Social Icons

.

Pages

28 Φεβρουαρίου 2013

Ζητείται παντρεμένο ζευγάρι για ταξίδι στον... Αρη!

Δισεκατομμυριούχος διαστημικός τουρίστας οργανώνει επανδρωμένη αποστολή

Ζητείται παντρεμένο ζευγάρι για ταξίδι στον... Αρη

Ενα παντρεμένο ζευγάρι, κατά προτίμηση ηλικιωμένο, αναζητείται ως πλήρωμα της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Αρη


Ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός Ντένις Τίτο έγινε διάσημος όταν το 2001 πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια για γίνει ο πρώτος πολίτης που ταξίδεψε στο Διάστημα. Ο Τίτο έμεινε για οκτώ ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οπως φαίνεται, οι διαστημικές περιπέτειες εξακολουθούν να τον ενδιαφέρουν τόσο ώστε να ανακοινώσει ότι ξεκινά την προσπάθεια οργάνωσης μιας επανδρωμένης αποστολής στον Αρη. Το σχέδιο του Τίτο είναι να στείλει ένα σκάφος με πλήρωμα δύο ατόμων στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι ειδικοί που συνεργάζονται μαζί του υποστηρίζουν ότι το πλήρωμα θα πρέπει να αποτελείται από ένα παντρεμένο ζευγάρι και μάλιστα ηλικιωμένο.
Το όραμα του Τίτο
Ο Ντένις Τίτο ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε συμφωνία τόσο με τη NASA, στην οποία εργαζόταν κάποτε, όσο και με ιδιωτικούς φορείς για να συμμετέχουν στην προετοιμασία και στην οργάνωση της αποστολής. Το κόστος της υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 1,5-2 δισεκατομμύρια δολάρια -  ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων θα καταβάλει ο Τίτο ενώ για τα υπόλοιπα θα αναζητήσει και άλλους χρηματοδότες. «Θα χάσω πολλά χρήματα σε αυτή την αποστολή αλλά τα εγγόνια μου θα έχουν να κερδίσουν πολλά από το όλο εγχείρημα» ανέφερε ο Τίτο κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης έναρξης της προσπάθειας η οποία έχει λάβει την ονομασία «Inspiration Mars», δηλαδή «ο Αρης μας εμπνέει». Στόχος είναι η αποστολή να ξεκινήσει για τον Κόκκινο Πλανήτη το 2018. Στις αρχές του 2018 η τροχιακή κίνηση του Αρη θα τον φέρει στην κοντινότερη απόσταση του από τη Γη και έτσι το συγκεκριμένο είναι ένα καλό χρονικό σημείο για να ξεκινήσει το ταξίδι.

Ο Ντένις Τίτο εξηγεί στους δημοσιογράφους το όραμά του για μια αποστολή στον Αρη
Ταξίδι για δύο
Αν τελικά ο Τίτο τα καταφέρει και το ταξίδι ξεκινήσει στις αρχές του 2018 υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου 500 ημέρες. Με δεδομένο ότι το πλήρωμα θα αποτελείται από μόνο δύο άτομα οι ειδικοί που διερευνούν τις συνθήκες διεξαγωγής της αποστολής υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είναι ένα παντρεμένο ηλικιωμένο ζευγάρι.
Η επιλογή του παντρεμένου ζευγαριού είναι σύμφωνα με τους θιασώτες της ιδέας ιδανική για συγκεκριμένους λόγους. Κατά πρώτον, διότι όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για ένα ιστορικό ταξίδι και θα πρέπει για λόγους συμβολισμού να μετέχει και άνδρας και γυναίκα ώστε να εκπροσωπείται ολόκληρο το ανθρώπινο είδος.
Κατά δεύτερον, διότι οι δύο αστροναύτες θα μοιράζονται για περίπου δύο χρόνια τον μικρό χώρο του σκάφους με το οποίο θα ταξιδεύουν. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός οικειότητας, εμπιστοσύνης και συντροφικότητας για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της συγκατοίκησης σε τόσο περιορισμένο χώρο. Ενα παντρεμένο ζευγάρι και μάλιστα ένα ζευγάρι που έχει ζήσει μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σύμφωνα με τους συμβούλους της αποστολής.
Μια εξ αυτών είναι η Τζέιν Πόιντερ, στέλεχος της εταιρείας Paragon Space Development η οποία μετείχε στο πείραμα «Biosphere 2». Στα πλαίσια του πειράματος η Πόιντερ έμεινε κλεισμένη για δύο χρόνια σε έναν χώρο που ήταν σχεδιασμένος έτσι ώστε να προσομοιάζει με ένα οικοσύστημα.
Ενας επιπλέον λόγος ώστε το πλήρωμα να έχει προχωρημένη ηλικία είναι ότι στη διάρκεια του ταξιδιού οι αστροναύτες θα «χτυπηθούν» από τη βλαβερή κοσμική ακτινοβολία η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορες σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό και στην υγεία τους γενικότερα. Ενα ηλικιωμένο ζευγάρι που έχει ήδη απογόνους κρίνεται ως καλύτερη λύση από ένα νεότερο ζευγάρι του οποίου η έκθεση στην ακτινοβολία ίσως οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του σκάφους που θα μεταφέρει ανθρώπους στον Αρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com