Social Icons

.

Pages

24 Μαρτίου 2013

Πότε πέφτει το Πάσχα το 2013

Το Πάσχα φέτος πέφτει στις 5 Μαΐου 2013. Οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα σε ανάμνηση της απελευθέρωσής τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς Θάλασσας. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή.
Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Πλήθος εθίμων και παραδόσεων αναβιώνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται του Πάσχα σε όλες τις περιοχές του ελλαδικού χώρου.
Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη.  Την ημέρα αυτή, οι νοικοκυρές, κατά παράδοση ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν αβγά με ειδικές βαφές διαφόρων χρωμάτων, αλλά κυρίως κόκκινου. Το αβγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού.
Την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί η Παρασκευή, μέρα κορύφωσης του Θείου Δράματος με την Αποκαθήλωση από το σταυρό και την ταφή του Χριστού. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, ενώ με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Το απόγευμα σε όλες τις εκκλησίες γίνεται η περιφορά των Επιταφίων.
Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινούν οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι της Ανάστασης και οι νοικοκυρές μαγειρεύουν την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες κρατώντας λαμπάδες, τις οποίες ανάβουν με το Άγιο Φως που μοιράζει ο ιερέας. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» όλοι ανταλλάσσουν ευχές και το λεγόμενο «Φιλί της Αγάπης».
Με το Άγιο Φως συνηθίζουν οι πιστοί να σταυρώνουν την εξώπορτα του σπιτιού τους 3 φορές για καλή τύχη. Στη συνέχεια κάθονται γύρω από το γιορτινό τραπέζι για να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αβγά και να φάνε όλοι μαζί την μαγειρίτσα. Το πρωί της Κυριακής αρχίζει το σούβλισμα του οβελία, ενώ κάποιοι προτιμούν το αρνί ή το κατσίκι να ψηθεί στο φούρνο. Η εορταστική ατμόσφαιρα και το φαγοπότι διαρκούν μέχρι αργά το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com