Social Icons

.

Pages

28 Φεβρουαρίου 2013

7+1 μέρη όπου... βασιλεύει η σιωπή!

Φανταστείτε να βρισκόσασταν σε ένα μέρος, όπου δε θα ακούγονταν καθόλου ήχοι από ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά μόνο οι ήχοι της φύσης και των ζώων. Τα τοπία γύρω σας θα ήταν εντυπωσιακά και η ηρεμία ασύγκριτη.

Το να βρεθούμε σε μέρη απόλυτης σιωπής και απουσίας του ανθρώπινου παράγοντα, μπορεί να ακούγεται ουτοπικό και ανέφικτο. Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμη μερικοί επίγειοι παράδεισοι, απομακρυσμένοι από τις κάθε λογής ανθρώπινες επεμβάσεις.

Ούτε ηχορύπανση, ούτε κυκλοφοριακό χάος, ούτε οι αμέτρητοι ενοχλητικοί ήχοι των μεγαλουπόλεων… μόνο οι ήχοι της φύσης, κυριαρχούν στα συγκεκριμένα μέρη.

Αν νιώθετε την ανάγκη να αποφορτιστείτε από την καθημερινότητα υπάρχουν προορισμοί ειδικά για εσάς. Αν πάλι θέλετε και στο χώρο της δουλειάς σας να επικρατεί απόλυτη ησυχία, υπάρχει σίγουρα ένας εργασιακός χώρος «πρότυπο» για τα δικά σας δεδομένα.

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα μακρινοί προορισμοί, αξίζει όμως τον κόπο να τους επισκεφτούμε…

Samboja Lestari, Borneo, Ινδονησία

Για πολλές δεκαετίες τα τροπικά δάση του τρίτου σε μεγαλύτερη έκταση νησιού παγκοσμίως, καταστρέφονταν με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Στην πόλη Samboja, η αποψίλωση των δασών, η κλιματική αλλαγή, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι φωτιές, κατέστρεψαν το πολύτιμο οικοσύστημα. Η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής απειλούνταν με εξαφάνιση. Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι και το 2001, όταν ένας μη κυβερνητικός Οργανισμός επιφορτισμένος με τη διάσωση των γηγενών ουρακοτάγκων, με την επωνυμία Borneo Orangutan Survival, ξεκίνησε να εξαγοράζει σταδιακά τμήματα γης, με σκοπό να την επαναφέρει στην αρχική της φυσική κατάσταση. Μπορεί το δάσος να μην έχει αποκατασταθεί σήμερα πλήρως, αλλά αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μεγαλείο της φύσης, μακριά από ήχους μηχανημάτων υλοτομίας και αγροτικών μηχανημάτων. Ο μόνος ήχος που μπορείτε να ακούσετε εδώ, είναι τα ουρλιαχτά από τους ουραγκοτάγκους…

Selous Game Reserve, Τανζανία

Με έκταση 34.000 χλμ. περίπου, το Selous Game Reserve είναι σίγουρα από τα μεγαλύτερα πάρκα του είδους του παγκοσμίως. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι οικισμοί και κατοικίες για ανθρώπους εδώ. Η κυβέρνηση της Τανζανίας, ελέγχει αυστηρά όλη την ανθρώπινη δράση στην περιοχή, οπότε οι μόνοι ευχάριστοι ήχοι που ακούγονται, προέρχονται από τα ζώα. Ελέφαντες, κροκόδειλοι, ιπποπόταμοι και ζέβρες, είναι μερικά μόνο από τα είδη που μπορείτε να συναντήσετε στην περιοχή. Μην παραξενευτείτε λοιπόν, αν βρεθείτε για σαφάρι εξερεύνησης και ο μόνος ήχος που θα ακούσετε είναι τα ουρλιαχτά των ζώων.

Κοιλάδα Hoh, Ουάσινγκτον

Στη χερσόνησο Olympic της Ουάσινγκτον, βρίσκονται μερικά από τα πλέον υποανάπτυκτα Εθνικά Πάρκα των Η.Π.Α. Τα εύκρατα τροπικά δάση της περιοχής ( www.nps.gov/olym/planyourvisit/visiting-the-hoh.htm ), είναι τα μεγαλύτερα στο είδος τους στη Βόρεια Αμερική και θεωρούνται από τα πλέον ήσυχα μέρη της συγκεκριμένης ηπείρου. Όσο ασυνήθιστο και αν ακούγεται για την ήπειρο των μεγάλων λεωφόρων, οι συγκεκριμένες εκτάσεις γης δεν διατρέχονται από δρόμους. Ίσως και γι’ αυτό έχουν διασωθεί σχεδόν ανέγγιχτες μέχρι σήμερα.

