Social Icons

.

Pages

19 Ιανουαρίου 2013

Η εποχή του terminator είναι πολύ κοντά!

Πριν μερικές βδομάδες, ερευνητές ρομποτικής τεχνολογίας του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας έδωσαν στη δημοσιότητα μερικά βιντεάκια με τις τελευταίες κατασκευές τους. Όχι, δεν ήταν μια Barbie που μιλάει, ούτε ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι. Αυτά θεωρούνταν σημαντική πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα πριν από 100 περίπου χρόνια. Πλέον, πλησιάζοντας στη δεκαετία που ο Σβαρτσενέγκερ ξεκίνησε ως ασταμάτητη μηχανή θανάτου απ’ το μέλλον και ταξίδεψε πίσω στο 1984 για να εξολοθρεύσει τη Σάρα Κόνορ, είμαστε λίγο πιο υποψιασμένοι με την εξέλιξη των ερευνών που γίνονται στα πανεπιστημιακά (και όχι μόνο) ιδρύματα.

Τα παιδιά λοιπόν εκεί, με τη βοήθεια του καθηγητή τους έφτιαξαν κάτι μικρά ελικοπτεράκια, τα ονόμασαν “Nano Quadrotors”, τα προγραμμάτισαν και… τα έστειλαν στον αέρα. Κι αυτά τι έκαναν; Επανήλθαν στην όρθια θέση τους όπως κι αν βρέθηκαν, πέρασαν μέσα από εμπόδια, άλλαξαν κατεύθυνση τρομακτικά γρήγορα, έκαναν σχηματισμούς σμήνους απίστευτης ακρίβειας, έφτιαξαν οχτάρια στον αέρα και πέταξαν αλάθευτα ερχόμενα το ένα πολύ κοντά στο άλλο. Aντέδρασαν σωστά ακόμη  και σε κινούμενα εμπόδια!

Η πρώτη εντύπωση, η πρώτη εικόνα μου προκάλεσε ένα μικρό ανατρίχιασμα και τη σκέψη “μήπως να φοβηθώ;“. Γρήγορα την αντιπαρήλθα και σκέφτηκα ότι αντιδρώ σαν αγράμματος μπρος στην πρόοδο, μπρος στα καινά δαιμόνια. Ησύχασα και άκουσα τι είχαν να πουν τα παιδιά και σε ποια χρησιμότητα αποβλέπει η έρευνά τους (πέραν της προφανούς στρατιωτικής).

Ελπίζουμε ότι αυτά τα σμήνη μια μέρα θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη παρουσία, τις ανθρώπινες ομάδες έρευνας και διάσωσης, μετά ας πούμε από μια καταστροφή.

Στο μέλλον ωστόσο θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε τα ίδια τα ρομπότ να μπορούν να συνεργαστούν σε συνθήκες έλλειψης ανθρώπινης παρουσίας έτσι που να μη χρειάζεται να προγραμματίζουμε το κάθε ένα χωριστά!

Τα λόγια τους μου έδειξαν ότι αυτό το μέλλον που λένε δεν είναι και τόσο μακριά. Επειδή όμως εμένα (και σε πολλούς άλλους φαντάζομαι) αυτά τα ελικοπτεράκια μου θυμίζουν εκείνα απ’ το Space Invaders κι επειδή μια μέρα μπορεί να γίνουν λίγο παραπάνω έξυπνα από όσο θα θέλαμε και να αγριέψουν μαζί μας, θα ήμουν λίγο πιο ήρεμος αν οι ερευνητές της Πενσυλβάνιας έφτιαχναν κι έναν μοχλό από εκείνον που είχαμε στα ατάρι ώστε να εξολοθρεύσουμε καμιά χιλιάδα αν χρειαστεί. Τι την κάναμε τόση προπόνηση εξάλλου στα νιάτα μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com