Social Icons

.

Pages

5 Ιανουαρίου 2013

TOY ΓΑΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ή θέλεις να κάνεις γάμο στην ζωή σου ή δεν θέλεις. Φαντάζομαι πως όσοι θέλουν βρίσκουν τεράστιο ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία απο την ημέρα που θα αρχίσουν να το οργανώνουν, μέχρι την στιγμή που θα φύγουν απο το πάρτυ αλλά και σε όλα εκείνα τα έθιμα που έχει ο κάθε τόπος και πάνω κάτω τα ξέρουμε. Υπάρχουν όμως και κάποια έθιμα και παραδόσεις που θα σου πω αμέσως τα οποία θα σε κάνουν να πεις πως αν ζούσες στις περιοχές που τα έχουν θα το σκεφτόσουν πολύ για να πεις το ναι!

Ο εξευτελισμός της νύφης

01 1021 ksftlsms

Είσαι πολύ τυχερή αν σκοπεύεις να παντρευτείς και δεν είσαι στην Σκωτία γιατί εκεί οι φίλοι της νύφης λίγες μέρες πριν τον γάμο την αρπάζουν απο το σπίτι, την πηγαίνουν σε κάποιο κεντρκό σημείο (σε κάποια πλατεία ίσως Σάββατο απόγευμα με πολύ κόσμο) και αρχίζουν να της πετάνε απο μεγάλους κουβάδες  λάσπη, μπογιές και οτι άλλο αηδιαστικό μπορείς να φανταστείς. Και σαν να μην έφτανε αυτό μετά την δένουν και σε ενα δέντρο γιατί έτσι είναι το έθιμο. Ελπίζω μετά η νύφη να μην τους κάνει μπάτσελορ.

Το κλάμα της νύφης

02 1021 cry

Στη πόλη Tujia της Κίνας έχουν δώσει ένα διαφορετικό ρόλο στο κλάμα που υπάρχει έτσι κι αλλιώς σε κάθε γάμο. Ένα μήνα ακριβώς πριν το γάμο η νύφη αρχίζει να κλαίει καθημερινά για μια ώρα. Δέκα μέρες μετά αρχίζει να κλαίει και η μαμά της μαζί και τις τελευταίες δέκα μέρες μπαίνει και η γιαγιά στην ομάδα και γίνονται συγκρότημα. Όλο αυτό το κάνουν γιατί έτσι υποτίθεται πως εκφράζουν την χαρά τους μέσα απο τους ήχους που βγάζουν όταν κλαίνε. Κάτι σαν τραγούδι. Φαντάσου να είσαι ο γείτονας της νύφης ή ακόμα χειρότερα ο μικρός της αδερφός! Δράμα!

Αγώνας με αίμα για να ορίσεις ημερομηνία γάμου

03 1021 bird

Στην Μογγολία υπάρχει μια μια ομάδα ανθρώπων που ονομάζεται Daur και έχουν ως παράδοση τους για να ορίσει το ζευγάρι ημερομηνία γάμου, να σκοτώνουν ένα μικρό κοτοπουλάκι κρατώντας το μαχαίρι μαζί. Στην συνέχεια ελέγχουν το έντερο του και αν είναι σε καλή κατάσταση μπορούν να διαλέξουν μέρα. Αν όχι συνεχίζουν μέχρι να πετύχουν το εντεράκι το καλό

Η καταραμένη νύφη

04 1021 brdktrmn

Στην Ινδία όσες γυναίκες γεννήθηκαν όταν ο Άρης και ο Κρόνος ήταν κάτω απο τον έβδομο οίκο τους αποκαλούνται Mangliks και θεωρούνται καταραμένες. Η κατάρα που τις κυνηγάει λέει πως πιθανότατα αυτές οι γυναίκες θα προκαλέσουν πρόωρο θάνατο στον άντρα που θα πάρουν. Για αυτό είναι αναγκασμένες πρώτα να παντρευτούν ένα δέντρο, μετά να το καταστρέψουν για να σπάσει η κατάρα (οικολογική συνείδηση μηδέν) και στην συνέχεια να παντρευτούν το παλικάρι που ποθούν χωρίς να φοβούνται πως θα το χάσουν!

Κρατήσου αγάπη μου

05 1021 holdonmylove

Τα νιόπαντρα ζευγάρια της κοινότητας Tidong στη βόρειο Βόρνεο είναι υποχρεωμένα τις τρείς πρώτες μέρες του γάμου τους να μείνουν μέσα στο σπίτι και να μην χρησιμοποιήσουν καθόλου την τουαλέτα τους ακόμα κι αν είναι έτοιμοι να σκάσουν. Για κανέναν λόγο! Η υπομονή μπορεί να είναι αρετή αλλά κι αυτή η βλακεία είναι βάσανο.

