Social Icons

.

Pages

13 Φεβρουαρίου 2013

Ευτυχία: μύθοι (καταρρίπτονται) και αλήθειες (για να την κατακτήσετε)

 

Αν θέλετε να γίνετε ευτυχισμένοι στη ζωή σας (και ποιος δεν το θέλει άλλωστε) πρέπει αρχικά να αλλάξετε ριζικά την οπτική, που βλέπετε ορισμένα πράγματα. Έτοιμοι; Πάμε να δούμε την απομυθοποίηση των 6 αντιλήψεων για την ευτυχία και την αποκατάσταση (επιτέλους) της αλήθειας.

Μύθος νούμερο 1: Την ευτυχία ή την έχεις ή όχι

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στο αίσθημα ευτυχίας, που μπορεί να αισθάνεται κάποιος άνθρωπος. Μάλιστα οι έρευνες αναφέρουν ότι η κληρονομικότητα συμβάλλει κατά 50% στην ευτυχία του ανθρώπου.

Ακριβώς αυτό το ποσοστό είναι που καταρρίπτει και τον πρώτο μύθο. Αφού όντως το 50% είναι η κληρονομικότητα, το υπόλοιπο 50% είναι η ευτυχία που μπορεί να επιδιώξει και να δημιουργήσει κάποιος.

Η προσπάθεια και η επιθυμία για ευτυχία είναι ικανές να δημιουργήσουν τις συνθήκες μίας χαρούμενης ζωής, που επιθυμείτε. Αρμονικές και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, πράξεις καλοσύνης, καθημερινή άσκηση, διαλογισμός είναι μερικές μόνο από τις διαδικασίες, που μπορούν να σας οδηγήσουν στην κατάκτηση της ευτυχίας, έστω και αν δεν την «έχετε» από τη φύση σας.

Μύθος νούμερο 2: Η ευτυχία είναι προορισμός

Η φράση αυτή είναι σχεδόν καταναγκαστική. Πιέζοντας ο καθένας τον εαυτό του να αναζητά την ευτυχία στο οτιδήποτε κάνει, το μόνο που καταφέρνει είναι να αγχώνεται για μία εικονική κατάσταση, την οποία αδυνατεί να δημιουργήσει. Οι κοινωνικές συνθήκες της συμβίωσης, μιας καλής δουλειάς, ενός ωραίου σπιτιού, μπορεί να συμβάλλουν στην εικόνα ενός ευτυχισμένου ανθρώπου, αλλά είναι απλά κομμάτια του παζλ και όχι το σύνολο.

Η ευτυχία δεν είναι ένα συναισθηματικό τέλος στον αγώνα της ζωής του ανθρώπου, αλλά περισσότερο η διαδικασία δημιουργίας και η πηγή της. Είναι μία ευεργετική διαδρομή σε βάθος χρόνου, που χτίζεται αρμονικά και λειτουργικά στην καθημερινότητα του καθενός.

Μύθος νούμερο 3: Επαναπαυθείτε στην ευτυχία σας

Η αλήθεια είναι ο περισσότερος κόσμος, τείνει να υιοθετεί τις θετικές αλλαγές στη ζωή του και να τις μετονομάζει «ευτυχία». Καλή η προσαρμογή αλλά λίγο υπερβολική. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει, είναι το ακριβώς αντίθετο. Το αυτοκίνητο ή το σπίτι των ονείρων σας, για παράδειγμα, μπορεί να σας προσφέρουν ένα προσωρινό αίσθημα ικανοποίησης, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι ευτυχία.

Μύθος νούμερο 4: H δυστυχία πάντα υπερνικά την ευτυχία

Τα αρνητικά συναισθήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν ισχυρό αντίκτυπο στον άνθρωπο. Όμως αυτό που συμβαίνει δεν είναι, ότι είναι περισσότερα ή πιο ισχυρά.

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι παροδικά και «λένε» στον οργανισμό να βρει το πρόβλημα και να το διορθώσει ενώ τα θετικά, κερδίζουν με την πάροδο του χρόνου, επειδή επιτρέπουν στον οργανισμό να αξιοποιήσει ό,τι έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει.

Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα, ότι καθώς τα θετικά συναισθήματα αυξάνονται, έρχεται ένα σημείο όπου τα αρνητικά συναισθήματα δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή κάποιου. Με απλά λόγια, τα θετικά συναισθήματα σαφώς δεν μπορούν να προβλέψουν ή να εμποδίσουν τα αρνητικά, ώστε να μη σας επηρεάσουν, απλά σε βάθος χρόνου, τα θετικά συναισθήματα μπορούν να σας προστατεύσουν από τις συνέπειες των αρνητικών.

Μύθος νούμερο 5: Ευτυχία σημαίνει ηδονή

Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα στην κατάκτηση της ευτυχίας από την αίσθηση της προσωπικής ικανοποίησης και ηδονής. Για παράδειγμα, η προσφορά βοήθειας σε άλλους (το ακριβώς αντίθετο της ηδονής δηλαδή) δημιουργεί ένα αίσθημα ευτυχίας και μάλιστα, όπως αναφέρουν έρευνες, καταπραΰνει ακόμα και τον φυσικό πόνο κατά 13%.

Στις αρχές του 1990 καταγράφηκε για πρώτη φορά, ότι η αύξηση των επιπέδων της διάθεσης μέσω της βοήθειας, που προσφέρει κάποιος σε κάποιον συνάνθρωπο, σχετίζεται με απελευθέρωση των ενδορφινών σεροτονίνης (φυσικές οπιούχες ουσίες του σώματος) και της οξυτοκίνης, μιας «ορμόνης της συμπόνιας», που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη συμπεριφορά για προσφορά βοήθειας.

Μύθος νούμερο 6: Η ευτυχία είναι μία

Αν είστε από κείνους που αναζητούν μαγικά ελιξίρια ευτυχίας, μάλλον θα απογοητευτείτε πλήρως. Δεν υπάρχουν λύσεις, ούτε συνταγές ευτυχίας και σε καμία περίπτωση η ευτυχία δεν είναι…μία.

Αντίθετα είναι στιγμές, που σαν κομμάτια από ένα καλοσχηματισμένο παζλ, συμπληρώνεται σιγά σιγά σε βάθος χρόνου. Η άσκηση, ένα καλό γεύμα, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η συντροφιά φίλων και απλές καθημερινές βόλτες με τον/ την σύντροφό σας είναι στιγμές ευτυχίας, που προσθέτουν το δικό τους «στίγμα» στην τελική εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com