Social Icons

.

Pages

19 Φεβρουαρίου 2013

Μην κρατιέστε από ευγένεια στο αεροπλάνο, αεριστείτε ελεύθερα!


Στην επόμενη πτήση που θα σας μυρίσει κάτι θα ξέρετε πως κάποιος διάβασε την έρευνα!
Διεθνής ομάδα γαστρεντερολόγων προχώρησε σε μια ενδελεχή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για να απαντήσει στο δίλημμα που βασανίζει τους επιβάτες των αεροπλάνων: μην κρατιέστε από ευγένεια, αεριστείτε ελεύθερα.
Η επιστημονική δημοσίευση των 3.000 λέξεων, μια μετα-ανάλυση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, επιβεβαιώνει ανέκδοτες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι μεταβολές της πίεσης στην καμπίνα των επιβατών αυξάνουν την παραγωγή αερίων.
Το να προσπαθεί κανείς να συγκρατηθεί στο κάθισμα «συνεπάγεται σοβαρά μειονεκτήματα όπως δυσφορία ή ακόμα και πόνο, φούσκωμα, δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση» αναφέρουν οι ερευνητές στο New Zealand Medical Journal.
«Επιπλέον, η αυτοσυγκέντρωση που απαιτείται για να διατηρηθεί αυτός ο έλεγχος [στο έντερο] μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε συμπτώματα στρες» επισημαίνουν.
Η μελέτη, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν μια ιδέα του δανού γαστρεντερολόγου Γιάκομπ Ρόσεντερ, ο οποίος αντιμετώπισε το δύσοσμο πρόβλημα σε μια πολύωρη πτήση από την Κοπεγχάγη στο Τόκιο.
Ζήτησε λοιπόν τη βοήθεια τεσσάρων επιφανών συναδέλφων του από τη Δανία και τη Βρετανία για να εξετάσει όλες τις πτυχές του θέματος. Στην ενδελεχή τους μελέτη εξέτασαν μάλιστα όχι μόνο το πέρδεσθαι εν πτήσει αλλά και άλλες παραμέτρους, όπως το αν οι γυναικείες πορδές μυρίζουν χειρότερα (ναι), ποια είναι το κύριο δύσοσμο συστατικό (ενώσεις του θείου) και το πόσες φορές συμβαίνει την ημέρα στο μέσο άνθρωπο (περίπου δέκα).
Στην περίπτωση των επιβατών, οι ερευνητές συστήνουν ανεπιφύλακτα τον άμεσο αερισμό. Στο κόκπιτ, όμως, το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο:
«Από τη μία πλευρά, αν ο πιλότος συγκρατήσει την πορδή, όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης της προσοχής, ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητά του να χειρίζεται το αεροσκάφος».
«Από την άλλη πλευρά, αν ο πιλότος απελευθερώσει την πορδή, ο συγκυβερνήτης ενδέχεται να επηρεαστεί με την οσμή, κάτι που επίσης επηρεάζει την ασφάλεια της πτήσεις» γράφει η ερευνητική ομάδα.
Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι ότι οι επιβάτες που προαισθάνονται επερχόμενες εκλύσεις αερίων πρέπει να αποφεύγουν την πρώτη θέση, λόγω των δερμάτινων καθισμάτων, και να προτιμήσουν την τουριστική θέση, της οποίας τα υφασμάτινα καθίσματα απορροφούν έως και το 50% της οσμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com