Social Icons

.

Pages

14 Φεβρουαρίου 2013

Εγκυμοσύνης το ανάγνωσμα

 

Ένας υποψήφιος μπαμπάς  μαθαίνει τις πρώτες λέξεις του στον κόσμο των μωρών και των βρεφικών καταστημάτων. Ανεπίδεκτος ως τώρα.

Ας είμαστε σοβαροί  και ειλικρινείς μεταξύ μας: υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο πράγματα που δεν καταλαβαίνει ένας άντρας που ζει (μαζί με) μία εγκυμοσύνη. Με πρώτη και καλύτερη τη γυναίκα του, που φουσκώνει, αλλάζει, φωνάζει, γελάει, κλαίει, ουρλιάζει, αγκαλιάζει, ζητάει συγνώμη, ζητάει το κεφάλι σου σε ένα πιάτο, πιάνει την κοιλιά της κι εσύ μέσα σε όλα αυτά, τραβάς τα μαλλιά σου (αν έχεις) ή (αν δεν έχεις) άλλα πράγματα του σώματός σου. Βέβαια, κάθε φορά που σκέφτεσαι τι κουβαλάει, τι δώρο θα σου κάνει η γυναίκα σου, όταν τελειώσει όλη αυτή η ταραντινική περιπέτεια, τότε σκας, κολυμπάς και που που χαμογελάς (έστω και μόνος σου).

Θα έρθουν άλλα κείμενα, όμως, για αναλύσεις, απόψεις και βιώματα. Να ‘μαστε καλά (όταν περιμένεις παιδί όλα τα κλισέ παίρνουν αξία).

Το θέμα (του κειμένου) είναι οι λέξεις. Η ορολογία, το λεξικό της εγκυμοσύνης, αυτό που μαθαίνει ένας άντρας, χωρίς να τον ρωτήσουν, χωρίς να τον βοηθήσουν, μόνος του αν αρχίσει να ψάχνει, να διαβάζει, να ακούει, να γκουγκλάρει και γενικώς να κάνει όλα αυτά που υποτίθεται κάνει, ένας υποψήφιος μπαμπάς. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους, εγώ τα κάνω. Με τεράστια αποτυχία όχι από πλευράς μάθησης, αλλά από πλευράς συγκέντρωσης. Αλλά και στο σχολείο, δεν πρόσεχα πολύ. Ήμουν όμως πολύ καλός στην παπαγαλία και είχα φωτογραφική μνήμη.'

Οπότε, ακόμη και με ένα  iPad στα χέρια, τις περισσότερες ώρες της ημέρας (μεγάλο δώρο στην πατρότητα από τον Steve Jobs, καταφύγιο) ακούω τα πάντα. Και μαθαίνω όσα μπορώ.

Οι λέξεις που  ακολουθούν δεν είναι όλες αυτές  που θα ακούσεις κατά τη διάρκεια των 9 μηνών, είναι όμως οι πιο βασικές  και συνήθως ακούς για πρώτη  φορ, είτε αφορούν το ιατρικό κομμάτι της υπόθεσης, είτε της μεταφοράς, της ένδυσης και γενικώς της επένδυσης. Το μπιμπερό δηλαδή, δεν το βάζω. Πόσο άσχετος δηλαδή, μπορεί να είσαι για  να μην ξέρεις το μπιμπερό;

Clear Blue

Τι πραγματικά είναι: η πρώτη κίνηση που κάνετε, το τεστ εγκυμοσύνης που με ένα (+) ή ένα (-) σου λέει αν σε εννιά μήνες θα βγαίνεις από ένα μαιευτήριο με ένα μωρό (το δικό σου) αγκαλιά.

