Social Icons

.

Pages

9 Ιανουαρίου 2013

Tα γιατροσόφια της γιαγιάς πιάνουν τόπο

Αφού πληρώσαμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αφού μάθαμε να τα βρίσκουμε όλα έτοιμα και σε πολύχρωμο αμπαγιάζ, ήρθε ξάφνου το νέο mode de vie να ανατρέψει την καθημερινότητά μας. Πανεύκολο στη χρήση και περικλείεται σε τρεις λέξεις: «κάντο μόνος σου». DIY και στην υγεία λοιπόν, και όταν η γιαγιά εκμυστηρεύεται τα γιατροσόφια της, η επιστήμη υποκλίνεται στην πρακτική σοφία της. Κι εσύ καλά κάνεις να παίρνεις σημειώσεις!

• Μεθύσι: Ξυπνάς το (χχμμμ...) απόγευμα μετά από άγριο νυκτοπερπάτημα παύλα ξεφάντωμα. Σηκώνεσαι και τρεκλίζεις, το κεφάλι ζυγίζει όσο ένα πετρελαιοφόρο, τα αυτιά βουίζουν, ο λαιμός τσούζει, τα μάτια αρνούνται να εστιάσουν. Δεν θες να σου μιλάνε, να τους μιλάς και ο παραμικρός θόρυβος σού προκαλεί πονοκέφαλο. Βρίζεις την κατάστασή σου και παίρνεις όρκο που ξέρεις ότι δεν θα τον τηρήσεις ότι δεν θα ξαναβγεις, δεν θα ξαναξενυκτήσεις, δεν θα πιεις, δεν θα καπνίσεις. In the meantime όμως, πρέπει να επανέλθεις στα σύγκαλά σου. Η γιαγιά λέει: Πίνε νερό με τη σέσουλα. Κτύπα ‘κανα-δυο μπανάνες! Ο γιατρός εξηγεί: Το νερό, χάρη στη διουρητική του επίδραση, θα σε βοηθήσει να αποβάλεις γρηγορότερα τα «ξένα» υγρά από τον οργανισμό σου, θα καθαρίσει το στομάχι και τα έντερα και θα ενυδατώσει τα κύτταρα του οργανισμού, προσφέροντάς σου ευεξία. Όσο για τις μπανάνες, αυτές περιέχουν σημαντικές ποσότητες ηλετρολυτών, που είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά και διανομή των θρεπτικών ουσιών μέσα στον οργανισμό.

• Στομαχόπονος: Νιώθεις έντονο φούσκωμα και συνεχείς ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα. Πονάς όταν κάθεσαι, όταν ξαπλώνεις, όταν είσαι όρθια. Τσεκάρεις το ημερολόγιο και συμπεραίνεις ότι δεν είσαι στις «μέρες» σου. Η γιαγιά λέει: Φάε γιαούρτι. Ο γιατρός εξηγεί: Tο γάλα περιέχει μεγάλες ποσότητες προβιωτικών, ουσία που οι επιστήμονες αποκαλούν «φιλικά βακτήρια» γιατί έχουν ως αποστολή τον καθαρισμό και τη διατήρηση σε καλή κατάσταση του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθούν στην αποφυγή πρόκλησης διάρροιας και μειώνουν το φούσκωμα των εντέρων.

