Social Icons

.

Pages

25 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί η Ρωσία κινητοποίησε ξαφνικά μια ολόκληρη μεραρχία

Την παραμονή της Ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας (23 Φεβρουαρίου 2013), ο νέος υπουργός Άμυνας, στρατηγός Σεργκέι Σόϊγκου, έθεσε σε συναγερμό την αερομεταφερόμενη μεραρχία (δύναμη ταχείας αντίδρασης) στην πόλη Ιβάνοβο, 300 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Η μεραρχία μεταφέρθηκε στα Ουράλια και υπάχθηκε στον στρατιωτικό διοικητή της Κεντρικής Αμυντικής Περιοχής.
Επτά χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικοί, μέσα σε λίγες μόνο ώρες μετέβησαν οργανωμένα στο αεροδρόμιο. Εκεί, τους περίμεναν 20 στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη Il-776MD, στα οποία φόρτωσαν οχήματα μάχης και τον απαραίτητο εξοπλισμό μάχης. Στη συνέχεια πέταξαν προς την κατεύθυνση του Τσελιάμπινσκ (Ανατολική Ρωσία, Ουράλια), στο πολύγωνο στρατιωτικών ασκήσεων, Τσεμπαρκούλσκι. Εκεί, μαζί με άλλες στρατιωτικές μονάδες και συγκροτήματα που σταθμεύουν στην περιοχή, θα εκτελέσουν τακτικές ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρών από όλα τα είδη όπλων που διαθέτουν οι δυνάμεις που συμμετέχουν.
Συναγερμός υψηλού επιπέδου
Τέτοια κινητοποίηση, χωρίς προειδοποίηση, σε επίπεδο μεραρχίας, πραγματοποιείται στο ρώσικο στρατό για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που κλήθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις για τη διενέργεια τακτικών και επιχειρησιακών-τακτικών ασκήσεων, το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής τους είχε καθοριστεί εκ των προτέρων.
Οι ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρών (σε συνθήκες μάχης), θα πρέπει να δείξουν αν είναι σωστή η επιλογή για πιο εντατική εκπαίδευση των μάχιμων μονάδων και για διορθωτικές κινήσεις στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από την προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία. Να σημειωθεί πως ο κ.Σόϊγκου, δεν απέρριψε καμία από τις κύριες κατευθύνσεις της αμυντικής μεταρρύθμισης του προηγούμενου υπουργού.

Νέος σχεδιασμός
Ο Σερκέι Σόϊγκου δεν αναίρεσε τις διαρθρωτικές αλλαγές στο ρώσικο Στρατό Ξηράς, στον οποίο δημιουργήθηκαν τέσσερις επιχειρησιακές-στρατηγικές διοικήσεις: «Δύση», «Νότος», «Κέντρο» και «Ανατολή». Όπως δεν άλλαξε και το τριεπίπεδο σύστημα διοίκησης: «Περιοχή - στρατιά - ταξιαρχία». Δεν άλλαξε επίσης ο νέος υπουργός και την μορφή των μικτών ταξιαρχιών που έχουν δημιουργηθεί στη θέση των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων μεραρχιών. Επίσης, δεν επανέφερε στη Μόσχα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και τη διοίκηση του Αρχηγού ΓΕΝ, που παρέμειναν στην Αγία Πετρούπολη.
Συνεχίζει να παραδίδεται νέος εξοπλισμός και οπλικά συστήματα. Στο ΠΝ, τέθηκε σε υπηρεσία το πυρηνικό καταδρομικό υποβρύχιο, «Yuriy Dolgorukiy», που μεταφέρει τους στρατηγικούς πυραύλους «Bulava», γίνονται δοκιμές εν πλω στο δεύτερο υποβρύχιο της κλάσης «Aleksandr Nevskiy», το τρίτο της ίδιας σειράς «Vladimir Monomakh» καθελκύστηκε, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής για το τέταρτο «Nikolai Krestitel», και έχει δρομολογηθεί το «χτίσιμο» του πέμπτου και έκτου σκαφών, «Aleksandr Suvorov» και «Mikhail Kutuzov» αντίστοιχα.
Ακόμα, εξοπλίστηκαν με νέα στρατηγικά πυραυλικά συστήματα δύο μεραρχίες των πυραυλικών στρατηγικών δυνάμεων και έχουν μπει στη σειρά για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση άλλες τρεις μεραρχίες. Το 2013, θα γίνουν δοκιμές σε συνθήκες μάχης και για τις νέες πλατφόρμες για βαρέα, μεσαία και ελαφρά άρματα και ΤΟΜΑ. Αντί των ιταλικών θωρακισμένων οχημάτων «Iveco» (έχουν ήδη αγοραστεί 1775 οχήματα), οι Ενοπλες Δυνάμεις θα προμηθευτούν τα ρωσικά «Tigr» (με απόφαση του νέου υπουργού). Πάντως, ο στρατηγός Σόϊγκου δεν θα ακυρώσει την αγορά των δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων της κλάσης, «Mistral», που μεταφέρουν ελικόπτερα.