Τι νομίζεις ότι είναι: Κάποιο αρκετά περίεργο μακρινάρι που μπαίνει στην ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας σου χωρίς να σε ρωτήσει και ένα αντικείμενο που 8/10 στις γυναίκες θέλουν κάποια στιγμή να το χρησιμοποιήσουν.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Μια πολύ καλή ατάκα του Walter White στο Breaking Bad, όταν φτιάχνει την κατά 99.6% μεθ του, εντελώς γαλάζια, εντελώς καθαρή.

Χοριακή

Τι πραγματικά είναι: Η β χοριακή γοναδοτροπίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Αρχίζει να παράγεται όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας, δηλαδή περίπου 7 ημέρες από τη γονιμοποίηση. Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη διπλασιάζεται κάθε 48-72 και στη συνέχεια μειώνεται. Γενικά, είναι ένας δείκτης που σου δείχνει την εξέλιξη της κύησης, πριν μπεις στα βαθιά.

Τι νομίζεις ότι είναι: Κάποια εξέταση σε κάποιο χώρο της μήτρας, υπέρηχος, γενικά οτιδήποτε άλλο εκτός από το να έχει σχέση με εξέταση αίματος (γιατί αυτό κάνει η γυναίκα σου τελικά).

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι:  Εκτός του ότι θα μπορούσε να είναι άνετα οριακή (αφού με αυτήν μπορεί μέχρι και το τεστ εγκυμοσύνης να πάει άπατο), θα ήταν μπορούσε άνετα να έχει σχέση με κείμενα, εδάφια και γενικώς χωρία.

Α’ επιπέδου

Τι πραγματικά είναι: Εξέταση με λήψη αίματος και υπερηχογράφημα που προσφέρει τη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης των ανατομικών ανωμαλιών εμβρύου και την εκτίμηση της ποσόστοσης του κινδύνου χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Τι νομίζεις ότι είναι: Η πρώτη πίστα που πρέπει να περάσετε, για να τερματίσετε σε 9 μήνες και να είναι όλα καλά. Σε αυτήν καταλαβαίνεις, ότι θα έχει άγχος το ματς γενικά, κάθε λίγο θα πρέπει να τσεκάρεις και κάτι, δείκτες, μετρήσεις, ουσίες και οινοπνεύματα.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Οτιδήποτε πολύ καλής ποιότητας.

Β’ επιπέδου

Τι  πραγματικά είναι: Στο δεύτερο τρίμηνο γίνεται λεπτομερής έλεγχος (Υπερηχογράφημα β-επιπέδου) της ανάπτυξης και της διάπλασης όλων των οργάνων και των μελών του εμβρύου. Με την εξέταση αυτή μπορεί να ανιχνευτεί πάνω από 70%των  σοβαρών  συγγενών  ανωμαλιών,  αυξάνοντας έτσι την διαγνωστική ικανότητα του υπερηχογραφήματος του α’ τριμήνου.

Τι νομίζεις ότι είναι: η πιο δύσκολη πίστα. Αν περάσετε από αυτή, τότε μετά μπορείς να σκέφτεσαι ότι το τέλος είναι κοντά. Μπαίνετε στην τελική ευθεία και αρχίζεις να σκέφτεσαι πώς θα αντιμετωπίσεις τον κακό του παιχνιδιού, τον τοκετό δηλαδή.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Ένας τρόπος για να παίζουν μαζί σου οι γενετιστές. «Θες να σου πω φύλο, μάλλον κορίτσι, μάλλον αγόρι, ναι αγόρι;». Άστο, ντόκτορ, θα ρίξω πασιέντζα.

Doppler

Τι πραγματικά είναι: Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης- Doppler είναι το υπερηχογράφημα που Γ΄ τριμήνου της εγκυμοσύνης, το οποίο μπορεί να γίνει μετά την 28η εβδομάδα και έως το τέλος της εγκυμοσύνης. Ιδανικά γίνεται στην 32η εβδομάδα κύησης. Ο σκοπός της εξέτασης είναι να μελετηθεί: η ανάπτυξη του εμβρύου (βιομετρικές μετρήσεις), η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η αντίσταση στη ροή του αίματος στα αγγεία του εμβρύου και στις μητριαίες αρτηρίες της μητέρας που αιματώνουν τον πλακούντα.