Φυσικό καταφύγιο Kronostky, Ρωσία

Εκατοντάδες στρέμματα προστατευόμενης γης, χωρίς καθόλου οδικό δίκτυο. Ο φυσικός βιότοπος Kronostky βρίσκεται στην ανατολική Ρωσία, κοντά στην Αλάσκα και τη Μόσχα. Μπόρεσε και επέζησε από τους 3000 τουρίστες, που «κατέλαβαν» το πάρκο για περίπου πέντε ώρες, όταν προσγειώθηκε κάποτε στην περιοχή ένα ιδιωτικό ελικόπτερο. Και πλέον, μόνο ερευνητές- επιστήμονες, επιτρέπεται να προσεγγίσουν αυτό το μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο. Εδώ υπάρχει η μοναδική θερμαινόμενη πηγή υδάτων καθώς και το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο σε ολόκληρη την Ευρασία. Οι ήχοι που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες είναι σχεδόν άγνωστοι στην περιοχή, ενώ το πάρκο αποτελεί καταφύγιο σπάνιων προστατευόμενων ειδών ζωής, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτερες αρκούδες στον πλανήτη.

Έρημος Kalahari, Νότια Αφρική

Η αχανής εδαφική της έκταση που απλώνεται σε περισσότερα από 360.000 χλμ., συναντάται με έξι διαφορετικά έθνη της νοτίου Αφρικής. Παρά την μεγάλη της έκταση, οι κάτοικοι της περιοχής δεν ξεπερνούν τους 20.000. Σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, η ησυχία είναι σχεδόν εξασφαλισμένη, άρα εκ των πραγμάτων η εν λόγω έρημος βρίσκεται σε προνομιακή θέση. Εκεί θα συναντήσετε μεταξύ άλλων την σουρικάτα (ένα μικρό αφρικανικό θηλαστικό) και φυσικά τα λιοντάρι Καλαχάρι.

Αρκτικό Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Αλάσκα

Δύσκολα θα βρείτε ένα μέρος πιο ήσυχο και πιο δυσπρόσιτο, από το Αρκτικό Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής ( arctic.fws.gov ), στην Αλάσκα. Σχεδόν διπλάσιο στο μέγεθος από το αντίστοιχο της Μασαχουσέτης, δεν διατρέχεται από κανέναν δρόμο, ούτε υπάρχει δίκτυο διανοιγμένων οδών που να οδηγούν στην περιοχή. Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες, προσεγγίζουν της περιοχή με αεροσκάφος. Μπορεί να υπάρχουν μικρά και λιγοστά διάσπαρτα χωριά, ωστόσο οι θόρυβοι που θα ακούσετε εδώ προέρχονται κυρίως από τα άγρια ζώα της περιοχής. Πολικές αρκούδες, καριμπού και λύκοι, είναι μόνο μερικοί από τις πληθυσμούς άγριας ζωής που προστατεύονται στο καταφύγιο.

Δάσος Sinharaja, Σρι Λάνκα

Η εκτεταμένη αποψίλωση τείνει να εξαφανίσει μερικά από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα οικοσυστήματα του πλανήτη, ευτυχώς όμως όχι και το δάσος Sinharaja. Η δύσβατη τοποθεσία του και η πυκνή του βλάστηση, το έχουν μετατρέψει σε «κατοικία», όπου ενδημούν πολλά άγρια είδη ζωής. Η περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση και δραστηριότητα, γίνεται αισθητή από την πρώτη κιόλας προσέγγιση στο δάσος. Δεν πρόκειται να ακούσετε ούτε τους ήχους από το κυκλοφοριακός χάος των μεγαλουπόλεων, ούτε από αγροτικά μηχανήματα, παρά μόνο ήχους της φύσης και των ζωντανών οργανισμών. Τι καλύτερο από το κελάηδισμα ενός σμήνους εξωτικών πουλιών;

Επιστημονικό εργαστήριο, Μινεσότα (η απόλυτη, τεχνητή ηρεμία)

Στον συγκεκριμένο εργαστηριακό θάλαμο ( www.orfieldlabs.com ) βασιλεύει η απόλυτη σιωπή. Το εργαστήριο της Μινεσότα, έχει καταφέρει να μπλοκάρει κάθε ήχο σε ποσοστό σχεδόν 100%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν καθίσετε μέσα για λίγο παραπάνω χρόνο, θα ακούσετε όλες τις οργανικές διεργασίες του σώματός σας. Από τον ήχο της καρδιάς, το στομάχι που γουργουρίζει αλλά και τον ήχο από τα πνευμόνια. Ο χώρος είναι υπερβολικά ψυχρός και ήσυχος. Σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα μπορεί να παραμείνει κανείς μέσα για περισσότερα από 45 λεπτά. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα, ο εγκέφαλος ξεκινά να έχει παραισθήσεις όσον αφορά στους ήχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com