• Mαύροι κύκλοι κάτω απ’ τα μάτια: Είσαι σίγουρη ότι κοιμάσαι ικανοποιητικά, ότι δεν κακομεταχειρίζεσαι τα μάτια σου -φοράς γιαλιά ηλίου όταν βγεις και της στραβομάρας όταν δουλεύεις στο κομπιούτερ. Κι όμως σου γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να κρύψεις με μέικ-απ εκείνο το αντιαισθητικό σκούρο χρώμα του δέρματος κάτω απ’ τα μάτια. Η γιαγιά λέει: Ξάπλωσε με τα πόδια ψηλότερα απ’ το κεφάλι, κλείσε τα μάτια και κάτω από αυτά βάλε βαμβάκι βουτηγμένο σε χυμό σύκων. Ο γιατρός εξηγεί: Τα σύκα και εκείνα τα σπαστικά σπόρια τους έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μέταλλα από οποιοδήποτε άλλο φρούτο και είναι πλούσια σε φρουκτόζη και λακτόζη. Τα τρία αυτά συστατικά λειτουργούν ως ένα απόλυτα φυσικό «γαλάκτωμα», προσφέροντας θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα επιδερμίδα της επιδερμίδας αποκαθιστώντας το χρώμα και τη σύστασή της.

•  Λόξυγγας: Βρίσκεσαι σε εκείνη την απελπιστική κατάσταση όπου θέλεις να τσιρίξεις απ’ την απελπισία γιατι εδώ και μερικά λεπτά τινάζεσαι ανά τακτά διαστήματα, από το στόμα σου βγαίνει μια άναρθρη κραυγή και οι γύρω σου σε βρίζουν και σε χλευάζουν ταυτοχρόνως! Πώς να σταματήσεις κάτι που δεν ελέγχεις; Η γιαγιά λέει: Γέμισε ένα ψηλό ποτήρι νερό, κλείσε τα ρουθούνια και πιες το νερό γουλιά-γουλιά από το απέναντι στόμιο του ποτηριού, χωρίς να παίρνεις ή να αφήνεις αναπνοές. Ο γιατρός εξηγεί: Ο λόξυγγας είναι μια ακούσια σύσπαση των μυώνων του διαφράγματος, που προκαλούνται από την έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα στο στομάχι και τον οισοφάγο. Όταν πίνεις νερό χωρίς να αναπνέεις, αντικαθιστάς τις περιττές ποσότητες οξυγόνου με διοξείδιο του άνθρακα κι έτσι αποκαθιστές το σωστό μπαλανσάρισμα των αερίων μέσα στον οργανισμό.

• Πονόλαιμος: Έχεις κρύωμα, ή βρίσκεσαι στα πρόθυρά του, νιώθεις ότι αντί για λάρυγγα έχεις καταπιεί μια απ’τις σωλήνες-φουγάρα του Μπομπιντού και κάθε συλλαβή που ξεστομίζεις πονάει. Η γιαγιά λέει: Κάνε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο. Ο γιατρός εξηγεί: Ο λαιμός πονάει γιατί έχει μολυνθεί από βακτήρια και έχει πρηστεί. Συνήθως τα οιδήματα περιέχουν μεγάλες ποσότητες υγρών. Το αλάτι με τις απορροφητικές ιδιότητές του, «ρουφάει» τις περιττές ποσότητες υγρών που έχουν συσσωρευτεί και την ίδια στιγμή σκοτώνει τα μικρόβια.

• Αύξηση μεταβολισμού: Έχεις μόλις κόψει το κάπνισμα. Χαίρεσαι που έκοψες την κακή συνήθεια, μα έλα που δεν μπορείς πλέον ν’ αντισταθείς στα ...τσιμπολογήματα. Κι αφού απέβαλες τη νικοτίνη, κρίμα κι άδικο να αρχίσεις το στοκάρισμα περιττών θερμίδων. Πώς θα το πετύχεις αυτό; Η γιαγιά λέει: να τρως: καρότα με χούμους ή λαχανικά με cottage cheese ή μπανάνες με γιαούρτι. Ο γιατρός εξηγεί: οι συνδυασμοί αυτοί των φαγητών, κατά τη διάρκεια της πέψης αυξάνουν τον μεταβολισμό του οργανισμού κι έτσι θα μπορείς να αποφύγεις τα 2-3 παραπανίσια κιλά που παίρνουν όλοι οι μέχρι πρότεινος καπνιστές.