Τι νομίζεις ότι είναι: Έλα ρε, εύκολο. Σίγουρα είναι καρδιογράφημα, κάτι τέτοιες λέξεις παίζουν στους καρδιολόγους. «Όχι, ρε, αυτό είναι το triplex». Ε, τρίπλεξ, ντρίμπλεξ, ντρίμπλες, ντόπλερ, το ίδιο είναι.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Πολύ καλός σουτέρ και γενικά υποψήφιος για τον ξένο που ψάχνει ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ.

Φολικό (ή φυλλικό) οξύ

Τι  πραγματικά είναι: Το φυλλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιγραφή του DNA, στη σύνθεση του RNA και στη μίτωση (mitosis, κυτταρική διαίρεση μετά από διπλασιασμό του γενετικού υλικού), καθώς και στη διεργασία της μεθυλίωσης του DNA και τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Το φυλλικό οξύ αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική κυτταροπλαστική και αιμοποιητική ουσία και αποτελεί εξαιρετικό προληπτικό των ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος, του νωτιαίου μυελού και της σπονδυλικής στήλης στα νεογέννητα.

Τι νομίζεις ότι είναι: αρχικά να πω ότι δεν ξέρεις πως πραγματικά λέγεται. Το έχω ακούσει και φολικό και φιλικό (φιλικό το άκουγα, ότι είναι φίλος του εμβρύου, που να φανταστώ ότι είναι φυλλικό;). Χημική ένωση νομίζεις, εντάξει, αυτό το καταλαβαίνεις. Απλά δεν ήξερα ότι είναι στον άνθρωπο, θα μπορούσε να ήταν και στα κογιότ.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Δείκτης στο πόσο δυνατή είναι μια φόλα. Έλα, σας τρέλανα.

Αμνιακό υγρό

Τι πραγματικά είναι: Το αμνιακό υγρό κατ’ αρχήν προστατεύει το έμβρυο από μηχανικές κακώσεις απορροφώντας, όπως οι υδροπνευματικές αναρτήσεις, τις δυνάμεις κρούσης. Ακόμη, βοηθά παρέχοντας τον απαραίτητο χώρο και περιβάλλον στο έμβρυο να εκτείνει και να κάμπτει τα άκρα και τον κορμό του, δίνοντας την ευκαιρία να γυμνάσει τους αναπτυσσόμενους μύες του αλλά και τις αρθρώσεις του. Ο πλέον σημαντικός, ωστόσο, ρόλος του αμνιακού υγρού είναι η δυνατότητα της έκπτυξης των εμβρυϊκών πνευμόνων και της εκτέλεσης των αναπνευστικών κινήσεων.

Τι νομίζεις ότι είναι: κάτι παχύρρευστο και κολλώδες (μιλάμε σοβαρά, μην αρχίσετε τα περί άλλων τέτοιων υγρών, αυτά έκαναν τη δουλειά τους στη σύλληψη). Γενικά, όχι κάτι που θες να το πιες να ξεδιψάσεις.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: το υγρό που βγάζει το αρνί (αμνός) όταν το σουβλίζεις το Πάσχα. Βέβαια, επειδή σουβλίζω φοβερά (το παραδέχθηκε και ο Τριαντάφυλλος πέρυσι, όταν κέρδισα θεούς και δαίμονες), δεν την πάτησα έτσι.

Η νιοστή εβδομάδα

Τι πραγματικά είναι: η μέτρηση την εβδομάδων κύησης. Η πρώτη, δέκατη, και γενικώς οποιαδήποτε εβδομάδα βρίσκεται το έμβρυο. Γύρω στις 42, αποφασίζει να βγει έξω. Γενικά, όλα τα μετράς σε εβδομάδες. Δεν είναι σαν τον στρατό δηλαδή, που μετράς μέρες.

