Social Icons

.

Pages

3 Φεβρουαρίου 2013

Πώς κατεβάζω με torrent

Ένας τρόπος για να κατεβάσουμε τη σημερινή εποχή διάφορα αρχεία από το Διαδίκτυο είναι τα Torrents. Σίγουρα η πλειοψηφία των χρηστών έχει ακούσει για τα Torrents, και τα έχει χρησιμοποιήσει. Ας δούμε όμως τι είναι τα Torrents και πως μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε.
Τι είναι τα Torrents

Τα Torrents είναι μικρά αρχεία, που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με μεγαλύτερα αρχεία. Αποτελούν δηλαδή κάτι σα μεσολαβητές ανάμεσα στο χρήστη που θέλει να κατεβάσει ένα μεγάλο αρχείο, και το αρχείο αυτό. Η πραγματοποίηση αυτής της επικοινωνίας με στόχο την ανταλλαγή αρχείων γίνεται μέσω του πρωτοκόλλου BitTorrent. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτό του πρωτοκόλλου είναι ότι επιτρέπει στους χρήστες, να κατεβάζουν πληροφορίες, όχι από κάποιον server, αλλά από τους σκληρούς δίσκους άλλων χρηστών. Αυτή είναι και η πιο χαρακτηριστική λεπτομέρεια του Torrent, που του επιτρέπει να λειτουργεί, αν και έχει απέναντί του μεγάλους εχθρούς, όπως δισκογραφικές εταιρίες, τραγουδιστές και κινηματογραφικούς κολοσσούς. Στο Torrent δηλαδή, δεν είναι σε κάποιο μεγάλο αποθηκευτικό χώρο συγκεντρωμένα όλα τα αρχεία που ανταλλάσουν οι χρήστες μεταξύ τους. Ο ένας χρήστης συνδέεται στο σκληρό δίσκο ενός άλλου χρήστη ούτως ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία του.

Καταστάσεις Χρήσης των Torrents

Υπάρχουν δύο διαφορετικές λειτουργίες για έναν χρήστη όταν είναι συνδεδεμένος σε ένα πρόγραμμα Torrent. Η μία είναι το πασίγνωστο download, κατά τη διάρκεια του οποίου ο χρήστης κατεβάζει αρχεία από άλλους χρήστες. Η δεύτερη είναι το λεγόμενο upload, κατά τη διάρκεια του οποίου, ο χρήστης δίνει τη δυνατότητα προσπέλασης των αρχείων του από άλλους χρήστες. Οι χρήστες που κάνουν download ονομάζονται leechers, ενώ αυτοί που κάνουν upload ονομάζονται seeders. Το σύνολο των χρηστών, δηλαδή το άθροισμα των leechers και των seeders ονομάζεται peers.

Βέβαια, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι περισσότεροι από εμάς θα ήθελαν περισσότερο να χρησιμοποιούν το bandwidth τους για download και όχι για upload.

Για αυτό και τα διάφορα προγράμματα Torrents έχουν εφεύρει διάφορους μηχανισμούς, ούτως ώστε να αναγκάσουν τους χρήστες που κάνουν συχνά download να κάνουν και upload. Έτσι υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στις δύο αυτές λειτουργίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και το γεγονός ότι όταν κάνουμε download ένα αρχείο, δεν είναι ανάγκη να το κατεβάσουμε ολόκληρο, για να το κάνουμε upload, αλλά με τη μία μπορούμε το μοιράσουμε σε άλλους χρήστες.
Η αναλογία των downloads με τα uploads ενός χρήστη ονομάζεται Health. Έτσι, σε πολλά trackers, απαιτείται από τους χρήστες να έχουν κάποιο συγκεκριμένο Health, ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν downloads.

Πως βρίσκουμε τα αρχεία που θέλουμε για να κατεβάσουμε

Για να καταλάβουμε πλήρως τον τρόπο λειτουργίας των Torrents, πρέπει να ξεχωρίσουμε τα Torrents αρχεία, από τα αρχεία που εν τέλει θα κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας. Όταν θελήσουμε να κατεβάσουμε κάποιο αρχείο, π.χ. μία ταινία, δεν θα ψάξουμε να βρούμε την ταινία καθαυτή, αλλά θα βρούμε ένα μικρό αρχείο Torrent, το οποίο θα συνδέεται άμεσα με αυτήν την ταινία. Οπότε το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε αυτό το αρχείο Torrent. Αν αναρωτιέστε που υπάρχουν αυτά τα αρχεία Torrents, η απάντηση είναι απλή. Υπάρχουν διάφορα site, τα οποία περιέχουν διάφορα αρχεία Torrents. Αυτά τα site ονομάζονται trackers.

Τα trackers λοιπόν, είναι μεγάλα site, που δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να βρουν τα αρχεία που θέλουν, παρέχοντας τους τα αρχεία Torrents. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι όλα τα trackers ανοιχτά προς όλους. Σε μερικά από αυτά πρέπει ο χρήστης να είναι member, για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει. Για να γίνει member ένας χρήστης σε ένα όχι-ελεύθερο tracker πρέπει είτε να δεχθεί invitation από κάποιον άλλο χρήστη που είναι ήδη member, είτε πρέπει να πληρώσει.

