Social Icons

.

Pages

5 Φεβρουαρίου 2013

10 Σημαντικά δεδομένα για τον ύπνο!

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός, αλλά λίγοι κοιμούνται όσο θα έπρεπε. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα. Προκαλεί αύξηση βάρους, ενώ αυξάνει ακόμα και τις πιθανότητες για εγκεφαλικό !

 

Οι μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου σχετίζεται με χαμηλότερο λίμπιντο και λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ από τους άνδρες και τις γυναίκες. Η ανάπαυση βοηθάει την ερωτική ζωή.

Πηγή: webmd.com

 

Το 33% αυτών που πίνουν ημερησίως  4 ή περισσότερα καφεϊνούχα ροφήματα, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να πάθουν σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Μια διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή διακόπτεται στιγμιαία και επαναλαμβανόμενα.

Πηγή: «Sleep Apnea and Sleep» , National Sleep Foundation

 

Όσο λιγότερο κοιμάται κάποιος, τόσο περισσότερο τα γονίδια του επηρεάζουν το βάρος του. Όσο πιο πολύ κοιμάται, τόσο λιγότερο τα γονίδιά του καθορίζουν πόσο ζυγίζει, και τόσο περισσότερο μπορεί να ελέγχει το βάρος του.

Πηγή: SLEEP DURATION AND BODY MASS INDEX IN TWINS , Sleep Duration and Body Mass Index in Twins: A Gene-Environment Interaction

 

Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να οδηγούν ενώ νυστάζουν (56% έναντι 45%), και έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να κοιμηθούν ενώ οδηγούν (22% έναντι 12%).

Πηγή:  «Facts and Stats» from drowsydriving.org , National Sleep Foundation

 

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της πείνας κατά 25%. Αν κοιμηθείτε περισσότερο, μπορείτε να φάτε περισσότερο και να καταναλώστε περισσότερες θερμίδες.

Πηγή: Karine Spiegel from University of Lyon , Don’t lose sleep over weight, scientists say

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι αν κάποιος κοιμάται συχνά για πολύ λίγο (6 ώρες ή λιγότερο), ή πάρα πολύ (περισσότερο από 9 ώρες), θα μειωθεί  η  προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του! Το ιδανικό είναι 7-8 ώρες .

Πηγή: How Much Sleep Do Adults Need?

 

Ο ύπνος αμέσως μετά την εκμάθηση κάτι καινούργιου, βελτιώνει αποτελεσματικά την ικανότητά μας να το θυμόμαστε .

Πηγή: Memory for Semantically Related and Unrelated Declarative Information: The Benefit of Sleep, the Cost of Wake

 

Μια μελέτη για την σχέση μεταξύ των διαταραχών αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου και της θνησιμότητας από καρκίνο, δείχνει αύξηση της πιθανότητας θανάτου από καρκίνο για όσους υποφέρουν από άπνοια.

Πηγή:  Sleep disordered breathing and cancer mortality: results from the Wisconsin Sleep Cohort Study

 

Οι νέοι γονείς χάνουν συνολικά 6 μήνες ύπνου, κατά τα δύο πρώτα χρόνια  φροντίδας του μωρού.

Πηγή: New parents miss 6 months” sleep in two years

 

Σε μια μελέτη του Travelodge στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερα από το ένα τέταρτο των παιδιών παραδέχτηκαν πως έχουν αποκοιμηθεί στην τάξη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. To 92% των δασκάλων δήλωσαν ότι οι μαθητές είναι τόσο κουρασμένοι στην τάξη, που έχουν πρόβλημα προσοχής.

Πηγή:  Sleep Schooling Travelodge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com