Τι νομίζεις ότι είναι: Τίποτα. Αυτό που είναι.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: οι εβδομάδες που αντέχει ένα ζευγάρι, κάνοντας roller coaster από καλές και ήρεμες σε τρελής, ορμονικής, έντασης στιγμές.

Σάκος

Τι  πραγματικά είναι: Ο αμνιακός σάκος είναι ένας διαφανής ανθεκτικός υμένας γεμάτος διαυγές υγρό, μέσα στο οποίο κολυμπάει και αναπτύσσεται ανεμπόδιστα το έμβρυο. Η ρήξη του αμνιακού σάκου σηματοδοτεί την έναρξη του τοκετού.

Τι νομίζεις ότι είναι: Κάτι φουσκωτό, το οποίο δέχεται τις κλωτσιές του μωρού, αυτό επειδή είναι φουσκωτό δεν τις κρατάει και έτσι τις νιώθει η γυναίκα σου και εσύ αν βάλεις το χέρι σου. Γενικά, μαλακίες νομίζεις και σκέφτεσαι, για να περάσει η ώρα. Σόρι, για να περάσουν οι εβδομάδες που λέγαμε πιο πάνω.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Εσύ. Εγώ.  Σαν σάκος του μποξ.

Τοκετός

Τι  πραγματικά είναι: Είναι η διαδικασία και ο χρόνος που χρειάζεται για την έξοδο του εμβρύου και του πλακούντα από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας στο τέλος της εγκυμοσύνης. ΓΕΝΝΑΜΕ. Αυτό είναι.

Τι νομίζεις ότι είναι: Μια παραλλαγή της φράσης «λοιπόν της είπα το και το, τέλος, δεν πάει άλλο». (Δεν θυμάμαι ποιος μου είπε αυτό το κρύο αστείο, ευχαριστώ όποιος και αν είσαι).

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Ε, εντάξει μωρέ, αυτό που είναι. Το πολύ πολύ να ήταν επίθετο. Χρήστος Τοκετός, και γαμώ τα παιδιά.

Port Bebe

Τι πραγματικά είναι: Μεταφερόμενο κρεβατάκι, για να πας το μωρό όπου θες, μπαίνει και στο αυτοκίνητο αντί για καθισματάκι μερικές φορές, γενικά βολεύει λένε.

Τι νομίζεις ότι είναι: Κάτι που μπαίνει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου και έχει σχέση με το μωρό. Ίσως και το ίδιο μωρό, όταν το βάζεις στο πορτ μπαγκάζ.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: βραζιλιάνικο λιμάνι.

McLaren

Τι πραγματικά είναι: επειδή το καροτσάκι όλοι το ξέρετε, μάθε ότι η McLaren είναι στην κατηγορία των καροτσιών (σύμφωνα με τους περισσότερους) ό,τι η Ferrari στην κατηγορία των αυτοκινήτων.

Τι νομίζεις ότι είναι: το πρώτο αυτοκινητάκι που θα πάρεις στο γιο σου, από αυτά που μπαίνει μέσα και φέρνει το σπίτι ανάποδα.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Εεεε, αυτό προφανώς

Relax

Τι πραγματικά είναι: Ένα μικρό ανάκλιντρο, κάτι σαν τον καναπέ του μωρού, για να έχει στο σαλόνι και η μαμά να κάνει δουλειές (γενικά, όχι σιδέρωμα, ηρεμήστε) και ο μπαμπάς να βλέπει μπάλα (εντάξει, λίγο, ηρεμήστε).

Τι νομίζεις ότι είναι: Οι ώρες που το μωρό θα κοιμάται κι εσύ θα είσαι χαλαρός. Ρηλάξ ρε παιδί μου, πώς να στο πω.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Relax, Don’t do it. Όλα θα φτιάξουν.