Outsourcing στις Ενοπλες Δυνάμεις!

Ο Σεργκέι Σόϊγκου δεν εγκατέλειψε και την αρχή του outsourcing σε διάφορες υπηρεσίες του στρατεύματος. Στη σίτιση και στον καθαρισμό των μονάδων εργάζονται πλέον επαγγελματίες – πολίτες. Και τώρα που δεν ασχολούνται με τον καθαρισμό του στρατώνα, οι στρατιώτες θα πρέπει να φροντίζουν οι ίδιοι για την καθαριότητα και την άνεση των θαλάμων τους, θεωρούν ως λογικό επακόλουθο οι επιτελείς του νέου υπουργού Άμυνας.
Ετσι, συνεχίζονται οι προσπάθειες για μια «πιο ανθρώπινη στρατιωτική θητεία». Οι στρατεύσιμοι, όπως και πριν, παίρνουν άδεια από την υπηρεσία τα Σαββατοκύριακα, κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου στον ελεύθερο χρόνο τους, κ.ά. Ο Σεργκέι Σόϊγκου επέμεινε ότι στα στρατόπεδα θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές προσωπικής υγιεινής των στρατιωτών και η ποιότητα στο συσσίτιο. Ακόμα και στις στολές υπάρχουν βελτιώσεις. Οι νέες στολές που προβλέπονται στον κανονισμό, είναι σαφώς πιο άνετες.
Εκπαίδευση και παροχές
Σημαντικές αλλαγές έχουν σημειωθεί στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ανεστάλη το κλείσιμο ορισμένων στρατιωτικών Ακαδημιών και Ινστιτούτων. Η μετεκπαίδευση σε στρατιωτικές Ακαδημίες επεκτάθηκε και πάλι στα δύο χρόνια αντί των 10 μηνών.
Επιλύεται και το πρόβλημα της παροχής κατοικιών στους βετεράνους στρατιωτικούς. Την 1η Ιανουαρίου 2013, στη σειρά για μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, ήταν καταγεγραμμένα 33.400 άτομα. Σήμερα προστέθηκαν περίπου άλλα 22.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αποστρατεύτηκαν τους τελευταίους μήνες. Σε όλους δόθηκε η υπόσχεση ότι θα αποκτήσουν κατοικία πριν από το τέλος του 2013.
Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, αντί για κλειδιά διαμερισμάτων, στους αξιωματικούς που αποστρατεύονται θα πρέπει να δίνεται για την αγορά της κατοικίας παροχή σε χρήμα. Το ποσό που θα λαμβάνει ο δικαιούχος, θα εξαρτάται από τον αριθμό των μελών της οικογένειας του, τα χρόνια στρατιωτικής υπηρεσίας και το βαθμό του. Ο υπολογισμός του ποσού θα γίνεται στη βάση της μέσης τιμής του τετραγωνικού μέτρου για κατοικίας σε πανρωσικό επίπεδο.


Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com