Social Icons

.

Pages

2 Ιανουαρίου 2013

Στο δρόμο προς τα supermarket των ΗΠΑ γεννετικά μεταλλαγμένος σολομός

Γενετικά μεταλλαγμένος σολομός ενδέχεται σύντογμα να πωλείται στα σούπερ μάρκετ των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την έγκριση από την αμερικανική  Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και την απόφασή της ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν προκαλεί περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Στην απόφαση αντιτάχθηκε η αντιπροσωπεία των βουλευτών και γερουσιαστών της Πολιτείας της Αλάσκα καθώς και ενώσεις καταναλωτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και αλιείς.

Ο σολομός AquAdvantage είναι ένα γενετικά τροποποιημένο ψάρι το οποίο αναπτύσσεται καθ’ όλο το έτος σε ρυθμό κατά πολύ ταχύτερο του φυσικού σολομού.
Η κατανάλωσή του έχει επιτραπεί εδώ και αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ, ωστόσο με την απόφαση της FDA αίρονται οι περιβαλλοντικές ενστάσεις που εμπόδιζαν τη διάθεση του επονομαζόμενου “FrankenFish” στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να βρει καμία επιστημονική αιτιολογία για να απαγορεύσει την παραγωγή του σολομού. Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, το ψάρι που περιέχει επιπλέον γονίδια από άλλα δύο είδη ψαριών, θα γίνει το πρώτο μέλος του ζωικού βασιλείου που κρίνεται ασφαλές προς κατανάλωση.
Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί σε διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο η υπηρεσία θα δέχεται σχόλια από το κοινό.
Οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως ο σολομός της AquAdvantage απαιτεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από τον φυσικό σολομό και η ανάπτυξή του θα μπορούσε να εξαντλήσει τις πηγές της τροφής αυτής από τους βιότοπους του είδους. Παράλληλα, η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι μόνο 95% των σολομών έχει στειρωθεί με το 5% να θέτει κίνδυνο διασταυρώσεων με το φυσικό είδος.
Επιπλέον, οι επικριτές επισημαίνουν ότι δεν προβλέπεται ειδική σήμανση για το σολομό AquAdvantage όπως συμβαίνει για λαχανικά και ζωοτροφές στις ΗΠΑ, ενώ αυξάνεται η αλεργιογόνος επίδραση του προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com