Social Icons

.

Pages

25 Ιανουαρίου 2013

Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι…

Νέα δεδομένα καταγράφουν το πώς οι αστραπές μας προκαλούν άμεσα πονοκέφαλο και από πόσο μακριά.

Magnify Image

Με ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διαχέονται από τον ουρανό την ώρα της αστραπής, το δικό σας κεφάλι αλλάζει την χημεία και την φυσιολογία του, σύμφωνα με τις έρευνες, και η εμφάνιση πονοκεφάλων αυξάνεται τις ημέρες αυτές κατά 31%, ενώ της ημικρανίας κατά 28%.

Όσο για την «ακτίνα δράσης» στον ανθρώπινο εγκέφαλο της κάθε αστραπής, ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα (επίγειας απόστασης) από το σημείο που η αστραπή εμφανίστηκε, με χρόνο δράσης από κάποιες ώρες έως λίγα λεπτά μετά.

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Σινσινάτι των ΗΠΑ, που είναι οι πρώτοι που τελικά απέδειξαν την άμεση σχέση αστραπής –κεφαλαλγίας, χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να απομονώσουν την επήρεια των άλλων κλιματολογικών αλλαγών που συνοδεύουν τις αστραπές και είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων, όπως η βαρομετρική πίεση και η υγρασία, η θερμοκρασία και η βροχή. Παρόλα αυτά, καταδείχθηκε ότι κατά τις ημέρες που υπάρχουν αστραπές, η αύξηση της εμφάνισης των πονοκεφάλων ξεπερνά το 19%, με αιτία αποκλειστικά τις αστραπές και μόνο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το πραγματικό αίτιο που ενεργοποιεί τους πονοκεφάλους γενικότερα δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί από την επιστήμη. Πιστεύεται ότι τα άτομα με ευαισθησία στην εμφάνιση κεφαλαλγιών και ημικρανίας είναι οργανικά ευαίσθητα ως προς την λειτουργία του εγκεφάλου σε συγκεκριμένες τροφές, στην αλλαγή φωτός και τα έντονα φώτα, στην υγρασία, ακόμη και στην πείνα.

Magnify Image Όταν ο κεραυνός φτάσει στο έδαφος, δημιουργεί χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκαλούν ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο, εξηγούν οι επιστήμονες, προφανώς αλλάζει τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Οι αστραπές αυξάνουν επίσης τον αριθμό των θετικά φορτισμένων ιόντων στον αέρα, καθώς και την συγκέντρωση του όζοντος στον αέρα που προκαλεί ερεθισμούς.Magnify Image

Μια αστραπή που παρατηρούμε από το σημείο που βρισκόμαστε συνοδεύεται από 50.000 κεραυνούς που ακολουθούν, τους οποίους απλά δεν αντιλαμβανόμαστε. Επιστήμονες από το πρώτης γραμμής Εργαστήριο Μελέτης Κεφαλαλγίας στο Ντάλας σχολιάζουν ότι μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο, όμως πράγματι, οι καταιγίδες, μέσω των αλλαγών στην ιοντική επιβάρυνση του αέρα, μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες.

Για παράδειγμα, η βαρομετρική πίεση αλλάζει τις συγκεντρώσεις στον αέρα, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν απελευθέρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάτι που συνδέεται με την εμφάνιση πόνου. Αν είναι όντως έτσι, και οι αστραπές... «έχουν τα τυχερά τους»! Η σεροτονίνη είναι η γνωστή ορμόνη της χαράς, που για να την βρούμε, όσο μας λείπει, χρειάζεται να καταναλώσουμε κάποια κιλά σοκολάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

add a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sample text

Alexa

Sample Text

Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας στείλτε τα στο: koroniotiskostas@gmail.com