Προτού αναφέρουμε όμως μερικά μεγάλα trackers, κρίνουμε σκόπιμο το να αναφέρουμε τη σελίδα «torrents.eu». Σε αυτήν τη σελίδα, μπορούμε να αναζητήσουμε αρχικά το αρχείο που θέλουμε να κατεβάσουμε. Κάνοντας search λοιπόν εκεί, το «torrents.eu» θα μας επιστρέψει τα trackers, στα οποία υπάρχει αυτό το αρχείο. Σίγουρα η συγκεκριμένη σελίδα μας γλυτώνει από το να ψάχνουμε διάφορα αρχεία torrents σε trackers που δεν υπάρχουν.

Προγράμματα χρήσης των Torrents

Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι των Torrents πρέπει να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας ένα πρόγραμμα που να μπορεί να διαχειρίζεται τα αρχεία Torrents. Το δημοφιλέστερο ίσως πρόγραμμα για λήψη αρχείων Torrents είναι το μTorrent ( ή αλλιώς μπορεί να το συναντήσετε και ως utorrent ). Είναι ένα σχετικά ελαφρύ πρόγραμμα και υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα. Η εγκατάσταση του είναι εύκολη.

Από τη στιγμή που θα το εγκαταστήσουμε, είμαστε έτοιμοι να κατεβάσουμε ένα αρχείο. Άλλα προγράμματα για τη χρήση των Torrents είναι:

• BitComet
• Azureus
• Xunlei
• Transmission
• BitTorrent 7

Στη σελίδα “http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_BitTorrent_clients“ μπορούμε να δούμε όλα τα διαθέσιμα Torrents προγράμματα.

Εγκατάσταση και χρήση του μTorrent

Έστω ότι διαλέγουμε το πρόγραμμα μTorrent για να κατεβάσουμε αρχεία από το Διαδίκτυο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε το πρόγραμμα μTorrent. Επισκεπτόμαστε τη σελίδα “http://www.utorrent.com/ “ και πατάμε το κουμπί “Get μTorrent”. Στη συνέχεια στη σελίδα που μας ανοίγει πατάμε το κουμπί “Free Download”. Έτσι έχουμε κατεβάσει το πρόγραμμα.

Αφότου ολοκληρωθεί το download πατάμε διπλό κλικ στο “uTorrent.exe” για να το εγκαταστήσουμε. Η εγκατάσταση είναι σχετικά απλή όπως σε όλα τα προγράμματα. Τελειώνοντας την εγκατάσταση θα ανοίξει το πρόγραμμα μTorrent.

Έστω τώρα ότι θέλουμε να κατεβάσουμε μερικά τραγούδια του Michael Jackson. Αρχικά επισκεπτόμαστε το site του “torrentz.eu” για να δούμε σε ποια trackers είναι διαθέσιμα τα τραγούδια αυτού του τραγουδιστή. Γράφουμε λοιπόν Michael Jackson.

Διαλέγουμε ποιο από τα παρακάτω αρχεία που μας εμφανίζονται θέλουμε να κατεβάσουμε και το επιλέγουμε. Μόλις το επιλέξουμε μας εμφανίζεται μία λίστα με τα διαθέσιμα trackers που περιέχουν το αρχείο αυτό. Εμείς θα διαλέξουμε το thepiratebey.se το οποίο είναι open και δεν απαιτείται ούτε κάποια πληρωμή, αλλά ούτε και να είσαι μέλος σε αυτό για να το χρησιμοποιήσεις.

Στη σελίδα που θα μας ανοίξει θα πατήσουμε το κουμπί “GET THIS TORRENT” για να κατεβάσουμε το αρχείο που θέλουμε.

Και έτσι ξεκινάει η διαδικασία. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι το Torrent μας εμφανίζει πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Μερικές από αυτές είναι:
• Ταχύτητα Λήψης
• Ταχ. Αποστολής
• Κατάσταση
• Περαίωση σε
• Μέγεθος

Μία σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι να επιλέγουμε τη μέγιστη ταχύτητα download και τη μέγιστη ταχύτητα upload. Οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις του μTorrent έχουν αυτές τις δύο τιμές στο απεριόριστο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πολλές φόρες πρόβλημα στο διαδίκτυο. Οπότε καλό είναι να αλλάζουμε αυτές τις τιμές, ούτως ώστε και να κατεβάσουμε το αρχείο που θέλουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μπορούμε να surfaroume στο Διαδίκτυο.

Πως μπορούμε να ελέγχουμε τα αρχεία που κατεβάζουμε

Σίγουρα πολλοί από εσάς θα φοβάστε μήπως και κατεβάσετε κάποιον ιό, με τη χρησιμοποίηση του Torrent. Αυτό είναι όμως κάτι που οι Trackers γνωρίζουν και έχουν πάρει τα μέτρα τους, ούτως ώστε τα αρχεία που ανταλλάσσονται μέσω των Torrents να είναι αξιόπιστα.

Πρώτον, σε κάθε Torrent αρχείο, δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να το βαθμολογήσουν. Έτσι, αν διαβάζουμε τα σχόλια άλλων χρηστών, αποκλείετε να κατεβάσουμε κάποιο πρόγραμμα που δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό αρχείο.

Δεύτερον, στα ιδιωτικά Trackers, υπάρχουν administrator, που ελέγχουν όλα τα αρχεία ένα-προς-ένα, για ιούς και τυχών κακοπροαίρετο υλικό. Οπότε δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com