Ένα δόντι φάλαινας για τον πεθερό

06 1021 whilyteeth

Στα εξωτικά νησιά Φίτζι ο γαμπρός πρέπει να πάει καμαρωτός καμαρωτός στον υποψήφιο πεθερό και αφού ζητήσει το χέρι της κόρης του είναι αναγκασμένος απο την παράδοση να του δώσει και ένα δόντι φάλαινας. Αν πρέπει να πάει φρονιμίτης ή κυνόδοντας δεν έχω ιδέα όπως επίσης δεν ξέρω που το βρίσκει. Θέλω να μάθω όμως για αυτό αν ξέρει κάποιος ας μου πει.

Με δυο παιδιά

07 1021 twokids

Στο νότιο Σουδάν τα άτομα της φυλής Neur πιστεύουν πως ένας γάμος ολοκληρώνεται μόνο όταν η γυναίκα κάνει δυο παιδία. Αν δεν τα καταφέρει, γιατί δεν είναι και αυτόματος πωλητής γυναίκα είναι, τότε ο άντρας της έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει διαζύγιο.

Φτού σου κόρη μου, την εύχη μου να έχεις

08 1021 ftousou

Οι Μασάι στην Κένυα, έκει που ήθελε να πάει η Κοκκίνου, έχουν ενα περίεργο αλλά και αστείο έθιμο. Όταν η νύφη φεύγει απο το χωριό με τον σύζυγο ο μπαμπάς της την φτύνει στο πρόσωπο και στο στήθος για καλή τύχη. Ε να αμα πήγαινε η Έλλη εκεί θα είχαμε κάπου να μείνουμε και να πάμε και σε έναν γάμο να το δούμε απο κοντά.

Φιλάκια

09 1021 kiss

Στην Σουηδία είναι τελικά πολύ cool. Στο τραπέζι του γάμου αν κάποια στιγμή σηκωθεί η νύφη και πάει να φρεσκαριστεί για παράδειγμα, όλες οι κοπέλες που μένουν πίσω πρέπει να φιλήσουν τον γαμπρό. Και το και αντίστοφο φυσικά. Ανταλλαγή μικροβίων όχι αστεία!

Ξυρισμένο κεφάλι και απαγωγή

10 1021 tss

Οι γυναίκες στην Σπάρτη πριν έρθει ο μπρατσαράς να τις κλέψει έπρεπε να ξυρίσουν το κεφάλι τους, να ντυθούν σαν άντρες και να περιμένουν να έρθουν να τις πάρουν. Δύσκολα χρόνια, δύσκολα!

Το νερό της τουαλέτας

11 1021 toilet

Στην Γαλλία αφού τελείωνε η τελετή και το πάρτυ οι φίλοι του ζευγαριού έπαιρναν οτι πιο βρόμικο έβρισκαν στον χώρο, το πετούσαν στην λεκάνη της τουαλέτας και ανάγκαζαν γαμπρό και νύφη να πιούν νερό. Ίου!!!! Αυτό το έθιμο μερικοί το κρατούν ακόμα αλλά αντί για σκουπίδια πετάνε μέσα στην λεκάνη σοκολατάκια. Δεν αλλάζει όμως κάτι, είναι σκέτη αηδία!

Οι κακές νεράιδες

12 1021 bad

Όταν η νύφη και ο γαμπρός χορεύουν στην Ιρλανδία μετά τον γάμο, τα πόδια της νύφης πρέπει να μένουν συνέχεια στο έδαφος  γιατί αν δεν το κάνει θα έρθουν οι κακές νεράιδες και θα την πάρουν μακριά. Ναι την νύφη θα πάρουν ολόκληρη. Στις κακές νεράιδες αρέσει το ωραίο, η νύφες είναι ωραίες άρα κίνητρο υπάρχει. Λογική όχι.

Τα αγόρια άχυρα

13 1021 axira

Μια παράδοση αποκλειστικά για νύφες που θέλουν να ξεδώσουν λίγο πριν παντρευτούν. Στις ιρλανδικές κομητείες της Leitrim και Mayo υπάρχουν τα “αγόρια άχυρα”(δεν έχω ιδέα γιατί τα λένε έτσι)  και την παραμονή του γάμου 9 απο αυτούς πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης και χορεύουν μαζί της και με τις φίλες της. Καθόλου άσχημα δεν περνάνε εκεί!

Με το βέλος στην καρδιά

15 1021 velos

Υπάρχει μια εθνική κινεζικη μειονότητα η Yugur στην όποια σύμφωνα με τα έθιμα της ο γαμπρός πρέπει  πριν απο τον γάμο με ένα τόξο να χτυπήσει τρείς φορές την νύφη. Χωρίς τα βέλη να έχουν την αιχμηρή τους άκρη μπροστά, αλλά και πάλι θα πονάει. Αφού την πετύχει μαζεύει τα βέλη, τα σπάει και έτσι εξασφαλίζει πως θα είναι για πάντα μαζί.

Το ανθρώπινο χαλί

16 1021 carpet

Στα νησία της Γαλλικής Πολυνησίας μόλις τελειώσει η τελετή όλοι οι συγγενείς του ζευγαριού ξαπλώνουν μπρούμυτα στην άμμο και το ζευγάρι περπατάει πάνω τους. Φαντάσου με τι χαρά και κέφι θα πατάει η νύφη με την γόβα πάνω στην πεθερά!