Προίκα

Τι πραγματικά είναι: πάπλωμα, σεντόνι, κουβερλί (άγνωστη λέξη κι αυτή αλλά ντρέπομαι να την αναλύσω αλήθεια), υφασμάτινες πάνες που στρώνεις παντού για να μην πιάνεις μικρόβια, τα μικρά πετσετάκια για να ρευτεί το μωρό μαξιλάρια και γενικώς όλα αυτά που πέφτουν πάνω στο κρεβάτι-κούνια (αυτό το ξέρεις, δεν θα το πούμε εδώ).

Τι νομίζεις ότι είναι: είτε κάνεις κόρη, είτε κάνεις γιο, τα λεφτά που πρέπει να έχεις έτοιμα για να τα τρώει με την άνεσή του.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: «Προικισμένος» ο γιος σου. ΝΑΙ ΝΑΙ (μεγάλο καμάρι).

Σφηνάκι (ύπνου)

Τι πραγματικά είναι: ‘Ένα μαξιλάρι που κάποιος το δίπλωσε, για να το βάζεις στην πλάτη του μωρού όταν κοιμάται, για να μη γυρίσει ανάσκελα και πάθει τίποτα ή κάνει εμετό.

Τι νομίζεις ότι είναι: Κάτι που κρατάει το κρεβάτι να μην τρίζει ή να μην κουνηθεί. Σαν τη σφήνα της πόρτας ένα πράμα.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Καμιά δεκαριά black russian στην τελευταία εργένικη νύχτα σου που έγραφε και ο Κοκκίνης. Αν και προσωπικά προτιμώ το συνδυασμό πρώτα Jack και μετά κίτρινες τεκίλες (σ.σ. οι Γούτος, Βλάχος, Τζετ, ξέρουν)

Σελτεδάκια

Τι πραγματικά είναι: Διάφορα πανάκια που είναι από κάτω με πλαστικό, για να μην περνάνε τα ούρα του μωρού και λερώσουν τον καναπέ που πήρες, έχοντας το όνειρο ότι θα λιώσεις πάνω του βλέποντας σειρές, μπάλες ή και γκόμενες στο E! (περνάνε αρκετές ωραίες από το κόκκινο χαλί).

Τι νομίζεις ότι είναι: Σεμεδάκια για το κομοδίνο του, μαντιλάκια για το κάθισμα που τρώει στην κουζίνα, γλυκά που σου φέρνουν όταν γεννά η γυναίκα σου.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: φοβερό, σμυρνέικο φαγητό. Με αρκετό κύμινο και τσιγαρισμένο κιμά.

Παρκοκρέβατο

Τι πραγματικά είναι: το κρεβάτι που μοιάζει με σκηνή κάμπινγκ, το οποίο έχεις στο υπνοδωμάτιο (σας) για να κοιμάται το μωρό, όταν το πιάνουν τα κλάματα. Εκτός και αν είσαι ο Αντώνης και η Αγγελική και παίρνει το μωρό στο κρεβάτι (και σας πιάνει μαλάκες, πατέρα και μάνα δηλαδή, γιατί αυτό θέλει).

Τι νομίζεις ότι είναι: Ήμουν 100% σίγουρος ότι είναι αυτό που μικρός γέμιζα μπάλες πολύχρωμες, μικρές και μεγάλες και έπαιζα. Το πάρκο δηλαδή, τι άλλο;

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Στάση στο σεξ, το κάναμε και καλά παρκο-κρέβατο. «Δηλαδή;». Ε,  τι να σου λέω τώρα. Παρκαριστό κι έτσι ρε παιδί μου. Έλα λίγο, έλα λίγο της έλεγα, α μπράβο, αυτό είναι. (δεν ξέρω πώς φτάσαμε ως εδώ, αλήθεια).