• Υγιή μαλλιά: Έχεις αλλάξει κουπ, «άνοιξες» τα high-lights, Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο είσαι κομμωτήριο, αλλά τα μαλλιά σου έχουν μια άλφα  θαμπάδα έως μία ωμέγα ψαλίδα. Τι κάνεις για να δει το κεφάλι σου μια άσπρη μέρα; Η γιαγιά απαντά: Φτιάξε σπιτίσιο «σαμπουάν» από  ελαιόλαδο, τριμένο σαπούνι Μασσαλίας και ένα κρόκο αυγού. Και μην πας ποτέ για ύπνο με βρεγμένο μαλλί. Αν είσαι είσαι μακρομαλλούσα δέσε τα μαλλιά σου σε ψηλό κότσο και μετά κοιμήσου. Ο γιατρός απαντά: Τα βαμβακερά μαξιλάρια «σπάνε» την τρίχα, γι’ αυτό είναι καλύτερα να είναι όσο το δυνατό πιο «περιορισμένα» ενόσω κοιμάσαι και στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι. Το μείγμα με το σπιτίσιο σαμπουάν είναι ωφέλιμο για τα μαλλιά, καθώς και τα τρία συστατικά του ενυδατώνουν την τρίχα και προσφέρουν θρεπτικές ουσίες που την κάνουν πιο δυνατή, πιο ανθεκτική και πιο υγειή.

• Κρυολόγημα: Χωρίς να έχεις απτές αποδείξεις, το ξέρεις, το νιώθεις μέσα σου ότι είσαι στα πρόθυρα κρυολογήματος. Πονάει ο λαιμός, η μύτη σου είναι βουλωμένη, κρυώνεις-ζεσταίνεσαι, ιδρώνεις - ξιδρώνεις σαν την Ναβρατίλοβα στα κορτ του Ρολάν Γκαρός και γενικώς δεν είσαι ο νορμάλ εαυτός σου. Η γιαγιά λέει: Παρήγγειλε ντελίβερι κοτόσουπα στην κρεβατοκάμαρα. Ο γιατρός εξηγεί: Η κοτόσουπα έχει εδώ και δύο χρόνια μπει στο «φαρμακευτικό οπλοστάσιο» της ιατρικής - μάλιστα οι γιατροί την ονομάζουν «εβραϊκή πενικιλίνη». Έχει έχει διαπιστωθεί ότι ο ζωμός του κοτόπουλου έχει αντιφλεγμονώδη δράση και καταπολεμά όλα τα μικρόβια που προκαλούν συνάχι.

• Έλκος: Έχεις επισκεφτεί το γιατρό, ο οποίος διέγνωσε ότι οι φοβεροί πόνοι που νιώθεις στο στομάχι είναι από έλκος του στομάχου που απέκτησες πρόσφατα. Πρώτα-πρώτα μην αγχώνεσαι, γιατί θα επιδεινώσεις την κατάστασή σου. Η γιαγιά λέει: Βάλε στο μπλέντερ φρέσκα φύλλα λάχανου και φτιάξε χυμό. Επίσης να πίνεις όσο πιο συχνά μπορείς χυμό από γλυκόριζα. Κάθε βράδυ, πριν πας για ύπνο να πίνεις μία κουταλιά ελαιόλαδο. Ο γιατρός εξηγεί: Ο χυμός από λάχανο όταν φτάσει στο στομάχι περιορίζει τον πόνο, ενώ ο χυμός από γλυκόριζα περιορίζει τις εκκρίσεις οξέων στο στομάχι, που είναι και το κύριο πρόβλημα. Το ελαιόλαδο, διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, έτσι θα αποφύγεις δυσάρεστα «γεγονότα» μέσα στο στομάχι σου καθώς κοιμάσαι.

