Social Icons

.

Pages

22 Ιανουαρίου 2013

Τα πιο παγωμένα μέρη του πλανήτη...

Hμερολογιακά είμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν. Δείτε, ποια είναι τα πιο παγωμένα μέρη του κόσμου σύμφωνα με το Lonely Planet.

Χαρακτηριστικά yurt στις πάντα παγωμένες μογγολικές στέπες

Στην Ελλάδα η καλοκαιρία είναι πλέον φαινόμενο όλου του χρόνου. Αυτό όμως δεν ισχύει σε κάποια άλλα μέρη του κόσμου που οι θερμοκρασίες φτάνουν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ελάτε να ταξιδέψουμε στα πιο παγωμένα μέρη του κόσμου μέσα από την οθόνη μας και κοιτάζοντας έξω τον λαμπερό χειμωνιάτικο ήλιο!

Σταθμός Vostok, Ανταρκτική

Ο ρωσικός σταθμός ερευνών στο Vostok, βρίσκεται στο νότιο πόλο, σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων και είναι πάντα παγωμένος. Στις 21 Ιουλίου του 1983, καταγράφηκε εκεί η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει υπάρξει ποτέ στη γη: –89.2°C! Η γνωστή λίμνη Vostok που βρίσκεται στην περιοχή, είναι από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου, «θαμμένη» κάτω από στρώμα πάγου περίπου 4χλμ. και η πιο παγωμένη λίμνη στον κόσμο.

Eureka, Καναδάς

Αυτός ο αρκτικός μετεωρολογικός σταθμός στον Καναδά, θεωρείται το πιο παγωμένο κατοικημένο μέρος στον κόσμο. Βρίσκεται στο νησί Ellesmere, στον 80ο παράλληλο και έχει μέση ετήσια θερμοκρασία –20°C, με το χειμώνα να πέφτει ακόμη 20 βαθμούς. Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, έρχονται σε αντίθεση με το μεγάλο χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβάλει κανείς για να ταξιδέψει εκεί.

Oymyakon, Ρωσία

Η «άγρια» φήμη της Ρωσίας της Άπω Ανατολής (που συχνά ονομάζεται λανθασμένα «Σιβηρία»), ταιριάζει με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην περιοχή αυτή. Στη δημοκρατία της Yakutia, περίπου 350 χλμ. νότια του Αρκτικού κύκλου, στο χωριό Oymyakon, σημειώθηκε το 1926, θερμοκρασία –71.2°C. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να ακολουθήσετε μια δύσκολη διαδρομή 800 χλμ δυτικά του Yakutsk.

Denali, Αλάσκα, USA

Στον αλπικό κόσμο, οι ακραίες παγωμένες καιρικές συνθήκες αποτελούν καθημερινότητα, όμως υπάρχει ένα βουνό που κατέχει τα πρωτεία, ως το πιο αρκτικό στον πλανήτη. Η κορυφή Denali ή Mt McKinley, το υψηλότερο σημείο της βόρειας Αμερική, θεωρείται από τα ψυχρότερα μέρη στη γη, με θερμοκρασίες που το χειμώνα φτάνουν τους –40°C. Αν δε θέλετε να ανεβείτε στο βουνό, πάρτε μια μικρή γεύση από το Εθνικό Πάρκο Denali.

Ulaanbaatar, Μογγολία

Σκαρφαλωμένη στις μογγολικές στέπες, σε υψόμετρο περίπου 1300 μέτρα, η Ulaanbaatar, θεωρείται η ψυχρότερη πρωτεύουσα του κόσμου και όχι άδικα: τον Ιανουάριο η μέση ανώτατη θερμοκρασία φτάνει μόλις τους –16°C. Η πόλη διαθέτει ενδιαφέροντα μουσεία και το διάσημο βουδιστικό μοναστήρι Gandantegchinlen Khiid, το μεγαλύτερο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com