Κλέφτης παπουτσίων

13 1021 thiefshoes

Αυτό το λές και διασκεδαστικό! Στην Ινδία λίγο πριν το ζευγάρι φτάσει εκεί που πρέπει να σταθεί για να αρχίσει ο γάμος ο γαμπρός βγάζει τα παπούτσια του και οι οικογένεια της νύφης προσπαθεί να τα κλέψει ενώ οι οικογένεια του γαμπρού προσπαθεί να τον προστατεύσει! Αν τα καταφέρουν απο την μερία της νύφης και του τα πάρουν τότε μπορούν να τα κρατήσουν μέχρι να τους πληρώσουν λύτρα.

Σπάσε εφτά ποτήρια

14 1021 7glasses

Αν δείς κάποιον σε έναν ελληνικό γάμο να σπάει ποτήρια και πιάτα θα πεις πως έκανε κέφι, έγινε ζάντα και άλλα τέτοια. Αν όμως το δείς σε Γερμανικό γάμο να ξέρεις πως τα σπάνε γιατί  λένε πως ο θόρυβος τρομάζει και διώχνει τα κακά πνεύματα.

Γάμος με ζώο

17 1021 animalwedding

Ακόμα ένα παράξενο απο την μακρινή Ινδία είναι πως παντρεύονται ζώα για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Σας ονομάζω ελέφαντα και γυναίκα.

Η βοήθεια της έμπειρης

18 1021 help

Σε κάποια χωριά της Αφρικής έχουν ως έθιμο την πρώτη νύχτα του γάμου να συνοδεύει το ζευγάρι μια ηλικιωμένη, η περπατημένη τους χωριού ας πούμε, για να δείξει στην νύφη τι πρέπει να κάνει (και καλά δεν ξέρει). Μερικές φορές αντί για την ηλικιωμένη αυτή την δουλειά κάνει η μαμά της νύφης. Την φάτσα του γαμπρού θα ήθελα να δω όταν η γιαγιά θα λέει “Σήκωσε το πόδι σου καλέ”.

Δεν γελάει κανείς

19 1021 nosmile

Στο Κονγκό παίρνουν τον γάμο πολύ στα σοβαρά και για αυτό ο γαμπρός και η νύφη δεν πρέπει να γελάσουν μέχρι να τελειώσει η τελετή για να δείξουν οτι το θέλουν πραγματικά. Μεγάλη χαζομάρα, πως να κρατηθείς;

Η απαγωγή της νυφής

20 1021 apagogi

Με το έτσι θέλω όμως δεν είναι η ρομαντική η απαγωγή εδω. Σε κάποιες περιοχές σε Αφρική και Ασία αρπάζουν την κοπέλα που θέλουν την αναγκάζουν να παντρευτεί και πολλές φορές την βιάζουν. Και αυτό συμβαίνει τόσα πολλά χρόνια που έχει γίνει παράδοση τους.

Το σπάσιμο νεύρων

21 1021 spasimoneuvron

Στην Γαλλία την πρώτη νύχτα του γάμου οι φίλου του ζευγαριού πηγαίνουν έξω απο το σπίτι των νιόπαντρων και προσπαθούν να τους σπάσουν τα νεύρα φωνάζοντας, χτυπώντας κατσαρόλες και γενικά προκαλώντας αναστάτωση. Για να σταματήσουν το ζευγάρι πρέπει να βγει έξω και να τους δώσει ποτά και γλυκά. Θα τους είχα σφάξει!

Το έθιμο του ψαριού

22 1021 fish

Στην Κορέα αφού τελειώσει ο γάμος οι φίλοι του γαμπρού του βγάζουν τα παπούτσια και τις κάλτσες και αφού τον δέσουν με ένα σχοινί γύρω απο τους αστραγάλους τον χτυπάνε στα πόδια με ψάρια για να τον προετοιμάσουν για την πρώτη νύχτα του γάμου. Ότι κατάλαβες κατάλαβα κι εγώ

Οι χοντρές έχουν τις τύχες τις καλές

23 1021 fat

...στην Μαυριτανία ας πούμε, όπου πηγαίνουν σε κατασκηνώσεις για να πάρουν κιλά και να παντρευτούν. Εκεί την Σούζυ την θέλουν και να τρώει και να το λέει!

Το άσπρο νυφικό

24 1021 whitebr

Μπορεί  για έμας το άσπρο νυφικό να είναι ή πρώτη επιλογή μια νύφης και λίγες να τολμούν κάποιο άλλο χρώμα αλλα στο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου τα νυφικά είναι πολύχρωμα και έντονα. Αυτή η παράδοση λέγεται πως ξεκίνησε το 1840 όταν η βασίλισσα Βικτώρια φόρεσε ένα άσπρο φόρεμα στον γάμο της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο. Αυτή της η κίνηση είχε σχολιαστεί πολύ γιάτι εκείνη την περίοδο το άσπρο χρώμα ήταν συνδυασμένο με το πένθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com