• Ηλιακό έγκαυμα: Έφυγες το πρωί απ’ το σπίτι άσπρη σαν το γάλα και μετά από μια Κυριακή στην παραλία επέστρεψες κόκκινη σαν ντομάτα. Έχεις λουστεί του κόσμου τις λοσιόν, αλλά τίποτα. Το δέρμα τσούζει όσο ακίνητη κι αν προσπαθείς να μείνεις και κάθε κίνηση μοιάζει με μαρτύριο. Η γιαγιά λέει: Αλείψου με γιαούρτι ή με ψιλοκομμένη πατάτα. Επίσης φτιάξε σπιτίσια «μάσκα» μήλου: Βράτε ένα ψιλοκομμένο μήλο κομμένο σε ένα ποτήρι γάλα για πέντε λεπτά. Ύστερα πρόσθεσε λίγο αλεύρι και μια κουταλιά ελαιόλαδο. Αφού κρυώσει βάλε τη μάσκα εκεί που πονάς πολύ για ένα τέταρτο. Ο γιατρός εξηγεί: Το γιαούρτι και η πατάτα θα ανακουφίσουν το ταλαιπωρημένο δέρμα σου γιατί θα απορροφήσουν την υπερβολική θερμότητα και συγχρόνως θα του προσφέρουν διαρκή ενυδάτωση.

• Μώλωπες: Έχεις κτυπήσει -το πώς δεν έχει σημασία- με αποτέλεσμα να αποκτήσεις αντιαισθητικές μελανιές, ενώ νιώθεις ότι κάποιο σημείο εκεί που έχεις κτυπήσε έχει πρηστεί. Η γιαγιά λέει: Βάλε λίγα παγάκια μέσα σε μια πετσέτα και τοποθέτησέ την εκεί που πονάς, μέχρι που να μην αντέχεις άλλο το κρύο. Αν δεν έχεις έτοιμα παγάκια, άνοιξε την κατάψυξη και πιάσει ό,τι παγωμένο βρεις εκείνη την στιγμή: από λαχανικά μέχρι κιμά! Ο γιατρός εξηγεί: Όταν έχεις κτυπήσει, ο οργανισμός σου ξεκινά αμέσως τους μηχανισμούς αυτοάμυνας με το να φουσκώνει τη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, ορισμένες φορές δεν ξέρει μ΄χρι πού να σταματήσει το πρήξιμο κι εδώ είναι που χρειάζεται ο πάγος. Όταν βάλεις πάγο, οι ιστοί του δέρματος «μουδιάζουν», οι παλμοί για τη μεταφορά του αίματος στο συγκεκριμένο σημείο επιβραδύνονται, κι έτσι ο οργανισμός μπορεί να συγκεντρωθεί γρηγορότερα στο ξεκίνημα της διαδικασίας επούλωσης.

• Βραχνάδα: Με το πού ανοίγεις το στόμα σου τρομάζεις κι εσύ η ίδια με τη φωνή σου. Με κάθε λέξη που ξεστομίζεις, σου δημιουργείται η εντύπωση πως είσαι σε πηγάδι, θέλεις να φωνάξεις και δεν μπορείς, θέλεις να μιλήσεις αλλά ακούγεσαι σαν τον Φράνκενστάιν. Η γιαγιά λέει: Φάε καραμέλες ή γλειφιτζούρια. Ο γιατρός εξηγεί: Δεν είναι απαραίτητο να πας σκοτωθείς να βρεις «θεραπευτικές καραμέλες». Ακόμη και τσίχλα μπορεί να σε βοηθήσει, καθώς εκείνο που βοηθά στη βραχνάδα είναι το σάλιο. Όταν τρως καραμέλες, γλειφιντζούρια ή τσίχλες προκαλείται σιελόρροια και συνεχώς καταπίνουμε το υπερβολικό σάλιο που παράγεςται στο στόμα μας. Έτσι «διώχνεις» όλα τα μικρόβια προς το στομάχι, το οποίο με τη σειρά του είναι χώρος «εξόντωσης» των μικροοργανισμών καθώς το υδροχλωρικό οξύ που εκκρίνεται τα σκοτώνει και μετά τα αποβάλλει δια της ...συνηθισμένης οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com