινή γυμναστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com