Social Icons

.

Pages

18 Φεβρουαρίου 2013

Δίδυμες μοιράζονται τον ίδιο εγκέφαλο[video]

Σιαμαία δίδυμα με κοινό εγκέφαλο φαίνεται πως μοιράζονται οπτικές εντυπώσεις και συναισθήματα. Σήμερα οι ερευνητές στον τομέα του εγκεφάλου ελπίζουν ότι τα κορίτσια θα βοηθήσουν στο να απαντηθεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας: «Τι είναι η συνείδηση και πώς δημιουργείται;».

Οι δίδυμες Tatiana και Krista Hogan είναι ένα μοναδικό ζευγάρι. Δεν είναι απλώς ενωμένες στο κεφάλι, από την κορυφή του κρανίου μέχρι τον αυχένα, αλλά όλως εξαιρετικά μοιράζονται και μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου. Τα οπτικά κέντρα των αδελφών έχουν συνενωθεί και τα νευρικά σήματα κινούνται μεταξύ των εγκεφάλων τους έτσι ώστε η μία να βλέπει αυτό που κοιτάζει η άλλη ακόμα κι αν δεν κοιτάζει προς το ίδιο σημείο. Οι γονείς των διδύμων λένε ότι η Tatiana μερικές φορές γελάει με τα κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση ακόμα κι όταν η συσκευή είναι πίσω της και μόνο η Krista κοιτά την οθόνη.

Η περίπτωση της Tatiana και της Krista είναι εξαιρετικά σπάνια. Τα περισσότερα σιαμαία δίδυμα που είναι ενωμένα στο κεφάλι έχουν κοινό μόνο το κρανίο κι ένα μέρος του κυκλοφορικού συστήματος – έτσι οι δυο εγκέφαλοι μοιράζονται απλώς το ίδιο αίμα.

Ο τύπος αυτός αποτελεί το 6% των σιαμαίων διδύμων και συμβαίνει σε μία γέννηση στα 2,5 εκατομμύρια. Η αντιστοιχία σιαμαίων διδύμων με ενωμένο κεφάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ είναι περίπου δύο έως τρεις γεννήσεις το χρόνο. Σχεδόν τα μισά γεννιούνται νεκρά, ενώ το ένα τέταρτο αποβιώνει μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο μετά τη γέννηση. Η Tatiana και η Krista όμως είναι ζωντανές. Έχουν ήδη συμπληρώσει τα έξι τους χρόνια και σε γενικές γραμμές αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Αμφιλεγόμενες μελέτες

Ο νευροχειρούργος Douglas Cochrane, ο οποίος εργάζεται στο Children’s Hospital στο Βανκούβερ του Καναδά, παρακολουθεί τα δίδυμα ήδη από τη γέννησή τους και τα έχει εξετάσει πολλές φορές. Όταν τα παιδιά ήταν δύο ετών, ο Cochrane έκανε ένα πείραμα. Σκέπασε τα μάτια της Krista και τοποθέτησε ηλεκτρόδια στο δικό της τμήμα του κοινού οπτικού κέντρου των κοριτσιών. Όταν αναβόσβησε μια λάμπα μπροστά στα μάτια της Tatiana, προκλήθηκε ισχυρό σήμα στα ηλεκτρόδια που βρίσκονταν στο κεφάλι της αδελφής της. Αυτό σήμαινε ότι το οπτικό κέντρο της Krista παρακολουθούσε ό,τι έβλεπε η Tatiana. Τα αποτελέσματα της εξέτασης αυτής δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ. Όσοι στέκονται κριτικά στο ζήτημα αυτό είναι της άποψης ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην καταλήξει κάποιος σε βιαστικά συμπεράσματα.

Ωστόσο ο Douglas Cochrane είναι πεισμένος ότι τα ασυνήθιστα αυτά σιαμαία δεν μοιράζονται μόνο την όραση αλλά και άλλες αισθήσεις. Την ίδια γνώμη συμμερίζονται και όσοι έχουν περάσει κάμποσο καιρό με τα μικρά κορίτσια. Η μητέρα τους λέει ότι μια πιπίλα στο στόμα της μιας έκανε και τα δύο κορίτσια να ησυχάζουν όταν ήταν μικρότερα. Ορισμένοι από τους γιατρούς λένε ότι και τα δύο κορίτσια έβαζαν τα κλάματα όταν σ’ ένα από τα δύο έπαιρναν δείγμα αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com