Λίκνο

Τι πραγματικά είναι: Μικρό κρεβατάκι που κουνιέται, για να βοηθάει στον ύπνο, όταν το μωρό είναι αρκετά μικρό. Δημήτρης, Αλέξανδρος και Έλενα έκαναν 10 λεπτά να συμφωνήσουν στον ορισμό του. Θα εμπιστευτώ τη μαμά της παρέας στο τι είναι, τον μπαμπά Αλέξανδρο στο να μην δώσω ούτε ευρώ για αυτό.

Τι νομίζεις ότι είναι: ρουχαλάκι, απαλού υφάσματος, πιθανόν για τον ύπνο του μωρού.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: εντάξει, αυτό που εννοεί η φράση «το λίκνο του πολιτισμού». Δηλαδή, ότι εδώ δημιουργήθηκε-γεννήθηκε κάτι σπουδαίο.

Αλαξιέρα

Τι πραγματικά είναι: Μια συρταριέρα που πάει μαζί με το κρεβάτι. Αυτό. Απλά επάνω έχει κάτι σαν «δοχείο» όπου ξαπλώνει το παιδί για να το αλλάξεις. Πανδοχείο η φάση.

Τι νομίζεις ότι είναι: Οτιδήποτε σε -έρα, θυμίζει κάτι πολύ γυναικείο βασικά. Στην προκειμένη περίπτωση, ΕΛΠΙΖΕΙΣ ότι πρόκειται για μηχάνημα που αλλάζει μόνο του το παιδί, όταν τα κάνει πάνω του ή έστω μια γυναίκα που τη λένε «Αλαξιέρα». Καλά, άλλαξε το μωρό τώρα που τα έχει κάνει όλα σκατά και προσγειώσου στην πραγματικότητα.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Αντίστοιχο της «χρυσοχέρας», δηλαδή ότι αυτής της γυναίκας πιάνουν (πάνες) τα χέρια της.

Πάντα

Τι πραγματικά είναι: Ένα περιμετρικό μαξιλάρι που μπαίνει σαν πι στο κρεβάτι του μωρού, προφανώς για να μη χτυπάει στα κάγκελα, τα ξύλα ή ό,τι άλλο υλικό έχει η κούνια.

Τι νομίζεις ότι είναι: Όταν το έδειχνε στο μαγαζί, πρόσφατα η πωλήτρια και έλεγε «λοιπόν, θα πάρετε το πάντα, τα σεντόνια κλπ.», δεν το είπα ποτέ, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι στο καλό είναι. Και έψαχνα πάντα, λούτρινο, μεγάλο. Κινεζικό.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Τα πάντα και τίποτα.

Καλαθούνα

Τι πραγματικά είναι: ένα μικρό κρεβατάκι-καλαθάκι, στο οποίο βάζεις το μωρό για να φύγεις το μαιευτήριο, μετά το κοιμίζεις για λίγο εκεί (πολύ λίγο) και στη συνέχεια το δίνεις σε κάνα φίλο σου, να το χρησιμοποιήσει. Εμείς δεν θα πάρουμε καλαθούνα. Πάτησα πόδι, σαν άντρας που είμαι.

Τι νομίζεις ότι είναι: Βασικά νομίζω ότι είναι η πιο γελοία λέξη που έχω ακούσει τους τελευταίους πέντε μήνες.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι: Εύκολο. ΡΕ, είδες τι καλαθούνα έβαλε ο Kobe προχθές;

Κάπου εδώ, πάω να συνεχίσω τα μαθήματα, γιατί κατάλαβα ότι  έχει καμιά κατοσταριά λέξεις ακόμη να αποστηθίσω και να καταλάβω, μέχρι να μπω λίγο στο νόημα. Ας ελπίσουμε, ότι όταν φτάσει η ώρα θα ακούσω κανένα «μπαμπά» για ανταμοιβή, γιατί αν λέει μόνο «μαμά» θα πάρω την αλαξιέρα (ήθελα να πω τη Maclaren, αλλά καταλαβαίνετε) και θα φύγω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com